newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

טלטלה בממשלת תוניסיה: מפלגת השלטון נקרעה לשתיים

32 חברי פרלמנט מטעם מפלגת המרכז השלטת הודיעו הלילה על פרישתם מהמפלגה והקמת סיעה חדשה בעקבות האשמות קשות נגד נשיא המדינה. בינתיים לא ברור אם צפויות בחירות חדשות, אך הצעד יעצים את כוחה של המפלגה המקושרת לאחים המוסלמים

מאת:

כתב: נדב פרנקוביץ'

בתוניסיה נכשלו המגעים לאיחוי הקרע במפלגת השלטון: בתום שבוע של מגעים קדחתניים התברר שהנשיא הנבחר של תוניסיה, אל-באג'י קאאד א-סבסי, לא יצליח להתגבר על המרד שפרץ במפלגתו, מפלגת "קולה הקורא של תוניסיה", וכי 32 מחברי הפרלמנט של המפלגה יפרשו ממנה.

כפי שדיווחתי לאחרונה, במפלגה נוצרה מתיחות גוברת סביב חוסר שביעות הרצון מתפקודה של הממשלה, וכן על רקע טענות כי נשיא הרפובליקה מקדם מקורבים וקרובי משפחה בתוך מנגנוני המפלגה, פוגע בהתנהלות הדמוקרטית של המנגנונים הפנים-מפלגתיים ומשרת אינטרסים של בעלי הון.

מתיחות זו הובילה 32 חברי פרלמנט להודיע הלילה שהם יפרשו מהמפלגה, כאמור, ויתפקדו בפרלמנט כסיעה נפרדת. בעקבות הפיצול נותרת הסיעה המקורית עם 52 חברי פרלמנט בלבד – שהם רק 24 אחוז מהפרלמנט.

> עד להודעה חדשה: משחקי הבית של פלסטין יתקיימו באצטדיון הלאומי בירדן

 באג'י קאאד א-סבסי, מנהיג מפלגת קולה הקורא של תוניסיה (FIDH CC BY-NC 2.0)

באג'י קאאד א-סבסי, נשיא תוניסיה ומנהיג מפלגת קולה הקורא של תוניסיה (FIDH CC BY-NC 2.0)

המרוויחה המיידית העיקרית היא השותפה הבכירה של קולה הקורא של תוניסיה בקואליציה, מפלגת התקומה, שמייצגת את הגוש הדתי, ושהנהגתה מזוהה עם האגף הרפורמי של תנועת האחים המוסלמים. סיעתה, עם 67 חברי פרלמנט (30.9%) תהפוך שוב להיות הסיעה הגדולה ביותר, כפי שהיה לאחר הבחירות הראשונות שנערכו בעקבות מהפכת היסמין ב-2011, כשהיא הנהיגה את הקואליציה הנבחרת הראשונה בתולדות תוניסיה.

כעת לא ברור מה יעלה בגורלה של הממשלה, והאם תלך תוניסיה לבחירות מוקדמות. יש אפשרות שלמרות התפרקות מפלגת השלטון הממשלה עשויה לשרוד בינתיים. זאת מכיוון שמפלגת התקומה אותתה מתחילת המשבר כי היא תמשיך בקו הפשרני בו נקטה מאז המהפכה, לא תשאף לנצל את ההזדמנות כדי להביא למינוי ראש ממשלה מטעמה או ללכת לבחירות, ותמשיך להיות חלק מהממשלה בראשותו של אל-חביב א-ציד.

גם סיעת הפורשים הצהירה שבינתיים היא תמשיך לתמוך בממשלה ולא תקרא להחליף את העומד בראשה או לעריכת בחירות (שיהיו מסוכנות מבחינתם ללא שהות להתארגנות, ובעיצומו של מאבק על נאמנותם של המעגלים והמוסדות המפלגתיים בין שני המחנות היריבים במפלגה).

אבל גם אם הממשלה עצמה אכן תשרוד, שינוי יחסי הכוחות בין סיעות הקואליציה יכול להביא לדרישות לשינוי מפת התיקים וההשפעה בממשלה, ולמשא ומתן קואליציוני שבו הנשיא וראש הממשלה נמצאים בעמדת חולשה משמעותית. מה שעוד ישתנה בוודאות הוא הרכב הוועדות בפרלמנט, שנקבע על פי סדרי הגודל של הסיעות, וגם זה ישפיע על יחסי הכוחות הפוליטיים.

המצב החדש מסמן לפיכך ירידה חדה בכוחו ובהשפעתו של הנשיא ומקורביו, וגם האמון שרוחש לו הציבור נפגע מאוד. אם הממשלה לא תיפול, היא תצטרך להראות שהיא משנה את התנהלותה. העלייה בכוחה של מפלגת התקומה תביא אולי לקו מעט חילוני פחות, ואילו הזעזוע שעברה קולה הקורא של תוניסיה, הביקורת שהיא סופגת כעת והנטייה הפוליטית של סיעת המחנה הפורש, עשויים לקדם מדיניות חברתית יותר.

אם הממשלה תתפרק וייערכו בחירות מוקדמות לפרלמנט, המרכז החילוני עשוי להתרסק. זה ישרת את מפלגת התקומה, ועשוי גם לחזק את כוחה של מפלגת החזית העממית (מפלגת השמאל שכיום מהווה את הסיעה הרביעית בגודלה בפרלמנט). החזית העממית לא הייתה שותפה לאף קואליציה מאז המהפכה ולכן לא צפויה להיפגע מהתמשכות המשבר הכלכלי, והיא עשויה למשוך אליה חלק ממאוכזבי המרכז החילוני הגדול והמסוכסך.

> דיווחים: ניצחון היסטורי לאופוזיציה הדמוקרטית בבורמה

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf