newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

לקראת הפינוי בשייח' ג'ראח, המשטרה מסלימה את הטיפול בהפגנות

בהפגנה השבועית בשכונה שבמזרח ירושלים התנפלו שוטרים על המוחים בזמן שהתחילו להתפזר ועצרו צעיר פלסטיני. זו הפעם השלישית שהפגנה שקטה פוזרה בכוח. לאנשי הימין המשטרה איפשרה להתגרות במפגינים באין מפריע

מאת:
הפגנה בשייח' ג'ראח, ב-31 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

שוטרים פיזרו באלימות את המחאה וחטפו דגלי פלסטין. הפגנה בשייח' ג'ראח, ב-31 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

לקראת סיומה, שוטרים פיזרו אתמול (שישי) באלימות את המחאה השבועית בשייח' ג'ראח, חטפו דגלי פלסטין ועצרו צעיר פלסטיני.

לפני הפרטים, ראוי להתמקד בתגובת המשטרה לאירוע, שמובאת במלואה בהמשך:

"כמדי שבוע בתקופה האחרונה, גם אתמול בצהריים החלה הפרת סדר במהלך מחאה שהתקיימה בשכונת שייח' ג'ראח בניגוד לחוק. הפרת הסדר כללה בין היתר חסימת ציר, התפרעויות, קללות וגידופים ועימותים עם השוטרים".

הדבר המדויק היחיד בתגובה הוא שבתקופה האחרונה אכן גבר המתח בשכונה, לקראת פינויה של משפחת סאלם, וגם לאחר שבשלושת השבועות האחרונים הפעילה המשטרה כוח רב נגד המפגינים. לפני שלושה שבועות פוזרו מפגינים פלסטינים אחרי תפילת מחאה וצלם של סוכנות הידיעות AP נפצע. בשבוע שעבר הושלכו רימוני הלם ושלושה מפגינים יהודים נעצרו.

במשטרה מציינים כי המחאה נערכה "בניגוד לחוק", אף שאין כל צורך לקבל רישיון למחאה מהסוג הזה, וההפגנות בשייח' ג'ראח מתקיימות כבר יותר מעשר שנים, לרוב ללא התערבות המשטרה.

עוד מצוין בתגובה כי התרחשה "הפרת סדר", שאכן התרחשה – אך לא מצד המפגינים. בסיום ההפגנה השוטרים התנפלו על המפגינים, כשאלה כבר התחילו להתפזר. אכן נשמעו קללות וגידופים, בעיקר לעבר המפגינים, מצד פעילי ימין. במשטרה טענו כי ניתנה הוראת פיזור, אך בשטח לא נשמעה הוראה כזו.

וכעת לאירועי אתמול בפירוט: כשעה לפני תחילת המחאה השבועית נגד השתלטות מתנחלים על בתים בשכונה וסכנת הפינויים, חסמה המשטרה את הרחוב שבו גרה משפחת סאלם, שרשמת ההוצאה לפועל עיכבה את פינוייה ביום חמישי האחרון. ביום שישי שעבר פיזרו השוטרים את המפגינים בעזרת רימוני הלם, כשהם עוצרים שלושה מפגיני שמאל יהודים, בהם את הליצנית המחופשת לשוטרת אז-אולי, המגיעה להפגנה מדי שבוע.

לאחר המעצרים בשבוע שעבר, ההפגנה אתמול היתה גדולה מהרגיל, והשתתפו בה כ-250 מפגיני שמאל ופלסטינים. המוחים צעדו לכיוון בית שבסכנת פינוי ברחוב עות'מאן בן עפאן, שם המשטרה מקימה חסימה מדי שבוע במהלך המחאה. משם הם המשיכו לכיוון ביתה של משפחת סאלם, שכאמור שוטרים חסמו את הגישה אליו.

כבר בדרך, שוטרים – ובהם קצינים בכירים – חטפו דגלוני פלסטין קטנים מידי מפגינים ואף התנפלו על מי שנשאו דגלים גדולים יותר. הנפת דגלי פלסטין אינה מנוגדת לחוק, והשר לביטחון פנים עמר בר-לב הורה להגביל את החרמת הדגלים "למקרים חריגים בלבד". על אף זאת, השוטרים מחרימים דגלים במחאות בירושלים בכלל, ובמיוחד בשייח' ג'ראח.

לאורך כל המחאה אתמול, מספר קטן של פעילי ימין, ובהם חבר מועצת העיר יהונתן יוסף, קיללו את המפגינים והתגרו בהם. המשטרה לא מנעה זאת. פעיל הימין רמי בן יהודה צעק מטווח אפס על חבר הכנסת מוסי רז (מרצ), וקרא לעבר המפגינים "אנטישמים". יוסף דיבר במגפון על כך שגם דיר יאסין היתה כפר ערבי וכעת היא שכונה יהודית, ואמר לגבי שייח' ג'ראח: "גם פה יהיו בניינים יפים". נער פלסטיני שסימן לעברו אצבע משולשת עוכב על ידי השוטרים.

לקראת השעה ארבע, המפגינים חזרו לגינה שבה מתחילות ומסתיימות המחאות השבועיות. במשך כחצי שעה קראו סיסמאות ונופפו בדגלים, כשהמשטרה משקיפה ממול בלי להתערב. ואז, כשהמפגינים כבר קראו במגפון "שבת שלום" וחלקם עזב את המקום, כוח של שוטרי יס"מ הסתער על המפגינים המתפזרים, החרים דגלים ועצר צעיר פלסטיני.

המפגינים עברו למחות מול הניידת, ואז שוטרי יס"מ דחפו אותם בכוח, והפילו לקרקע את הפעיל מוחמד אבו חומוס ואחד הקביים שלו נשבר.

מוחמד אבו חומוס אחרי שהופל על הרצפה בהפגנה בשייח' ג'ראח, ב-31 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

מוחמד אבו חומוס אחרי שהופל על הרצפה בהפגנה בשייח' ג'ראח, ב-31 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

בין השוטרים בהפגנה אמש היתה גם השוטרת שעצרה את הליצנית בשבוע שעבר, לאחר שזו שאלה אותה: "מה מניע אותך?". חלק מהשלטים שנשאו המפגינים התייחסו לכך, והיו שחזרו על האמירה בקריאות במהלך ההפגנה.

הצעיר שנעצר שוחרר בהמשך הערב למעצר בית תוך הרחקה מלהגיע לשכונה.

לפי השבועות האחרונים, נראה שהמשטרה מתעקשת לדרדר את המצב בהפגנות שייח' ג'ראח. בדומה לאירועים במאי, המשטרה מפזרת בכוח הפגנות שקטות, שבמקרה הקיצוני חוסמות כביש בזמן צעדה. כרגיל, נראה שההתנהלות הזאת רק תמשוך יותר תשומת לב למאבק התושבים בשכונה, ותגדיל את הנוכחות בהפגנות.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "כמדי שבוע בתקופה האחרונה, גם אתמול בצהריים החלה הפרת סדר במהלך מחאה שהתקיימה בשכונת שייח' ג'ראח בניגוד לחוק. הפרת הסדר כללה בין היתר חסימת ציר, התפרעויות, קללות וגידופים ועימותים עם השוטרים.

"כוחות משטרה שפעלו במקום הדפו את מפרי הסדר, זאת לאחר שלא נשמעו לאזהרות השוטרים הוראת הפיזור שניתנה במקום על ידי קצין משטרה. בתוך כך, אחד ממפרי הסדר גידף את השוטרים והתעמת אתם, והוא הועבר לחקירה בחשד להפרעה לשוטר והעלבת עובד ציבור.

"פעילות האכיפה במקום בוצעה כחוק, בהתאם לסמכות המשטרה לשמירה על הסדר הציבורי, שלום הציבור וביטחונו. נמשיך לאפשר מחאות בגבולות החוק, אולם לא נאפשר הפרת הסדר הציבורי, התפרעויות וכל פגיעה בשוטרים בניגוד לחוק".

הפגנה בשייח' ג'ראח, ב-31 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

הפגנה בשייח' ג'ראח, ב-31 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

הפגנה בשייח' ג'ראח, ב-31 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

עצור בהפגנה בשייח' ג'ראח, ב-31 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

עצור בהפגנה בשייח' ג'ראח, ב-31 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
האוניברסיטאות בגדה חוששת שפלישות של הצבא הישראלי יפגעו בהכנסות שלהן. סטודנטים באוניברסיטת א-נג'אח בשכם מוחים על הרג סטודנטים בידי הצבא, נומבר 2022 (צילום: נאסר שתאיה / פלאש 90)

האוניברסיטאות בגדה חוששת שפלישות של הצבא הישראלי יפגעו בהכנסות שלהן. סטודנטים באוניברסיטת א-נג'אח בשכם מוחים על הרג סטודנטים בידי הצבא, נומבר 2022 (צילום: נאסר שתאיה / פלאש 90)

השיתוק של תנועות הסטודנטים הפלסטיניות: הפרטה ודיכוי פוליטי

תנועות הסטודנטים הפלסטיניות היוו חלק מרכזי במאבק הלאומי, אולם בשנים האחרונות מעמדן נשחק: הצבא פורץ לקמפוסים, הרשות מדכאת פעילות פוליטית והאקדמיה נמדדת במונחים ניאו-ליברליים. התארגנויות חדשות מבקשות שינוי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf