newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

יונתן פולק יושב כבר חודש במעצר, ושחרורו לא נראה באופק

בית משפט השלום בירושלים הורה על המשך מעצרו של פולק "עד החלטה אחרת". פולק נעצר ב-6 בינואר לאחר שסירב להגיע לדיונים בקובלנה הפלילית שהגיש ארגון הימין עד כאן. ביום שישי נשאו מפגינים ישראלים ופלסטינים שלט תמיכה בו בהפגנה בבלעין, שבו קראו "חופש ליונתן פולק ולכל האסירים הפוליטיים"

מאת:

בית המשפט השלום בירושלים, קבע בשבוע שעבר כי פעיל השמאל יונתן פולק יישאר במעצר עד להודעה חדשה. פולק נעצר לפני כחודש לאחר שסירב להתייצב לדיונים בקובלנה הפלילית שהגיש ארגון הימין עד כאן, ומאז מעצרו הוא מסרב לחתום על שחרור בערבות ולהתחייב שיגיע לדיונים הבאים.

"לבקשת הנאשם אני מורה על מעצרו עד החלטה אחרת", כתב השופט אלעזר בנימין בהחלטתו ביום חמישי, לאחר שפולק הסביר כי אינו מתכוון לשנות את דעתו, ואמר במהלך הדיון כי "הבעיה שלי אינה כספית אלא עקרונית, ולכן אין בדיונים האלה צורך".

פולק נעצר ב-6 בינואר לאחר שסירב להגיע לדיונים בקובלנה הפלילית, שהיא הליך נדיר שבו אזרחים תובעים אזרחים בהליך פלילי. בקובלנה נטען כי פולק ועוד שני פעילים נגד הכיבוש נכחו בהפגנות בהם פלסטינים יידו אבנים לעבר חיילים.

מפגינים בבילעין קוראים לשחרורו של יונתן פולק, ב-31 בינואר 2020 (צילום: אורן זיו)

"בית המשפט לא יכול להוציא את אי הסכמת העצור להשתחרר בתנאים מההקשר של הקובלנה בכלל וצו המעצר בפרט", אמרה במהלך הדיון עו"ד רהאם נסרה, המייצגת את פולק ביחד עם עו"ד גבי לסקי. "אנחנו מבקשים לשחרר את העצור ללא תנאים. פולק עצור כמעט חודש במסגרת הליך קובלנה שאנחנו טוענים שלקובלים (עד כאן; א"ז) אין כלל סמכות לפתוח בו. מכיוון שההליך עצמו לא חוקי, גם צו המעצר שהוצא אינו כדין".

השופט לא קיבל את הטענות, ואמר כי אין בסמכותו לבחון את החלטת השופט פולוק שדן בהליך של הקובלנה והוציא לפולק צו מעצר.

השופט ציין במהלך הדיון כי פולק "מסרב להשתחרר". פולק, שהובא לדיון מבית המעצר באבו כביר בתל אביב, ביקש להגיב ואמר כי "מדינת ישראל שולטת באמצעות משטר כפול של דיכוי, כזה של אפליה גזעית כלפי האזרחים הלא יהודים שלה, המעניק זכויות יתר ליהודים ודיקטטורה צבאית בשטחים הכבושים. בחוגים מסוימים של השמאל נהוג להלין על בית המשפט כי הוא מכשיר את הכיבוש. זוהי טעות. בית המשפט אינו מכשיר חיצוני, אלא חלק חיוני ומהותי מהמשטר".

מבחינת פולק מדובר בהחלטה חיובית. הוא ביקש שלא יביאו אותו כל שבוע מתל אביב לדיון בירושלים, וההחלטה תחסוך לו את הנסיעות הארוכות בתנאים קשים ברכב המעצרים של שב"ס (פוסטה), ואת השהייה במתקן "המעבר" בכלא איילון, לשם הוא מועבר לפני כל דיון. אם לא יוקדם, הדיון הבא בקובלנה הפלילית יתקיים ב-27 באפריל, ולפחות עד אז צפוי פולק להישאר במעצר.

דיון הארכת מעצר ליונתן פולק, בית משפט השלום בירושלים, 30 בינואר 2020 (צילו: אורן זיו)

דיון הארכת מעצר ליונתן פולק, בבית משפט השלום בירושלים, ב-30 בינואר 2020 (צילו: אורן זיו)

מאז מעצרו, ואולי בגלל שנושא ההשתתפות של פעילים ישראלים בהפגנות בשטחים עלה לסדר היום, הוציא בחודש שעבר שר הביטחון נפתלי בנט הודעה שלפיה יבקש מהצבא להוציא צווי הרחקה מנהליים ל-30 פעילי שמאל ישראלים. צווים כאלה עדיין לא הוצאו.

יומיים לאחר הודעתו של בנט, ב-20 בינואר, נלקח פולק מבית המעצר אבו כביר שתל אביב, לחקירה במשטרת אריאל, בעקבות תלונה חדשה שהשיגו בעד כאן על הפגנות בכפר קדום שבהן השתתף בשנתיים האחרות. למרות שהוא עצור, הוא הורחק מהשטחים ל-15 יום.

"נעמוד אתך כמו שעמדת אתנו"

ביום שישי האחרון התקיימה בכפר בילעין שבגדה המערבית הפגנה נגד תוכנית המאה של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, וכן הפגנת תמיכה בפולק, שבמשך שנים הגיע להפגנות נגד הגדר בכפר. כמה עשרות פעילים פלסטינים וישראלים צעדו לעבר החומה, כשהם מחזיקים פוסטרים עם תמונתו של פולק והכיתוב: "חופש ליונתן פולק ולכל האסירים הפוליטיים". המפגינים הבעירו צמיגים, וטיפסו על החומה ותלו עליה דגלי פלסטין.

בתקופה האחרונה ההפגנות בבילעין מתקיימת במתכונת סמלית במיוחד, עם בין 10 ל-20 מפגינים, בהם כמה ישראלים, שצועדים לעבר השער בחומה ומוחים שם. ברוב המקרים, החיילים מצדה השני של החומה לא עוברים אותה ולא מנסים לפזר את ההפגנה באמצעות גז מדמיע או כלי נשק אחרים.

גם אתמול, אף שמספר המשתתפים היה גדול מהרגיל, החיילים לא עברו את החומה או ניסו לפזר את ההפגנה, חוץ מכמה רימוני הלם שהשליכו לעב הצעירים שניסו לתפס על החומה כדי לתלות עליה דגלים. אחד הפעילים הישראלים התבדח ואמר כי "זה המקום היחיד בפלסטין שיש בו חופש מחאה", והזכיר כי בכפרים אחרים גם הפגנות קטנות וסמליות מדוכאות ביד קשה.

"אנחנו פה כדי להגיד ליונתן פולק, כמו שעמדת אתנו אנחנו נעמוד אתך, כדי שהכיבוש יסתיים ונחיה ביחד בשלום וצדק", אמר מוחמד חטיב, אקטיביסט ותשב בילעין. "אתה חלק מאתנו, אנחנו זוכרים אותך כאחד האקטיביסטים שעמד ביחד אתנו בבילעין בעבר וכעת אנחנו עומדים אתך".

חטיב ביקש לחזק את ידיו של פולק בהחלטתו לא להשתחרר בערבות, ואמר: "אנחנו תומכים בהחלטה שלך להתנגד ולא להכיר במערכת האפרטהייד, ולא להכיר בארגוני הימין שמשתמים במדינה ובמערכת הזאת כדי להשפיל אותנו וגם כדי ללחוץ עליך ועל הפעילים האחרים נגד הכיבוש".

המאבק נגד הגדר בבילעין החל לפני 15 שנה בפברואר 2005. ב-2007 החליט בג"ץ כי יש לשנות את תוואי הגדר ולהחזיר לתושבים מאות דונמים של אדמות חקלאיות. ב-2010, לאחר שהגדר המקורית נהרסה, נבנתה בתוואי החדש, הסמוך לבתים האחרונים של ההתנחלויות מודיעין עילית, חומה בגובה 3 מטרים.

הפגנה בבילעין ב-2008 (צילום: אורן זיו)

הליך נדיר

בדצמבר 2018 פירסמנו לראשונה כי ארגון הימין עד כאן הגיש קובלנה פלילית נגד שלושה פעילים ישראלים על חלקם בהפגנות נגד גדר ההפרדה. בקובלנה, שהיתה הראשונה מסוגה שהוגשה נגד פעילים נגד הכיבוש, טען ארגון הימין כי הנתבעים – יונתן פולק, קובי סניץ ואילן שליף – "תקפו בצוותא יחד עם מתפרעים אחרים שלא כדין חיילי צה"ל ושוטרי מג"ב". הרשויות לא מצאו לנכון להגיש בעצמן כתב אישום נגד שלושת הפעילים.

קובלנה פלילית היא הליך נדיר, שלא במקרה כמעט לא שומעים עליו, שבמסגרתו אזרח יכול לקחת את תפקיד ההגשה של תביעה פלילית מידי המדינה. ההליך הזה אפשרי רק עבור רשימה סגורה של עבירות קלות, ובהן לשון הרע, הגנת הפרטיות או מריבה בין שכנים.

בקובלנה שהגיש עד כאן נטען כי פולק ושני הנתבעים האחרים "תקפו חיילים", אך אין בה כל הוכחה ואפילו לא טענה מפורשת שהם עשו זאת בעצמם, אלא רק שנכחו בהפגנות בזמן שאחרים – צעירים פלסטינים – יידו אבנים לעבר החיילים.

במהלך אחד הדיונים בקובלנה בדצמבר, תהה השופט פולוק "איפה תיאור העובדות? הם סתם אנשים שעמדו בצד? בכתב אישום צריך להיות מפורט מי נפגע ואיך, אצלכם לא רשום שום דבר". הוא הוסיף "אני רוצה לראות ראיות כדי להוכיח עובדות, אבל איזה עובדות אתם רוצים להוכיח?". מאז הגישו בעד כאן כתב אישום מתוקן, שבו מפורטות כמה הפגנות ספציפיות שבהן נכחו שלושת הפעילים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf