newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מחאת בלפור חזרה לבלפור: "כל הניסיונות לדכא אותנו נכשלו"

אחרי שהמגבלות על הפגנות בוטלו, יותר מ-10,000 איש הגיעו אתמול לכיכר פריז בירושלים. במקביל נמשכו ההפגנות במאות מוקדים בארץ, ובתל אביב השתתפו כ-1500 מפגינים בצעדה. "נחליף את השלטון, נפלתם על הדור הלא נכון", הם קראו

מאת:

ראש הממשלה בנימין נתניהו לא רצה הפגנות בבלפור, ובשבועיים האחרונים ראינו שהוא קיבל אותן בכל הארץ. אתמול, אחרי ביטול האיסור על ההפגנות, נתניהו קיבל את ההפגנות גם בבלפור, וגם במאות נקודות ברחבי הארץ, כולל בערים שנחשבות מעוזים של הליכוד, עם צעדות גדולות גם בירושלים וגם בתל אביב.

שוטרים עוצרים מפגינה בסיום ההפגנה בכיכר פריז שבירושלים, 17 באוקטובר 2020 (צילום: אורן זיו)

שוטרים עוצרים מפגינה בסיום ההפגנה בכיכר פריז שבירושלים, 17 באוקטובר 2020 (צילום: אורן זיו)

בכיכר פריז בירושלים, ליד מעון ראש הממשלה, התכנסו יותר מ-10,000 מפגינים. בירושלים המפגינים החלו ליישם טקטיקה מההפגנות האחרונות בתל אביב: תהלוכה ספונטנית שהגיעה בשיאה ליותר מאלף מפגינים, שצעדו במרכז העיר ומסביב לבית ראש הממשלה. בכל פעם שהמשטרה ניסתה לחסום אותם, הם הסתובב וצעדו ממקום אחר.

מאות השוטרים שהוצבו סביב בלפור נותרו חסרי אונים, ובניגוד לתל אביב לא הצליחו לכלוא את המפגינים במתחם סגור. בצומת הרחובות יפו וקינג ג׳ורג, תותח מים כבר נסע לעבר המפגינים, אך ברגע האחרון נעצר. במשטרת ירושלים כנראה זוכרים שהצילומים של התזת המים על מפגינים רק גרמה לעוד ועוד מפגינים להצטרף להפגנות באמצע יולי.

"הרחובות שלנו ולא של נתניהו", צעקו המפגינים הצעירים אתמול סיסמא חדשה, שבה המלה "רחובות" החליפה את המלה "מדינה" בססמה הקודמת. בהפגנה צעדו גם מאות מ"הבלוק נגד הכיבוש" עם שלט גדול שעליו נכתב "כיבוש צבאי ואלימות משטרתית הם השפה של מדינה גזענית". לקריאה "מבלפור לסילוואן, דמוקרטיה לכולם" הצטרפו רבים.

הצעדה אמש בירושלים גרמה לכיכר פריז להתרוקן מוקדם מהצפוי, אך לקראת חצות חזרו מאות מהצעדה ברחבי העיר. למרות שבתחילת הערב המשטרה הרחיבה את שטח ההפגנה, ורק מעט שוטרים נראו בתוך ההפגנה עצמה, מאוחר יותר בלילה המשטרה כבר חזרה לטקטיקות המוכרות: דוחות תנועה, החרמת ציוד מרעיש ומספר מעצרים. סדי בן שטרית, ופעיל נוסף שהמשטרה רואה בו "מוביל מחאה", נעצרו כשעמדו על המדרכה, בזמן שההפגנה כמעט הסתיימה. בן שטרית נאזק ונסחב לניידת על ידי ארבעה שוטרים.

שוטרים עוצרים את סדי בן שטרית בסיום ההפגנה בכיכר פריז שבירושלים, 17 באוקטובר 2020 (צילום: אורן זיו)

שוטרים עוצרים את סדי בן שטרית בסיום ההפגנה בכיכר פריז שבירושלים, 17 באוקטובר 2020 (צילום: אורן זיו)

"כל הניסיונות של נתניהו לדכא את המחאה היו כישלון מוחלט", סיכמה מפגינה בשם דפנה שחזרה לבלפור אחרי שלושה שבועות של הפסקה.  "הוא ניסה לחסל את ההפגנות על ידי סגירה של אנשים בבתים, אבל עוד אנשים יצאו לגשרים ולכיכרות כי הם הבינו את הסכנה. הם יצאו עם המשפחות, החברים והשכנים שלהם". דפנה גם טענה כי הניסיון לפעול נגד "מנהיגי המחאה" בעזרת הסתה או מעצרים נועד לכישלון, "כי אין כזה דבר, זו מחאה של האנשים, ולכן אין אפשר לחסל או להעלים אותה".

גם בתל אביב נערכה במקביל תהלוכה דומה. לאחר סיום עצרת שארגנה התנועה לאיכות השלטון בכיכר רבין, מאות התחילו לצעוד ברחוב אבן גבירול, אף שהמשטרה כרזה להם שההפגנה בלתי חוקית ועליהם לחזור למדרכה. רבים הצטרפו לתהלוכה שצעדה במשך כשעתיים ברחובות בצפון תל אביב, ובשיאה הגיעה ל-1500 איש. המפגינים, רובם צעירים, קראו "נחליף את השלטון, נפלתם על הדור הלא נכון". המשטרה ויתרה על הניסיון לעצור את ההפגנה והסתפקה בכך שניסתה לנתב אותה באופן כזה שלא יפריע לתנועה, אולם המפגינים שבו פעם אחר פעם לרחובות הראשיים. נהגים רבים שנתקעו בפקקים שנוצרו צפרו לאות אהדה.

כיכר פריז בירושלים, 17 באוקטובר 2020 (צילום: אורן זיו)

כיכר פריז בירושלים, 17 באוקטובר 2020 (צילום: אורן זיו)

במקביל להפגנות בירושלים ותל אביב, המשיכו כאמור המחאות במאות מוקדים ברחבי הארץ. כפי שאמרו ל"שיחה מקומית" פעילים מערים בפריפריה ובמעוזי הליכוד, הם החליטו להמשיך להפגין בתוך הישובים ובשכונות, למרות השיבה של ההפגנות לבלפור. לדבריהם מדובר בשיבה של השמאל-מרכז למקומות שבהם לא פעל עשרות שנים.

אך עם הפיזור של ההפגנות למאות מוקדים ברחבי הארץ, הן נעשו חשופות יותר לאלימות של תומכי ימין, כפי שקרה בחולון בשבוע שעבר בשני המקרים. אולם בעוד בחולון היה מדובר בהתקפה מאורגנת של אנשי לה פמיליה, נרשמו התקפות גם מצד עוברי אורח או שליחים שעברו ליד ההפגנות.

אמש היו תקיפות משני הסוגים. בירושלים נעצר צעיר שהגיע עם גז מדמיע וסכין לאיזור ההפגנה, ולאחר שזוהה נמלט מהשוטרים ונעצר. צעירים אחרים השליכו חפצים ותקפו מפגינים ועיתונאים. בתל אביב, יפו, רמת גן וקריית אתא התרחשו גם תקיפות, כולל בעזרת גז פלפל.

בקיץ, כשפעילי לה פמיליה הגיעו מאורגנים לאזור כיכר פריז בירושלים, המפגינים מצאו שלל דרכים – מליווי מפגינים לכלי הרכב שלהם ועד לפעילים שתפקידם היה "לאבטח" את המחאה – במטרה להתמודד עם האלימות.

למרות התקיפות והקריאה מצד המפגינים למשטרה לפעול, עד עתה הוגש רק כתב אישום אחד. נראה שכמו בקיץ, המפגינים יצטרכו גם לפתח שיטות להתגונן מהתקיפות, במיוחד כשרבות מהתקיפות מתרחשות בזמן הצעדות, ולא פעם מצד אנשים המגיעים ונמלטים, ברכב, בקטנוע או באופניים חשמליות. לעיתים ה"תירוץ" לאלימות הוא הבחירה של אותם נהגים לנסוע בפראות דרך הקהל.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf