newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

יום שישי הרביעי להפגנות בעזה: ארבעה הרוגים ומאות פצועים

משרד הבריאות הפלסטיני דיווח על ארבעה הרוגים ומאות פצועים. לקראת ההפגנה היום הצבא הפיץ לתושבי עזה כרוזים בהם הוא מזהיר מפני השתתפות במחאה. גורמים הומניטריים בינלאומיים מפצירים בישראל להפגין ריסון. פוסט מתעדכן

מאת:

עדכון 19:15

משרד הבריאות הפלסטיני מדווח על שני הרוגים נוספים: מוחמד אבראהים איוב, בן 15, מג'באליה, וסעד עבד אלמג'יד אבו טהא, בן 29.

עדכון 18:30

על-פי הודעת משרד הבריאות הפלסטיני, במהלך ההפגנות היום נהרגו שני צעירים ונפצעו 445 איש בחמישה מוקדים שונים, אחד במצב קשה מאוד, ושלושה מהם פצועים קשה. הפגיעות נגרמו בין היתר כתוצאה מירי אש חיה וחנק מגז מדמיע.

דובר צה"ל דיווח כי במהלך היום ניסו פלסטינים להתקרב לתשתיות הביטחוניות, הבעירו צמיגים בסמוך אליהן וניסו להפריח לכיוונן עפיפונים מחוברים לחפצים בוערים.

עדכון 17:00

על פי דיווחים פלסטיניים רשמיים, מספר הפצועים בהפגנות הגיע -83

עדכון 15:15:

דיווח על מותו של אחמד רשאד אל-עת'אמנה, בן 24, מירי הצבא בצפון הרצועה ועל פציעתם של כ-40 מפגינים.

עדכון 14:40:

משרד הבריאות הפלסטיני מדווח על פציעת פרדמיק בראשו ופציעתם של עשרה תושבים נוספים מירי הצבא מזרחית לחאן יונס בדרום הרצועה.

הפגנה בעזה, 20.4.2018 (צילום: מוחמד זאנון/אקטיבסטילס)

הפגנה בעזה, 20.4.2018 (צילום: מוחמד זאנון/אקטיבסטילס)

הפגנה בעזה, 20.4.2018 (צילום: מוחמד זאנון/אקטיבסטילס)

מפגינים נושאים תמונות של אסירים פלסטינים בבתי הכלא הישראליים. צעדת השיבה בעזה, 20.4.2018 (אורן זיו/אקטיבסטילס)

היום מציינים ברצועת עזה את יום השישי הרביעי לצעדות השיבה. מחאת עזה החלה לפני שלושה שבועות, ביום האדמה, וצפויה להימשך עד ליום הנכבה, ב-15 במאי. לאור יום האסיר שחל השבוע, ההפגנות היום הן בסימן סולידריות עם האסירים הפלסטינים בבתי הכלא הישראליים. כבר בשעות הבוקר המוקדמות ועוד לפני תחילת ההפגנה הגדולה שלאחר תפילת הצהריים דווח ברשתות הפלסטיניות על ארבעה פצועים מזרחית לחאן יונס. בצהריים דיווח משרד הבריאות הפלסטיני על שלושה פצועים מירי חי, ובהמשך על מותו של אחד מהם, אחמד סאבר עקל, נכה הסובל מפיגור שכלי.

הבוקר הטיל הצבא באמצעות מטוסים כרוזי אזהרה בערבית לתושבי הרצועה בהם נאמר: "אל תושבי עזה – אתם משתתפים בהפרות סדר אלימות. חמאס מנצלת אתכם לביצוע פעולות טרור. צה"ל מוכן לכל תרחיש. הימנעו מהתקרבות לגדר ופגיעה בה […] אל תצייתו להוראות חמאס אשר מסכנות את חייכם. אפשר גם אחרת – עתידכם בידכם".

הפגנה בעזה, 20.4.2018 (צילום: מוחמד זאנון/אקטיבסטילס)

ילדות פלסטיניות מעזה בצעדת השיבה הגדולה, אפריל 2018 (מוחמד זענון/ אקטיבסטילס)

ילדות פלסטיניות מעזה בצעדת השיבה הגדולה, אפריל 2018 (מוחמד זענון/ אקטיבסטילס)

עד כה נהרגו בהפגנות השיבה בעזה 35 איש, על-פי נתוני בצלם, 26 מתוכם מפגינים לא חמושים. על אף מחיר הדמים הכבד שגבתה ישראל ביום הראשון למחאה, שהסתיים עם 19 הרוגים ומעל אלף פצועים, הודיע שר הביטחון ליברמן כי ישראל לא תשנה את מדיניות הפתיחה באש מול המפגינים. ארגון בצלם קרא לחיילים שלא לציית לפקודה לירות במפגינים לא חמושים, פקודה שהינה בלתי חוקית בעליל. בשבועיים שלאחר מכן קטן מספר ההרוגים במחאה, מפגינים העידו על שימוש מסיבי בגז לפיזור הפגנות שבעטיו נזקקו רבים מהמפגינים לטיפול רפואי.

מספר הפצועים הגבוה שגבתה המדיניות הישראלית מול המפגינים הביא את מערכת הבריאות הרופפת ממילא בעזה לסף קריסה מוחלטת. למרות זאת, ישראל סירבה לאפשר לשניים מהפצועים שנורו ברגליהם ביום הראשון להפגנות לעבור בשטחה כדי לקבל טיפול רפואי שעשוי היה להציל את רגליהם ברמאללה, והצוות הרפואי בבית החולים שיפא בעזה נאלץ לכרות את רגל ימין של כל אחד מהם. בעקבות עתירת הארגונים עדאלה ואלמיזאן לבג"ץ, הותר בסופו של דבר מעברו של אחד מהם לבית החולים ברמאללה לצורך הצלת רגלו השנייה, תוך שבג"ץ מדגיש כי אין בדבר משום התרה גורפת של מעבר פצועים בשטחה לצורך טיפול רפואי.

מסע הלוויתו של צלם העיתונות יאסר מורתג'א שנהרג מאש חיילים במהלך צעדת השיבה. עזה, 7 באפריל 2018. (מוחמד זאנון / אקטיבסטילס)

מסע הלוויתו של צלם העיתונות יאסר מורתג'א שנהרג מאש חיילים במהלך צעדת השיבה. עזה, 7 באפריל 2018. (מוחמד זאנון / אקטיבסטילס)

לקראת ההפגנה היום פרסם מתאם הסיוע הומניטרי הבינלאומי בעזה, ג׳יימי מקגולדריק, הודעה בה קרא להגן על מפגינים פלסטינים ולממן בדחיפות מענה לצרכים הומניטריים קריטיים שנוצרו בשל העלייה המסיבית במספר הנפגעים הפלסטינים בעזה מאז 30 במרס. "הגאות הנוכחית בצרכים ההומניטריים מהווה משבר המתווסף על קטסטרופה", נאמר בהודעה. "בעודנו קרבים ליום שישי נוסף של הפגנות ליד גדר המערכת בין עזה לישראל, חיוני שהרשויות הישראליות יפגינו ריסון מרבי בשימוש בכוח במסגרת פעולות אכיפת החוק, כנדרש מתוקף מחויבויותיהן במסגרת המשפט הבינלאומי."

על אף שבימי שישי הופך אזור מאהל המחאה של תושבי עזה, הממוקם 400 מטרים מגדר המערכת לזירה קטלנית, במהלך השבוע הוא משמש כמוקד לפעילות ססגונית אליו מגיעות משפחות בהרכב מלא ובמקום מתקיימות פעילויות שונות של מוזיקה, משחקים ועוד. בין היתר תושבי עזה תלו על המאהלים שלטים בעברית הקוראים לחיילים שלא לפגוע באזרחים לא חמושים.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf