newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

חיילים ירו לנער פלסטיני בראש, שוטר עיכב פינויו לבי"ח

מוחמד שתווי, בן 15, ישב עם חברים בשטח פתוח ליד קדום, כשנורה בידי חיילים. שניים מתושבי הכפר הסיעו אותו לבי"ח, אולם שוטר ישראלי עיכב אותם במשך 25 דקות. "הם היו חייבים לעזור לנו", אמר אחד מהם. המשטרה: לא ידוע לנו על המקרה

מאת:

בקומה ה-12 בבית החולים הדסה עין כרם ישב ביום רביעי מוהנד שתווי מחוץ לחדר הטיפול הנמרץ, שבו מאושפז בנו, מוחמד, במצב קשה. חיילים ירו כדור מתכת מצופה גומי בראשו של מוחמד בן ה-15, בזמן שבילה עם חבריו במעין פארק ציבורי ליד כפר קדום שבגדה המערבית ביום חמישי שעבר.

מוחמד שתווי מפונה לאמבולנס פלסטיני לאחר שהרכב שבו הוסע עוכב בכניסה לקרני שומרון. שוטר ישראלי משקיף על האירוע מקרוב (צילום רפרודוקציה: אחמד אל-באז)

משיחות שקיימה "שיחה מקומית" עם תושבים שהיו במקום בזמן הירי ועם תושבים שליוו את שתווי בדרך לבית החולים עולה תמונה קשה: לא רק ששתווי נורה על ידי חיילים אף שלא השתתף בכל פעילות אלימה, אלא ששוטר ישראלי עיכב במשך 25 דקות את המכונית שבה הוסע, בעודו שותת דם מירי בראשו, ועיכב בכך את הגעתו לבית החולים.

על פי עדויות תושבים, באותו היום לא התקיימה בכפר קדום כל הפגנה, ולא ברור למה החיילים נכנסו אליו. קוסאיי חוסיין, ילד בן 13, סיפר שבילה יחד עם שתווי ועוד שני חברים ב"פארק" של קדום  – אזור עם עצים, פרחים ודשא בפאתי הכפר. "סביב שלוש ועשרים פתאום ראינו חמישה חיילים ישראלים על הגבעה ליד הפארק מתקדמים לעברנו", תיאר חוסיין. "החלטנו לעזוב ולהתחבא מאחורי סלע, כי פחדנו מאוד. כשחבר שלי (מוחמד – א.ז.) ניסה להציץ מהסלעים לראות מה קורה, החיילים ירו לעברנו. לקחנו את הפצוע (מוחמד – א.ז.), רצנו לכפר, וראינו את החיילים מצלמים את כתמי הדם שנשארו במקום".

"הם ראו שיש איתנו פצוע, ובמקרה הזה כל שנייה, כל דקה הוא היה יכול למות", מספר בכאב שתווי. "בתור אח, ראיתי הרבה דברים, אבל אף פעם לא נתקלתי בהתנהגות כזו"

הפארק עצמו נמצא מעט מעל הכביש המוביל מקדום לכיוון שכם. הכביש הזה סגור מאז 2004, ונגד סגירת הכביש מתקיימות ההפגנות כל יום שישי. מהמקום ניתן להבחין היטב בבתי התנחלות קדומים.

כדור ה"גומי" שפגע בראשו של שתווי הוא בעצם גולה של מתכת מצופה בשכבה דקה של פלסטיק. על פי הוראות הפתיחה באש, מותר להשתמש בו רק לכיוון פלג גוף תחתון. מומחים מסבירים שהעובדה שהכדור חדר למוחו של שתווי מלמדת שהירי נעשה ממרחק קצר יחסית – שלושים או ארבעים מטר.

מואייד שתווי, בן 66, אח במקצועו שיצא לפנסיה, היה בשעת הירי בחלק אחר של הפארק עם נכדיו. "הופתעתי מקול הירי כי אין הפגנות ביום חמישי", הוא סיפר ל"שיחה מקומית". לדבריו, הוא רץ למקום וראה את מוחמד שוכב על הקרקע, מדמם מראשו. אווס עאמר, תושב הכפר בן 30, שביתו הוא הסמוך ביותר  למקום, הביא את מכוניתו ויחד עם מואייד שתווי הם העלו את הפצוע לרכב, השכיבו אותו במושב האחורי והתקשרו לאמבולנס שייצא לכיוונם.

מועייד שתווי, מציג את המקום בו התחבאו הנערים ובו נורה מוחמד שתווי (צילום: אחמד אל באז)

מואייד שתווי, מציג את המקום בו התחבאו הנערים ובו נורה מוחמד שתווי (צילום: אחמד אל באז)

הכוונה של שתווי ועאמר היתה להביא את מוחמד הפצוע לבית החולים רפידיה בשכם, שם קיימת יחידה לטיפול בפציעות ראש. בית החולים נמצא קרוב מאוד לקדום בקו אווירי, אולם בגלל הכביש הסגור, נסיעה של 15 דקות לוקחת 40 דקות. תחילה הם נסעו מזרחה, לכיוון שכם, אבל כשהגיעו לצומת פונדוק הסמוכה לקדום, הם ראו שהדרך לשכם פקוקה בגלל תאונת דרכים, ולכן החלו לנסוע מערבה, לכיוון קלקיליה.

הנהג כיוון נשק והורה להם לעצור

ליד התנחלות קרני שומרון, נצמדה אליהם מכונית עם לוחית זיהוי ישראלית. "שמתי לב שרכב לבן, פרטי, עוקב אחרי", סיפר עאמר שנהג ברכב. "לא זיהיתי שמדובר במשטרה עד שהוא עקף אותי, כיוון את הנשק שלו לעברנו, וסימן לי לעצור".

אחרי שהם עצרו, עאמר ושתווי הראו לאדם שעצר אותם – שלבש בגדים אזרחיים אבל עם אפוד של שוטר – כי הם מסיעים אתם פצוע. השוטר, הם מעידים, ביקש מהם להתלוות אליו. "הרגשתי נוח כי הוא שוטר לא מתנחל, חשבתי שהוא ייקח אותי לקליניקה לטפל בפצוע", משחזר שתווי.

לאחר נסיעה קצרה הם הגיעו לכניסה להתנחלות קרני שומרון, שם הורה להם השוטר לעצור. "הייתי כולי מלא דם, לא היו לי כפפות", סיפר שתווי, "הראיתי לו (לשוטר – א.ז.) את היד שלי ובחצי-עברית חצי-ערבית ניסיתי להסביר לו שיש מישהו שזקוק לעזרה".

שתווי ועאמר אומרים כי חיכו במקום כ-25 דקות, כשמתנחלים ואף חיילים מתאספים סביבם. לדבריהם, איש מהם לא הושיט עזרה לנער הפצוע. "הם ראו שיש איתנו פצוע, ובמקרה הזה כל שנייה, כל דקה הוא היה יכול למות", מספר בכאב שתווי. "בתור אח, ראיתי הרבה דברים, אבל אף פעם לא נתקלתי בהתנהגות כזו. הם היו חייבים לעזור לנו, לא משנה באיזה נסיבות נפצע הנער ואם הוא יהודי, נוצרי או מוסלמי".

שתווי מספר כי נאמר להם לחכות. "אם השוטר היה מציע לנו עזרה ראשונה, היית אומר כן", הוא אומר, "אבל הוא לא הציע, ניסינו לשכנע אותו שייתן לנו לעזוב, אבל הוא לא הסכים".

לאחר כ-25 דקות של המתנה, הגיע למקום אמבולנס פלסטיני. בתמונה שצולמה במקום, רואים את השוטר, לבוש באפוד משטרתי, משקיף ממרחק מטרים ספורים על מוחמד הפצוע שוכב על אלונקה.

אנשי הכפר טוענים שבמקום לא היתה הפגנה ולא ברור למה החיילים נכנסו לכפר. הנער מוחמד שתווי בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים (צילום: שרונה וויס/ אקטיבסטילס)

אנשי הכפר טוענים שבמקום לא היתה הפגנה ולא ברור למה החיילים נכנסו לכפר. הנער מוחמד שתווי בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים (צילום: שרונה וויס/ אקטיבסטילס)

הגיע לבי"ח שעה וחצי אחרי הפציעה

בעוד שתווי, כאמור אח במקצועו, עלה על האמבולנס, עאמר נשאר עם המכונית שלו מאחור. "ביקשו ממני להישאר אחרי שהאמבולנס פינה את הנער, ואז קיבלתי  דוח". לפי עאמר, הדוח היה בסך 250 ש"ח, והסיבה לדוח היתה ששתווי שישב לידו לא חגר חגורת בטיחות, משום שהסתובב כל הזמן אל המושב האחורי לבדוק את מצבו של מוחמד הפצוע. עאמר מספר שקרע את הדוח, זרק אותו על הקרקע ונסע משם חזרה לכפר קדום.

מוחמד הפצוע הגיע לשכם סביב השעה חמש, יותר משעה וחצי אחרי שנפצע בראשו. בשעות הערב המאוחרות הוא הועבר להדסה עין כרם.

"אני קורא לרשויות הישראליות לשחרר את מצלמות האבטחה של קרני שומרון", אומר שתווי,  "שיראו שהם לא הגישו שום עזרה, אלא רק עיכבו אותנו".

ביום שלישי נותח מוחמד בבית החולים הדסה עין כרם וכדור הגומי הוצא מצידו הימני של ראשו. למחרת, ביום רביעי, האב נראה מעודד מעט. "דיברתי עם מוחמד והוא לא ענה, אבל כשהחזקתי לו את יד שמאל הוא הגיב, והזיז את האצבעות", הוא סיפר.

מאז שהגיע ביום חמישי שעבר בערב לבית החולים בעקבות בנו, האב מוהנד בקושי ישן. פעילים ישראלים, פעילים ממזרח ירושלים וכמה תושבים מהכפר שקיבלו אישור להיכנס לירושלים מבקרים אותו. גם משלחת של נטורי קרתא הגיעה לבקר.

על הפציעה של בנו שמע מוהנד כשהיה ברמאללה. "אמרו לי בהתחלה שהוא נפצע ברגל כדי שלא אקח את זה קשה", אומר מוהנד. תחילה נסע מוהנד לבית החולים רפידיה בשכם, ואחרי שבנו הועבר לירושלים, הוא נסע אחריו. לגבי הירי עצמו, אמר מוהנד ש"הצבא לא נכנס לכפר כל יום. הם באים בימי שישי ולפעמים בלילה לעצור נערים מהבתים שלהם, אבל זאת פעם ראשונה שהם באים ככה, אין לי מושג למה, אולי בגלל עסקת המאה".

חיילים יורים גז מדמיע במהלך ההפגנה השבועית נגד הכיבוש וההתנחלויות בכפר קדום שבגדה המערבית (צילום: אורן זיו)

חיילים יורים גז מדמיע במהלך ההפגנה השבועית נגד חסימת הכביש בין קדום לשכם (צילום: אורן זיו)

בדובר צה"ל לא הסבירו במדויק מדוע נורה שתווי בראשו. "לפני מספר ימים התפתחה הפרת סדר אלימה בה השתתפו כ-40 פלסטינים בכפר קדום שבמרחב החטיבה המרחבית שומרון", נאמר בתגובת דובר צה"ל. "במהלך הפרת הסדר הבעירו צמיגים ויידו אבנים לעבר כוחות צה"ל בנקודה. לוחמי צה"ל הגיבו באמצעים לפיזור הפגנות. מוכרת טענה על פלסטיני שנפצע מירי כדור גומי".

התושבים ששוחחנו אתם דוחים לחלוטין את הגרסה הזו. כולם טענו כי לא התקיימה בכפר שום מחאה באותו היום. גם ברשתות החברתיות,  שם תושבי הכפר מעלים תיעוד של כל הפגנה, אין זכר לאירוע ביום חמישי שעבר.

נער שני שנורה בראשו בקדום

מוחמד שתווי הוא הצעיר השני שנורה בשנה האחרונה בראשו בקדום. ביולי 2019 נורה בראשו עבד אל־רחמן שתווי בן העשר כשעמד בפתח ביתו של חברו במהלך הפגנת יום שישי. חיילים ירו בו כדור חי ממרחק של כמאה מטרים, אף שלא השתתף בהפגנה או עמד בקדמתה. עבד אל רחמן נורה פחות ממאה מטרים מהמקום בו נורה שבוע שעבר מוחמד.

כתבת הטלוויזיה החברתית על מקרה הירי הקודם בקדום

הכפר קדום עלה לאחרונה לכותרות, בעקבות הצהרתו של שר הביטחון נפתלי בנט כי יוציא צווים מנהליים לפעילי שמאל ישראלים המצטרפים להפגנות במקום ובמקומות אחרים בגדה המערבית. "שיחה מקומית" חשפה כי לפני כשלושה שבועות עשה הצבא שימוש ברחפן שכרז למפגינים, ולפני כשבועיים החיילים קראו לעבר ישראלים שהגיעו להפגנה: "אחרי החוק של בנט, לא תהיו פה יותר".

כפר קדום שוכן על הציר בין קלקיליה לשכם. הוא ממוקם בשטח B, שנמצא בשליטה אזרחית פלסטינית, אולם רבות מהאדמות החקלאיות של תושביו נמצאות בשטח C, שנמצא בשליטה ישראלית ישירה. מתוך 24 אלף הדונמים של האדמות החקלאיות של הכפר, 4,000 דונם הופקעו לטובת ההתנחלויות מסביב, ול-11 אלף דונם נוספים התושבים אינם מורשים להיכנס בלי אישור הצבא. על חלק מהאדמות שהופקעו מקדום נבנתה ההתנחלות קדומים.

בשנת 2003 הורחבה התנחלות קדומים על חשבון אדמות כפר קדום. בעקבות הרחבת ההתנחלות, חסם הצבא את גישת תושבי הכפר הפלסטיני לכביש הראשי המקשר בין הכפר לשכם, ולכן הם צריכים לנסוע לשכם בכביש עוקף. ביולי 2011 החלו תושבי כפר קדום לצאת למאבק עממי בדרישה לפתוח את הדרך לשכם. מאז, כבר כמעט תשע שנים, מתקיימות בכפר הפגנות מדי יום שישי, שאליהן מצטרף גם קומץ של פעילים בינלאומיים וישראלים. ההפגנות מדוכאות בכוח על ידי הצבא, אף שהן מעולם לא התקרבו לכביש הראשי או לבתי ההתנחלות היושבים על אדמות הכפר.

למרות התמונה שבה מצולם שוטר עומד במרחק קטן מאוד ממוחמד שתווי הפצוע, ממשטרת ישראל נמסר בתגובה לפניית "שיחה מקומית" כי "מבדיקה שערכנו לא נמצא מקרה כמתואר בפנייה. ככל שיתקבלו פרטים נוספים ומדויקים באשר לאירוע, אלו ייבדקו בהתאם".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf