newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"כמה שהשהות בכלא קשה, היא מחזקת את החלטתי לסרב"

שחר פרץ נשפטה היום לתקופת מאסר שלישית על סירובה לשרת בצבא. ערן אביב, המסרב גם הוא לשרת, נשפט היום לתקופת מאסר שישית. "אני מדברת עם האסירות על הפלסטינים, הן פגשו אותם רק על מדים", מספרת פרץ

מאת:
לא קל לדבר על פוליטיקה בכלא. שחר פרץ וערן אביב

לא קל לדבר על פוליטיקה בכלא. שחר פרץ וערן אביב

"כמה שהשהות בכלא קשה, היא מחזקת את ההחלטה שלי לסרב". כך אומרת שחר פרץ שהיום נשפטה לתקופת מאסר של 30  ימים, לאחר שכבר ריצתה שתי תקופות מאסר של 28 ימים בסך הכל על סירובה להתגייס לצה"ל. גם הסרבן ערן אביב נשפט היום למאסר של 30 יום, תקופת המאסר השישית שלו לאחר שכבר ישב בכלא 84 ימים. שני הסרבנים מלווים על ידי תנועת מסרבות.

"רוב הזמן אני בסדר, אך יש רגעים קשים ומתסכלים", אמרה פרץ, בת 18, לפני שנשלחה לתקופת מאסר נוספת. "המפגש עם האסירות ממש מעניין. יש הרבה לוחמות שמשרתות בגדה המערבית. בהתחלה השיחה אתן קשה. הן מתעצבנות או לא מתעניינות. אבל עם הימים הן שואלות יותר שאלות. השיחות הן פחות על האם להתגייס או לא, אלא על החיים של פלסטינים, האם יש כיבוש או לא והאם כל הפלסטינים מחבלים. מבחינת הרבה מהן התשובה היא חיובית".

איך מתנהלות השיחות האלה?

"בכלא מקבלים 'ישראל היום'. יום אחד היתה לי שיחה טובה עם אחת הבנות בתא. אחרי חצי שעה הגיע 'ישראל היום' על דחיית הפינוי של ח'אן אל אחמר, והכותרת היתה 'ההשתלטות הפלסטינית על שטחי סי ממשיכה'. זה הפך את השיחה לקשה מאוד, כי מה זו המילה שלי מול מה שכתוב בעיתון? מבחינתן זו האמת, איך אנחנו כובשים את הפלסטינים, אם הם משתלטים עלינו?

"הכלואות שאיתי מעולם לא פגשו פלסטינים לפני שהפכו לחיילות. נורא עצוב להבין את זה. הפעם הראשונה שהן פוגשות פלסטינים זה עם נשק. יש כאלה שלא מבינות איך הלכתי לכלא מבחירה. זה יותר קשה מלהבין למה אני לא מתגייסת. אבל אחרי שיחה ועוד שיחה הן מבינות שאני לא מוכנה להתפשר".

איך את מעבירה את הזמן בכלא?

"רוב אני קוראת ספרים. מי שנחשבת ל'חיילת טובה' יוצאת לעבודה, אם רוצים או לא. זה מעביר את הזמן. יש עבודות בתוך הפלוגה כמו לשטוף מסדרונות, ויש עבודה בבית מלאכה שם תופרים כל מיני דברים ומנקים מימיות. זה נחשב צ׳ופר.

"הופתעתי לגלות שעד כמה שהשהות בכלא קשה, היא מחזקת את ההחלטה שלי לסרב ולזכור למה אני עושה את זה. יש כל מיני דברים מבחוץ שעוזרים: הפגנה שהיתה, מכתבי תמיכה שמאוד עוזרים. עופר כסיף ביקר, המשפחה יכולה לבקר פעם בשבועיים".

ביקשת ועדת אי התאמה?

"לא הציעו לי ולא ביקשתי באופן רשמי. אני מתכוננת לעוד כמה שבועות של כליאה".

בפעם הראשונה שהתייצבה בבקו"ם, הצהירה פרץ על סירובה להתגייס. בראיון ל"שיחה מקומית" לפני הכניסה לכלא היא סיפרה שבכיתה ח' הגיעה למפגש עם פלסטינים, מה שהוביל תהליך ארוך שבסיומו החליטה לא להתגייס. "במפגש הזה הכרתי חברים וחברות פלסטינים. הבנתי שאני לא רוצה לפגוע בהם, לא רוצה לפגוש אותם כחיילת ולהפוך לאויבת שלהם. אני לא רוצה לקחת חלק במערכת שמדכאת אותם באופן יומיומי", אמרה.

אסור לדבר פוליטיקה

כאמור, גם על הסרבן ערן אביב, בן 19, נגזרה היום תקופת מאסר נוספת. אביב החל במאי את תהליך החיול לאחר שהובטח לו שיקבל תפקיד "מנותק מהכיבוש". לאחר שהצבא לא עמד בהבטחתו, הוא בחר לסרב, אך מבחינת הצבא הוא נחשב חייל.

איך היתה הכליאה האחרונה בשבילך?

"הכליאה לא היתה קשה, אבל מאוד מייאשת. זה ארוך ומייגע. יש פואנטה להחלטה שלי, אבל מבחינת החוויה בכלא, זה הרבה מאותו דבר. בגלל שכבר הייתי תקופה בכלא, אחרי תקופה מסוימת מעבירים מאגף האוהלים לתאים, שם יש יותר תחושה של כלא, עם אסירים שיושבים יותר מחצי שנה".

לדברי אביב, בתקופת הכליאה האחרונה שלו, מפקדים ביקשו "לא לדבר על פוליטיקה" עם אסירים אחרים.

"אנשים התחילו לשאול על הסירוב שלי, אז הסברתי", הוא מספר. "אחת המפקדות שמכירה אותי מהכליאות הקודמות, שמעה אותי ואמרה שאסור לדבר על פוליטיקה, ואם תשמע אותי מדבר פעם נוספת, היא תוסיף לי ימי כליאה. דווקא בכליאות הקודמות היא דאגה שאביע את עמדתי ושאלה אם לא מאיימים עלי. זה העיק עלי, אבל כן דיברתי עם אנשים על ההחלטה לסרב. אמרתי שזה שאני מסרב לקחת חלק בכיבוש לא אומר שאני נגד יהודים".

אביב אומר שהביקורים של עורכי הדין, של ח"כ כסיף ושל משפחתו עוזרים לו להעביר את הזמן. הוא גם תיאר כי שמע מתוך הכלא את הפגנת התמיכה בו ובפרץ שהתקיימה בסוכות מול כלא "נווה צדק", שם הוא ופרץ כלואים. גם בתחילת ספטמבר הפגינו עשרות תומכים ובני משפחה מחוץ לבסיס תל השומר, כשהשנים התייצבו ביחד.

"זה היה מאוד מוזר. ישבתי בשולחן בחוץ ושיחקנו שש בש. התחילה ההפגנה. לא ראינו, רק שמענו. כולם הגיעו. חצי התעלמו, אחרים דיברו על ההפגנה. בסוף המפקדים שאלו חלק מהאסירים מה חושבים עלי ועל מה שאני אומר. הם אמרו לי שאסור לדבר על פוליטיקה".

קיבלת תאריך לוועדת אי התאמה?

"אמרו לעורכת הדין שלי שאחרי 90 יום אני אמור לקבל ועדת אי התאמה, אבל חוץ מזה בפועל לא קרה שום דבר חדש".

במאי השנה אביב סיפר בראיון ב"שיחה מקומית" כי החליט לסרב לאחר שלמד על המציאות בשטחים. "מאז שהייתי קטן מאוד התעניינתי בחדשות ובאקטואליה. בתחילת כיתה ט' הגעתי למסקנה שכל נושא השליטה שלנו בפלסטינים הוא מן אזור בעייתי ולא מסוקר, ושגם מה שמספרים עליו הוא מאוד עמום ולא מדויק. היתה לי הרבה מאוד ביקורת על זה".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf