newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

מאות חרדים חסמו כביש בהזדהות עם סרבן גיוס אתיופי

גמליאל מדהני, בנו של הרב הקהילה באור יהודה, עצור כבר שבועיים אחרי שסירב להתייצב בלשכת הגיוס. אנשי "הפלג הירושלמי" שהפגינו לטובתו: "אצלנו לא מבדילים בין הגזעים"

מאת:

מאות מפגינים חרדים מהפלג הירושלמי מחו בשעות אחר הצהריים על מעצר תלמיד ישיבה שנעצר לאחר סירב להתייצב בלשכת גיוס. המפגינים חסמו את כביש ארבע באזור צומת קוקה קולה שבבני ברק לשני הכיוונים למשך שעתיים וחצי.

הפגנת הפלג הירושלמי בכביש 4 נגד מעצר בחור ישיבה, 3 בפברואר 2020 (צילום: אורן זיו)

הפלג הירושלמי מתנגד להתייצבות בלשכות הגיוס, ולכן הצבא מכריז עליהם כעריקים. ההפגנה בכביש 4, 3 בפברואר 2020 (צילום: אורן זיו)

בניגוד לפעמים קודמות, המפגינים לא פרסמו את מקום ההתכנסות והצליחו להפתיע את השוטרים ולחסום את הכביש. בתחילה ניסו השוטרים לפזר את המפגינים על ידי סוסים, אופנועים ופינוי בכוח, אך כעבור שעתיים התייאשו וחיכו שהמפגינים יקבלו הוראה להתפזר. על פי המשטרה, 18 מפגינים נעצרו.

ביום רביעי לפני שבועיים נעצר בשעות הלילה גמליאל מדהני, חרדי ממוצא אתיופי, בנו של רב הקהילה האתיופית באור יהודה, ומאז הוא כלוא במעצר צבאי. "החרדים יותר מופתעים שיצאנו להפגין עבור יהודי ממוצא אתיופי מאשר החילונים", אמר מפגין שהזדהה בשם יוסי. "אם היית אומר לאנשים פה שיום אחד הם יפגינו למען בחור אתיופי, הם לא היו מאמינים. הוא עבר גיור לחומרה, והאתיופים הם בשר מבשרנו. בהתחלה לא האמינו שהוא תלמיד ישיבה, אבל כשראו את התמונות שלו היה ברור שהולכים להפגין״.

עמדת הפלג הירושלמי היא שיש להפגין לטובת כל צעיר שנחשב "בן עלייה", כלומר לא התייצב כלל בלשכת הגיוס  כדי לקבל פטור. המדיניות הזו, שהתווה הרב אוירבך, מנהיג הפלג הירושלמי שנפטר בשנה שעברה, נועדה לפעול נגד "מכסות הגיוס" שהגדירו בצבא לגבי גיוס בני ישיבות. בעקבות הסירוב שלהם להתייצב בלשכות הגיוס, הפכו מאות בחורי ישיבה לעריקים שמעל ראשם מרחף עונש מאסר, וכל מעצר שלהם גורר מיד הפגנות מחאה סוערות.

אהרון רבינוביץ׳ חשף השבוע ב"הארץ" שמאות עריקים מהפלג הירושלמי קיבלו פטור גורף בתקופה כהונתו של אביגדור ליברמן כשר ביטחון.

הפגנת הפלג הירושלמי בכביש 4 נגד מעצר בחור ישיבה, 3 בפברואר 2020 (צילום: אורן זיו)

השתכנעו שהצעיר האתיופי עבר גיור לחומרה. הפגנת הפלג הירושלמי בכביש 4 נגד מעצר בחור ישיבה, 3 בפברואר 2020 (צילום: אורן זיו)

כאמור, בשעתיים הראשונות השוטרים הפעילו אלימות רבה נגד המפגינים. חלק מהשוטרים היו בלי תגי שם וחבשו קסדות שחורות שהסתירו את פניהם. שוטרים היכו וחנקו מפגינים והעיפו כובעים של מפגינים באוויר בתקווה שיעזבו את הכביש. השוטרים עשו שימוש בנשק לפיזור הפגנות שמשמיע רעש חזק, בדומה למכשיר ה"צעקה" שבו נעשה שימוש בהפגנות בגדה המערבית לפני מספר שנים. המפגינים מצידם שרו "נמות ולא נתגייס" ונשאו שלטים עליהם נכתב "רודפים את התורה, מאתיופיה עד ישראל", בעברית ואמהרית, ושלטים שבהם נאמר "מדינת ישראל נגד עם ישראל".

"אנחנו לא מבדילים בן גזעים, בין שחור ללבן, אנחנו מפגינים לטובת כל מי ששומע להוראותיו של ראש הישיבה זצ״ל (הרב אוירבך – א.ז.), זאת החובה שלנו", סיפר א', בחור ישיבה ירושלמי, שנעצר בהפגנה דומה בשבוע שעבר והגיע להפגנה היום למרות תנאי השחרור שלו. א' הסביר שמלבד אי-התייצבות בלשכת גיוס, "הקריטריונים" של הפלג הירושלמי מעניקים תמיכה למי שלא הולך למקומות שבהם הוא צפוי להיעצר כמו שדה התעופה.

לקראת השעה שש בערב השוטרים התייאשו מהניסיון לפזר את ההפגנה ונעמדו בשורה מול מאות המפגינים שחסמו את הכביש. "באמת ניסינו לפזר אותם", אמר אחד השוטרים לחברו. שוטר אחר קרא בקשר: "כל הרכבים מלאים, לא לעצור עוד אלא אם אין ברירה". בכל פעם השוטרים הצליחו לפנות כמה עשרות מפגינים לשולי הכביש, עשרות חזרו לחסום אותו במקום אחר.

דקה לפני השעה שש וחצי, קיבלו המפגינים את האות "ויחזור לתלמודו", סיסמה שמשמעותה שיש לחזור לישיבות ולסיים את ההפגנה. תוך דקה או שתיים הכביש מתרוקן, ורק מספר כיפות שנפלו במהלך המעצרים ופליירים עליהם נכתב בכתב יד "כל עוד אסיר עולם התורה ובנות ישראל בכלא הצבאי, הארץ תרעד" – נשארים על הכביש.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

מרבית האנשים אינם מצליחים להצדיק הפרה בוטה של הקוד המוסרי על ידי מעשיו של הצד השני, נוראים ככל שיהיו. ילדים בעזה על חורבות ביתם (צילום: עמאד נאסר / פלאש90)

הפציעה המוסרית עוד תסתבר כאחד הנזקים הגדולים של המלחמה

פציעה מוסרית היא סינדרום ייחודי המתבטא ברגשות אשמה ובושה ומלווה בתחושת דיכאון, חרדה ואף מחשבות על נזק עצמי. לכשיתבררו הממדים המלאים של הזוועה בעזה, כולנו עלולים להימצא בקבוצת הסיכון

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf