newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

קריאות להדיח את אבו מאזן בעקבות מות הפעיל שנעצר בידי הרשות

ניזאר בנאת, פעיל פוליטי ומבקר חריף של הרשות הפלסטינית, מת לאחר שנעצר והוכה קשות על ידי כוחות הביטחון הפלסטיניים. המחאה שהצית מותו דורשת את סילוקו של עבאס: "השחרור פלסטיני לא יושלם כל עוד מכונת הדיכוי של הרשות עומדת על כנה"

מאת:

הפעיל הפלסטיני ומבקרה החריף של הרשות הפלסטינית, ניזאר בנאת, מת ביום חמישי לאחר שנעצר והוכה קשות על ידי כוחות הביטחון הפלסטיניים, לטענת משפחתו.

"לא נקבל ממשלה שמנסה להשתיק אותנו". הפגנה בעקבות מותו של הפעיל ניזאר בנאת, רמאללה, 21 ביוני 2021 (פלאש 90)

"לא נקבל ממשלה שמנסה להשתיק אותנו". הפגנה בעקבות מותו של הפעיל ניזאר בנאת, רמאללה, 21 ביוני 2021 (פלאש 90)

הכוחות הפלסטיניים פשטו על בית דודו של בנאת בעיר דורה, דרומית-מערבית לחברון, שם מצא בנאת, אב לחמישה, מקלט במהלך החודשיים האחרונים, לאחר שקיבל איומים מבכירים במפלגת השלטון פת"ח בעקבות הביקורת הנוקבת שמתח על הרשות הפלסטינית ועל בכיריה.

לפני שנשיא הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס, ביטל את הבחירות הפרלמנטריות באפריל, בנאת התמודד ברשימת "החופש והכבוד". בנאת ביקר בחריפות את הנשיא ועבאס ובכירים אחרים בפת"ח, לעתים תוך ציון מפורש של שמם. הוא התנגד בתקיפות לתיאום הביטחוני עם ישראל והאשים את הרשות הפלסטינית בשחיתות. מדי שבוע, הוא פרסם בערוצי הרשתות החברתיות סרטונים, האחרון שבהם סרטון בן 6 דקות מתחילת השבוע שבו הוא תוקף בחריפות את הרשות הפלסטינית על עסקת חיסוני הקורונה עם ישראל.

ביום חמישי, מאות פלסטינים יצאו לרחובות סביב כיכר מנארה ברמאללה במחאה על מותו של בנאת והותקפו ביד קשה על ידי המשטרה הפלסטינית. המפגינים צעקו סיסמאות בגנות כהונתו של עבאס וקראו לסיים את שלטונו. אלפים נוספים צעדו ביום שישי בהלווייתו של בנאת בחברון, וקראו להחליף את הממשלה.

מאז תחילת כהונתו של עבאס ב-2005, התמיכה הציבורית בנשיא בן ה-85 נמצאת בירידה מתמדת. החלטתו לדחות את הבחירות הראשונות מזה 15 שנים, שהיו אמורות להתקיים בחודש שעבר, כמו גם תגובתה הרופסת של הרשות הפלסטינית לגירוש המשפחות הפלסטיניות מבתיהן בירושלים ולמתקפה האחרונה של ישראל על עזה, רק החריפו את משבר הלגיטימיות שבו הוא נתון.

בתחילת השבוע, כוחות הביטחון הפלסטיניים עצרו את הפעיל עיסא עמרו והחזיקו אותו במעצר למשך הלילה בגלל פוסטים שפרסם בפייסבוק בביקורת על המדיניות של הרשות הפלסטינית. עמרו, מבקר חריף הן של ישראל והן של הרשות הפלסטינית, אמר שזומן לחקירה על ידי יחידת הסייבר של הרשות.

לדברי פיראס דודין, פעיל פלסטיני מהעיר דורה וחברו הקרוב של בנאת, בנאת עלה על כוונת הרשות כחלק ממלחמת החורמה שהיא מנהלת נגד מבקריה. הוא תיאר את בנאת כאיש חרוץ שבנה את עצמו במו ידיו וחתר לעתיד טוב יותר עבור ילדיו ובני עמו.

בנאת נעצר בעבר פעמים רבות בגלל הביקורת שהשמיע, אומר דודין, קיבל איומים באופן תדיר ונאלץ להתמודד עם מני הטרדות שונות. "זה לא היה משהו חדש עבור ניזאר, וזה גם לא הרתיע אותו מלנצל את זכותו לחופש הביטוי".

המשטרה הפלסטינית מתעמתת עם מפגינים במחאה על מותו של הפעיל ניזאר בנאת לאחר מעצרו על ידי כוחות הביטחון הפלסטיניים. רמאללה, 24 ביוני 2021 (פלאש 90)

במהלך החודשים האחרונים, פלסטינים נאבקו נגד קמפיינים ברשתות החברתיות שנועדו לצנזר תכנים שמתחו ביקורת על מדיניות הדיכוי הישראלית. "זה פשוט מטורף שעכשיו הממשלה שלהם עצמם לא מסוגלת להעניק להם את חופש הביטוי, דרישה שעולה בקמפיינים המנוהלים מחו"ל", אומרת דינה עזוני, פעילה פלסטינית מוכרת ומשפיענית ברשתות החברתיות.

ללא קשר לדעותיו של בנאת או לסגנון הביטוי שלו, מוסיפה עזוני, עדיין היתה לו הזכות להתבטא בחופשיות. "אסור שיאונה רע לאדם, אף פעם, בגלל שהביע את דעותיו ואמונותיו. אנחנו לא נקבל ממשלה שמנסה להשתיק אותנו, כמו הקמפיינים האלה ברשתות החברתיות".

לדברי דלאל עריקאת, אקדמאית פלסטינית בכירה ובעלת טור בעיתון אל-קודס, בנאת לא היווה איום ממשי על הרשות הפלסטינית ולא היה לו משקל פוליטי משמעותי. לדבריה, לאחר שארגוני זכויות אדם התמקדו לאחרונה בהפרת הזכויות מצד ישראל ובמשטר האפרטהייד שהיא מקיימת, תשומת הלב מתמקדת כעת בהפרת זכויות אדם בפלסטין, על ידי פלסטינים. "זה מצער", היא אומרת, כיוון שהדבר "מחמיץ את המומנטום סביב עוולות הכיבוש נגד בני עמנו".

לא מקרה חריג

ביום חמישי, בסביבות השעה שלוש וחצי לפנות בוקר, כ-25 אנשי ביטחון פשטו על הבית וחיפשו אחר בנאת, מספר עמאר בנאת, בן דודו של ניזאר בנאת שהיה עד למעצרו. השוטרים פוצצו את דלת הכניסה והסתערו לתוך הבית, חלקם טיפסו דרך החלונות, הוא משחזר. "חלקם עטו מסיכות, והם היו חמושים בכבדות", הוא אומר. "הם הלכו לעבר החדר שבו ישן ניזאר עם שניים מבני דודיו, שם החלו להכות אותו בפראות בראשו עם אלות מברזל".

אנשי הביטחון של הרשות הפלסטינית ריססו את פניו של בנאת בגז מדמיע בעודו חסר הכרה, ולאחר מכן הפשיטו אותו מבגדיו, אומר עמאר, ומוסיף כי כאשר ניזאר היה מכוסה בדם, הם גררו אותו לתוך רכב. "לא ידענו לאן הם לקחו את ניזאר, אבל אחרי כמה שעות הודיעו לנו שהוא נקלח לחדר מתים באבו דיס, מבלי שהועבר לבית חולים כלשהו". לדבריו, המשפחה היתה מזועזעת ועדיין נמצאת במצב של הלם.

עמאר אישר כי בן דודו קיבל לאחרונה איומים מאיאד ריאן, ראש פת"ח במחוז דרום חברון. "ניזאר החליט להסתתר בבית דודי כיוון שהוא ממוקם באזור C הנמצא תחת שליטה ישראלית מלאה, אבל הכוחות של הרשות הפלסטינית עדיין הצליחו להגיע אליו".

בהצהרה שפרסם ביום חמישי מושל חברון, ג'ברין אל-בכרי, נאמר כי "מצבו הבריאותי של בנאת התדרדר בזמן המעצר", וכי הוא הועבר באופן מידי לבית החולים הממשלתי פרינסס עליא בחברון, שם הרופאים שבדקו אותו הכריזו על מותו. לפי ההצהרה, הפרקליטות הפלסטינית ערכה ניתוח שלאחר המוות ברגע שנודע לה על האירוע, בהתאם לחוק. אל-בכרי מסרב להגיב על הפרשה עד אשר יתפרסמו תוצאות נתיחת הגופה.

לדברי עמאר, למשפחה אין כל אמון בממשלה הפלסטינית או בתוצאות ניתוח הגופה. הם דורשים להקים ועדת חקירה שתכלול רופא שימונה על ידי המשפחה וכן רופא שייבחר על ידי ארגון זכויות האדם ICHR הפועל ברמאללה, "כדי למנוע כל סוג של מניפולציה מצד הרשות או גופיה". על רקע הלחץ הציבורי מרגע פרסום דבר מותו של בנאת, ראש הממשלה הפלסטיני מוחמד שתייה הורה על פתיחת חקירה בראשותו של שר המשפטים, מוחמד שלאלדה.

ישראל הצטרפה לקובה, ונצואלהואיראן שמונעות פעילות של ארגון HRW. עומר שאקר, שישראל מבקשת להרחיקו (באדיבות HR)

עומר שאקיר (באדיבות HR)

על פי ארגון ICHR וארגון זכויות האדם אל-חק, תוצאות בדיקה מקדמית הצביעו על חבלות קשות על כל גופו של בנאת ושברים בצלעות. שני הארגונים, העובדים יחד כדי לאסוף מידע לגבי הפרשה, קיימו מסיבת עיתונאים משותפת ברמאללה ביום חמישי בערב. מנכ"ל ICHR, עמאר דוויק, אמר למגזין 972+ שהארגון רואה במותו של בנאת אירוע חמור ביותר, "שכן מותו הוכרז זמן קצר לאחר מעצרו על ידי כוחות הביטחון".

שני הארגונים הגיעו למסקנה כי בנאת לא מת מוות טבעי. לדברי מנהל אל-חק, שוואן ג'בארין, בנאת הגיע לבית החולים מת. "יש לבחון מחדש את כל השיטה הפוליטית והביטחונית, הגיע הזמן להפיק לקחים שכן החברה הפלסטינית נחנקת", הוסיף ג'בארין.

מותו של בנאת זמן קצר לאחר מעצרו "אינו דבר חריג", אומר עומר שאקיר, מנהל אזור ישראל-פלסטין בארגון Human Rights Watch. "מזה שנים, כוחות הביטחון של הרשות הפלסטינית עוצרים, פוגעים ומענים בשרירותיות פעילים פוליטיים ואנשים שמשמיעים ביקורת", הוסיף. ב-2018 ארגון HRW פרסם דו"ח שביקר את השימוש שעושה הרשות הפלסטינית בכלי העינויים כדי לשבור התנגדות פוליטית.

שאקיר הוסיף כי על ממשלות שרוצות לסייע לעם הפלסטיני לקדם את שלטון החוק לנתק כל קשר עם כוחות הביטחון הפלסטיניים, שבאופן פעיל חותרים תחת שלטון החוק. "השחרור הפלסטיני לא יושלם כל עוד מכונת הדיכוי של הרשות הפלסטינית עומדת על כנה".

דימה אבו מריה היא עיתונאית פלסטינית, בוגרת החוגים לעיתונות ומדעי המדינה באוניברסיטת ביר-זית. תרגום: אורלי נוי

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ישראל האיצה את הטיהור האתני בגדה בעזרת חיילים במדים, וחיילים לא במדים, מתנחלים. חיילים על רקע עשן העולה משריפות בכפר דומא בגדה, אפריל 2024 (צילום: איתי רון / פלאש 90)

ישראל האיצה את הטיהור האתני בגדה בעזרת חיילים במדים, וחיילים לא במדים, מתנחלים. חיילים על רקע עשן העולה משריפות בכפר דומא בגדה, אפריל 2024 (צילום: איתי רון / פלאש 90)

בעזה וג'נין, נצרת וירושלים – ישראל מנהלת את אותה המלחמה

מיקוד המבט בחורבן ובמוות שישראל המיטה על עזה הוא מובן, אבל מה שישראל עושה שם הוא חלק מההיגיון המסדר של האפרטהייד הישראלי בכל המרחב שבין הירדן לים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf