newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מחאה חברתית ברחבי הארץ: "נתניהו וגנץ - הסתבכתם עם העם הלא נכון"

תחת הסיסמה "העם נגד המנותקים" הפגינו כ-2,000 איש ברחבי הארץ, במה שהמארגנים הגדירו כצעד ראשון של מחאה חברתית רחבה. הנואמים הדגישו את הצורך החיוני באחדות בין שכירים לעצמאים, חרדים וחילונים, ערביות ויהודיות

מאת:

כ-2,000 מפגינים מחו במוצאי שבת ברחבי הארץ נגד מדיניותה הכלכלית של הממשלה נוכח משבר הקורונה.

תחת הסיסמה "העם נגד המנותקים" התאגדו ארגוני עובדים, עצמאיים, מעסיקים, מובטלים, מפעילות משפחתונים, מורות (שעדיין לא יודעות אם ילמדו מחר) ועובדות סוציאליות, שוכרי דירות ודיירות דיור ציבורי, נכים, מסעדנים, אמנים ועוד, בדרישה למעורבות פעילה של המדינה להצלתם של מיליוני הישראלים שנקלעו למצוקה כלכלית חריפה כתוצאה מצעדי ההסגר בהם נקטה הממשלה לבלימת המגיפה.

הפגנת "העם נגד המנותקים" בתל אביב (אורן זיו)

הפגנת "העם נגד המנותקים" בתל אביב, ב-2 במאי 2020 (צילום: אורן זיו)

ההפגנה המרכזית התקיימה בחניון צ'רלס קלור בתל אביב, ובה היו כ-1,000 מפגינים ששמרו על מרחק של שני מטר זה מזה. הפגנות נוספות בנות עשרות או מאות מפגינים כל אחת התקיימו באילת, כפר קאסם, באר שבע, חיפה וירושלים. משמרות מחאה ברוח ההפגנה התקיימו ביום שישי גם בנצרת, טבעון, קרית שמונה ומקומות נוספים.

בין הסיסמאות שקראו המפגינים בתל אביב היו "התשובה למגיפה – מדינת רווחה", "למובטלים, למובטלות – 100% ולא פחות", ו"אזרחים אל ייאוש – הטייקונים ישלמו".

המפגינים בתל אביב, מפוזרים על פני החניון, מדליקים פנסי טלפון כדי שיראו את כולם (חגי מטר)

המפגינים בתל אביב, מפוזרים על פני החניון, מדליקים פנסי טלפון כדי שיראו את כולם (צילום: חגי מטר)

"הגיע הזמן שהמנותקים שבשלטון יקשיבו למה שיש לנו להגיד", אמר על הבמה בתל אביב אורי וולטמן, פעיל תנועת "עומדים ביחד" שתיאמה בין גופי המחאה לצורך ארגון ההפגנות.

"לפוליטיקאים בשלטון היתה תוכנית: יסגרו דיל ויחלקו מתנות לטייקונים. יחלקו ג'ובים ותיקים. רק לבעיות שלנו לא ימצאו פתרונות. הם פשוט לא סופרים אותנו. הקמתם ממשלת חירום לאומית? אז יש כאן מצב חירום. מיליון מובטלים, עצמאים בלי כסף, שוכרים שלא יודעים מה יקרה אתם מחר בבוקר. למה לא מבטיחים הכנסה של 100% מההכנסה ולא שקל פחות לכל שכיר ועצמאי?

"אבל הממשלה שולחת אותנו לריב על פירורים. להורים אומרים שהמורים עצלנים. לחילונים – שהחרדים והערבים הם הבעיה. לעצמאים – שהשכירים גמרו את הקופה. זה לא יילך. לא ניפול בזה. נתניהו וגנץ – הסתבכתם עם העם הלא נכון. העם נגד המנותקים. אנחנו מתאחדים ונלמד אתכם כמה כוח יש כשאנחנו מאוחדים".

הפגנת "העם נגד המנותקים" בגן צ'רלס קלור בתל אביב, 2.5.2020 (צילום: אורן זיו)

הפגנת "העם נגד המנותקים" בגן צ'רלס קלור בתל אביב, ב-2 במאי 2020 (צילום: אורן זיו)

פאתן זאהר, פעילת התאגדות מפעילות המשפחתונים במסגרת "כוח לעובדים", סיפרה שמכיוון שהיא וחברותיה לא נחשבות שכירות וגם לא עצמאיות – הן לא מקבלות שום סוג של פיצוי מהמדינה, והודיעה שבמחאה על כך אלפי מפעילות משפחתונים יתחילו בשביתה השבוע.

"אני שואלת את ההורים שכאן: אתם תרצו מטפלת שאין לה משכורת? שלא יודעת איך תסגור את החודש? לכולם ברור שהמטופלות חשובות, חוץ מאשר למשרד האוצר שרואה בנו עבדים".

הפגנת "העם נגד המנותקים" בגן צ'רלס קלור בתל אביב, 2.5.2020 (צילום: אורן זיו)

קורי סלע, הפגנת "העם נגד המנותקים" בגן צ'רלס קלור בתל אביב, ב-2 במאי 2020 (צילום: אורן זיו)

"הזכות" לעבור הטרדה מינית

"כל שנה אני נעה בין דירות מעופשות, מוטרדת מינית על ידי בעלי הדירות שלהם אני משלמת את רוב הכנסתי", אמרה קורי סלע, אקדמאית לשעבר וכיום נכה 100% שמחכה בתור לדיור ציבורי, בהפגנה בתל אביב.

"עכשיו אין לי את הזכות הזאת יותר, להיות מוטרדת מינית בכניסה לבית. אני לא יכולה לשלם שכירות היום, בתחילת החודש. 185 אלף משפחות לא יכולות לשלם שכירות, וזה נתון מהתקופה שלפני הקורונה. מה יקרה עכשיו? כמה משפחות ייזרקו לרחוב? איפה הממשלה?"

בהפגנה הופיעו גם המוזיקאים רן דנקר ודיאנה גולבי, ונאמו נציגי מסעדנים, עצמאים ועוד. בין הנאומים קראו המארגנים לקהל להירשם לפעילות, והבטיחו שההפגנה המשותפת הזו היא רק יריית הפתיחה במאבק על צדק חברתי בעידן הקורונה.

על פני סוף השבוע האחרון התקיימו לא פחות מ-24 מחאות ברחבי הארץ. אורן זיו, שתרם גם לכתבה זו, דיווח עליהן מוקדם יותר כאן.

הפגנה "העם נגד המנותקים" בחיפה (צילום: עומדים ביחד)

הפגנה "העם נגד המנותקים" בחיפה (צילומים: עומדים ביחד)

הפגנה "העם נגד המנותקים" בבאר שבע (צילום: עומדים ביחד)

הפגנה "העם נגד המנותקים" בירושלים (צילום: עומדים ביחד)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf