newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

אלימות משטרתית, מעצרים וטוויטר: סוף שבוע של מאבק בתורכיה

"כוח המוח של המפגינים הוא התשובה לאלימות של המשטרה". גוננץ' אונלדי, אקטיביסט מאיסטנבול, מביא את סיפור ההתנגדות והדיכוי של אירועי השנה למחאה בפארק גזי, דרך תמונות שצויצו בטוויטר בסוף השבוע האחרון

מאת:

פרולוג:

אני מארח כאן היום חבר, את גוננץ' אונלדי, תושב איסטנבול בן 33, אקטיביסט וכותב עצמאי שמנהל בין היתר את דף הפייסבוק Istanbul Revolution, דף המסקר באנגלית את ההתנגדות העממית בתורכיה בשבעת החודשים האחרונים.

ביקשתי מגוננץ' לספר את סיפור ההתנגדות והדיכוי של אירועי השנה למחאה בגזי כפי שהוא רואה אותו, דרך תמונות שצויצו בטוויטר בשבת וראשון האחרונים וטקסטים קצרים תחת כל תמונה.

לא במקרה בחרנו בצילומי טוויטר. הכלי הזה היה ועודו אחד מהכלים המרכזיים של תנועת ההתנגדות בתורכיה וללא ספק גם אחד מסמליה הבולטים. הוא זה שהוציא את ההמונים לרחובות, ועדכן אותם במתרחש בשעה שתקשורת המיינסטרים השתתקה מפחד השלטון. הוא זה שסיפר את הסיפור וביטא ברוחו את חופש הביטוי ואת כוחו של כל אזרח או אזרחית שהיו שם ברגע הנכון לצייץ מה ראו, מה קרה ובכך להשפיע על עיצוב התודעה. גם אם ישבת בבית ורק "העברת את זה הלאה" היית חלק. באמצעותו, חמקו מפגינים לא פעם ממארבי משטרה, או נקראו לסייע לפצועים שנזקקו לטיפול, או הזעיקו תגבורת.

כזכור לפני כחודשיים הורה ארדואן לחסום את הגישה לטוויטר בתורכיה לאחר שהופצו בה הקלטות ותמלולי שיחות שלו ושל בנו המפלילות אותו במעשי שחיתות. "יש לנו צווים עכשיו. אנחנו נחריב את טוויטר. לא אכפת לי מה הקהילה הבינלאומית אומרת. כולם יהיו עדים לכוחה של הרפובליקה התורכית", הצהיר וחסם. כעבור כשבועיים, בהתערבות בית המשפט, נאלץ לחזור בו…

הנה הסיפור של גוננץ':

^^ בתמונה הזו, מפקד המשטרה ברובע ביאולו (Beyoğlu) נמצא בעצמו בשטח, ועוצר בעצמו באגרסיביות צעירה וצעיר, ככל הנראה קטינים. על פי לשכת עורכי הדין של איסטנבול, כוחות המשטרה עצרו מאה ושלושים מפגינים באיסטנבול באירועי השנה למחאה. היחידות המשטרתיות לפיזור הפגנות השתמשו אמנם בפחות גז מדמיע בהשוואה לשנה שעברה, אבל עצרו יותר אנשים. על פי החוקה התורכית לאזרחים הזכות להפגין והם אינם זקוקים להיתר כלשהו לשם כך. אבל החוקה אינה מיושמת תחת שלטון מפלגת הצדק והפיתוח (AKP). כמעט כל החירויות והזכויות מופרות באופן שיטתי על ידי הרשויות וכוחות המשטרה. רוב ההחלטות מתקבלות באופן אישי על ידי ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן.

 

^^ בתמונה הזו רואים את איוון ווטסון, כתב CNN International, בזמן שהוא נעצר על ידי יחידה משטרתית לפיזור הפגנות בעיצומו של דיווח חי שהעביר מככר טקסים. טורקיה מחזיקה בשיא עולמי – המדינה בה יושב בכלא המספר הגדול ביותר של עיתונאים. ממשלת AKP טוענת שהעיתונות במדינה חופשית יותר מברוב מדינות המערב. מצד שני הארגון האמריקאי Freedom House פרסם לפני חודשיים דו"ח המדרג את תורכיה באותה קטגוריה עם ערב הסעודית, איראן, וצפון קוריאה.

בדרך כלל משטרת תורכיה אינה עוצרת עיתונאים זרים, במיוחד אם הם ממדינה מערבית, אך הפעם משטרתו של ארדואן ביקשה להעביר מסר לקהילה הבינלאומית: ארדואן הוא השולט במדינה וכל הכוח בידיו. לארדואן ולמפלגת הצדק והפיתוח היו קשרים מצויינם עם ארצות הברית ועם האיחוד האירופי עד להתפרצות המחאה בפארק גזי. אחרי ההפגנות  והטיפול בהן, מדינות מערביות החלו לבקר את הממשלה התורכית. ארדואן משתמש בשנאה כלפי זרים (במיוחד כלפי ארצות הברית, אירופה וישראל) על מנת לחזק את כוחו בנושאי הפנים בתורכיה.

 

^^ התמונה הזו צולמה באזור טקסים, מול חנות הספרים המפורסמת מפיסטו. עדי ראייה טוענים שקציני המשטרה הנראים בתמונה מאיימים על עובדי החנות, כיוון שהעובדים סייעו למפגינים שנמלטו מהתקפת המשטרה. על פי תפיסת העולם של המשטרה ושל שאר רשויות המדינה החיים בעצם מאד פשוטים: זה או שאתה בצד שלהם או שאתה האויב שלהם. כל התנגדות או אי ציות מזוהה מיד כפשע. עליך לצדד תמיד במשטרו של ארדואן ובכוחות המשטרה. אם לא תעשה כן כוחות המשטרה יתייגו אותך כ"טרוריסט". או אז תעמוד בפני חקירות רבות של רשויות החוק ותמצא עצמך אפילו בכלא במידה שהרשויות יראו בך איום רציני. מאז עליית ארדואן לשלטון ב-2002, מספר בלתי נתפס של אזרחים עמדו בפני כתבי אישום בשל פעילות שהממשלה לא ראתה בעין יפה. בתי הכלא בתורכיה מלאים באקדמאים, אינטלקטואלים, עיתונאים, וסטודנטים. הפשעים מוגדרים לא על פי החוק אלא על פי העמדה הפוליטית של ממשלת AKP.

 

^^ התמונה הזו צולמה בטקסים שבאיסטנבול. נראים בה מספר אנשים פצועים וחסרי הכרה בגלל אלימות המשטרה. ראש הממשלה ארדואן הצהיר ב-30 במאי 2014 כי "המשטרה קיבלה הנחיות בעניין המחאה המתוכננת בפארק גזי. הם יבצעו את כל הנדרש מא' ועד ת'". והמשטרה אכן מילאה אחר הנחיותיו באופן מושלם. תוכלו לצפות בהשלכות ההנחיות הללו בתמונה שלפניכם. אגב, מפקד משטרת איסטנבול, סלאמי אלטינוק, הצהיר אתמול בתום ארועי המחאה: "היה לנו יום יפה ללא אירועים מיוחדים. אני מבקש להודות לכל השוטרים. ביצענו עבודה טובה". ארדואן וקציני המשטרה רואים בכל תנועת מחאה אקט של טרור, ולכן עושים שימוש בכוח באופן ברוטלי במיוחד כמתבקש מתפיסת העולם הזו.

 

^^ בתמונה נראה גבר תורכי יושב על המדרכה ושותה את הבירה שלו בזמן שהמשטרה מתקיפה מפגינים ברקע מאחוריו. לברוטליות המשטרתית יש הסטוריה ארוכה בתורכיה. אבל היא הגיעה לפסגות חדשות בתקופת שלטון ה-AKP. האלימות המשטרתית הפכה לחלק מחיי היום יום ואנשים רבים פשוט התרגלו אליה. אזרח שנפצע או נהרג על ידי המשטרה הוא כבר לא חדשות מפתיעות עבור אנשים רבים. בזמן שהאלימות מתרחשת ברקע, אנשים ממשיכים לחיות את חיי השגרה שלהם ממש ליד.

 

^^ בתמונה זו נראים כוחות משטרה מתארגנים לקראת התערבות משטרתית נגד מפגינים. על הקיר מאחוריהם תלוי פוסטר עם תמונתו של אטם סריסולוק. קרוב לודאי שאף אחד מאותם שוטרים לא יודע מיהו אטם. אטם סריסולוק היה פועל שנהרג על ידי המשטרה ב-1 ביוני 2013 בזמן הפגנה במחאת גזי. שנה חלפה מאז מותו והשוטר שירה בו עדיין ממשיך בתפקידו. השוטר ששמו אהמט סאהבז, ירה באטם בראשו אל מול המצלמות בעיר הבירה אנקרה. למרות שהכל הוקלט ותועד, אהמט סאהבז עדיין חופשי. משפטו מתנהל אך אנשים רבים מאמינים שדבר לא יקרה לו. ממשלת ארדואן מגינה בכישרון רב על כוחות המשטרה גם כשהם מבצעים את הפשעים האלימים ביותר.

 

^^ על תריסי החנות המוגפת נכתב "עונה 2 פרק ראשון". כמובן שהכוונה היא לציון מלאת שנה לתנועת ההתנגדות. מאז השנה שעברה, אנחנו עדים לסוג חדש של הומור שנוצר בידי אנשים צעירים. האנשים הללו כיסו את קירות הערים בכיתובים ובגרפיטי יצירתיים ומצחיקים באופן בלתי רגיל. בכל כתובות הגרפיטי האלה עובר מסר פוליטי. המוחים השתמשו בכח המוח ובאינטיליגנציה שלהם כדי להאבק נגד הממשלה. אפשר אולי לקרוא לזה אינטיליגנציה לא מידתית (disproportionate intelligence) והיא התשובה לאלימות הבלתי מידתית של כוחות המשטרה.

 

^^ אזרח בשם מהמט ריזה ג'מצ'י הגיע לפארק גזי וביקש להניח זר פרחים בתוך הפארק. המשטרה בלמה אותו בטענה שאינו יכול לעשות זאת. למרות שפארק גזי הוא שטח ציבורי בלב העיר, המשטרה חוסמת אותו לכניסת אזרחים בתדירות גבוהה. ממשלת ה AKP  חוששת מתפיסה נוספת של הפארק על ידי האזרחים. לכן הם מציבים מחסומים סביב הפארק בכל פעם שהם מזהים איום. איום כזה יכול להיות אלפי מוחים התובעים יותר חופש, או יכול להיות גם איש זקן אוחז זר פרחים.

^^ התמונה צולמה בעיר אדנה. רואים בה מפגין מטפס על ראש ה TOMA – משוריין משטרתי שבראשו תותח מים רב עצמה – ומנסה לכוון את התותח לעבר כוחות המשטרה. ה- TOMA הפך לחלק מהתרבות הפופולרית בתורכיה בשל נוכחותו כמעט בכל הפגנה בשנה האחרונה. משרד המשטרה הזמין לאחרונה דור חדש של רכבי TOMA בגלל המספר הגובר של הפגנות. כלי הרכב האלה עושים שימוש במים דחוסים בלחץ גבוה ויכולים לירות גם גז פלפל. המשטרה גם נוהגת להוסיף למים סוגי כימיקלים כך שהם צורבים באופן חמור את העור איתו הם באים במגע.

לאחר אסון המכרה הקשה בסומה לפני שלושה שבועות, הצעד הראשון שממשלת ארדואן עשתה היה לשלוח TOMA לעיר סומה. משוריינים כאלה הועברו מערים אחרות לסומה בזמן שמאות כורים היו עוד לכודים מתחת לאדמה. ממשלת ארדואן רואה בדיכוי הפגנות את העדיפות הראשונה שלה ורכבי הטומה הם כלי הנשק החשוב ביותר שלה.

אפילוג:

ה-31 במאי הוא יום השנה להתנגדות בפארק גזי וברחבי תורכיה. זה יום חשוב עבורנו כיוון שפארק גזי הפך לסמל למאבק בפאשיזם ובדיכוי בתורכיה. מצד שני ישנם לא מעט אנשים ששואלים אותי ואנשים כמוני "האם אתם באמת חושבים שתוכלו למחות את ממשלת הדיכוי בתורכיה?

הנה משל קטן עבורם: על פי סיפור מוסלמי מסורתי, המלך האכזר נמרוד החליט להרוג את הנביא אברהם ולהשליך אותו לתוך מדורת ענק. החיות ושאר יצורים החלו לשאת מים כדי לכבות את האש. נמלה הצטרפה אל החיות הצועדות כשטיפת מים קטנה על גבה. שאלו אותה החיות: את כל כך קטנה, את באמת חושבת שתוכלי לכבות את האש בטיפת המים הקטנה הזו? והנמלה ענתה להם: "קרוב לוודאי שלא אוכל, אבל גם אם אינני יכולה לעשות זאת לפחות יראו כולם באיזה צד אני".

קשה לקבוע כיצד המאבק הזה בו פתחנו לפני שנה יסתיים. אבל זוהי אחריות מוסרית לעמוד נגד הדיכוי. לפחות אתם יודעים עכשיו באיזה צד אני.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf