newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

התעמרות בעיתונאים פלסטינים: שבעה נעצרו כשסיקרו הפגנה

חיילים עצרו את העיתונאים, שהגיעו לסקר מחאה לא אלימה נגד הקמת מאחזים בדרום הר חברון, בזמן שהיו בדרך למכוניות שלהם. זאת, אף שפקודה צבאית מתירה להם להיכנס גם לשטח צבאי סגור. "זו לא פעם ראשונה שמנסים למנוע ממני לתעד את מה שקורה במסאפר יטא"

מאת:

ביום שישי האחרון, הצבא עצר שבעה עיתונאים פלסטינים שהגיעו לסקר מחאה לא אלימה נגד הקמת מאחזים חדשים בדרום הר חברון.

העיתונאים נעצרו אחרי שסיימו לסקר את המחאה והיו בדרך למכוניות שלהם, אף שהזדהו כעיתונאים וכאשר לא היתה עילה חוקית למעצר. העיתונאים טוענים שהקצין שהורה לעצור אותם מתעמר בהם באופן שיטתי.

משהור וחואח, כתב של סוכנות החדשות ופא, נעצר בשישי על ידי קצין צה"ל (צילום: מאמון וזוז)

משהור וחואח, כתב של סוכנות החדשות ופא, נעצר בשישי על ידי קצין צה"ל (צילום: מאמון וזוז)

בסרטון מהאירוע נראה הקצין צועק על שניים מהעיתונאים "שבו", אחד מהם אומר לו שהוא לא מבין עברית, והקצין בועט בו ומושיב אותו בכוח. חייל אומר: "יש עוד אחד", וחיילים מושכים למקום עיתונאי נוסף, לוקחים ממנו את המצלמה, ומושיבים אותו, אזוק גם כן, ליד הג'יפ.

העיתונאים נאזקו במשך כשעה בשמש בסמוך לג'יפים הצבאיים. אחר כך החיילים לקחו אותם לתחנת המשטרה הישראלית בקרית ארבע – שם הם קיבלו את המצלמות ושוחררו, בתנאי שיגיעו לחקירה היום (ראשון) בבוקר. בחקירה נשאלו שבעת העיתונאים מדוע שהו במקום לאחר שהחיילים הכריזו עליו כעל שטח צבאי סגור, זאת אף שמותר לעיתונאים לשהות בשטח צבאי סגור כדי לסקר מחאה.

שניים מהעיתונאים טוענים שהוכו על ידי החיילים בעת המעצר. אחד מהעיתונאים, עבד אל-מוחסין שלאלדה, התעלף בתחנת המשטרה ופונה באמבולנס לבית חולים.

"הגעתי לסקר את המחאה", שיחזר סארי ג'ראדאת, פעיל שמאל פלסטיני ועיתונאי שכותב לגופי תקשורת פלסטיניים ובינלאומיים. "בדרך כלל חיילים מעכבים אותי, בודקים תעודת עיתונאי, ואז משחררים. אף פעם לא ראיתי שלוקחים שבעה עיתונאים לתחנת המשטרה, בלי סיבה".

"זה היה ברור שהחליטו לעצור באופן מכוון את העיתונאים", אמר משהור וחואח, עיתונאי שכותב לסוכנות הידיעות הפלסטינית ופא. "זו לא פעם ראשונה שמנסים למנוע ממני לתעד את מה שקורה במסאפר יטא".

לדברי השניים, העיתונאים סומנו כמטרה ספציפית משום שהם מגיעים באופן שיטתי לכל המחאות שמתקיימות באזור. "הקצין שעצר אותנו, עצר אותי כבר שלוש פעמים בשנה האחרונה", אמר סארי, "הוא צעק שאנחנו עושים בלגן ומביאים אנשים להפגין כדי לצלם אותם".

חייל אוזק ולוקח את המצלמה מאיהאב עלאמי, עיתונאי שכותב בסוכנות הידיעות שיהאב. ברקע עיתונאי נוסף, אזוק, שעיניו כוסו (צילום: מאמון וזוז)

חייל לוקח את המצלמה מאיהאב עלאמי, עיתונאי שכותב בסוכנות הידיעות שיהאב, ואוזק אותו. ברקע עיתונאי נוסף, אזוק, שעיניו כוסו (צילום: מאמון וזוז)

"בתחנה, השוטר שאל אותנו: כולכם פלסטינים? אמרנו שכן. ואז הוא שאל: כולכם עיתונאים? אמרנו שכן. ואז הוא אמר: תחזרו ביום ראשון, בעשר בבוקר, לחקירה", סיפר סארי.

במהלך המחאה, החיילים ריכזו את המפגינים בגינה של אחד מהבתים, והודיעו להם שיעצרו את מי שיוצא החוצה כי הם הכריזו על המקום כשטח צבאי סגור. הכרזה על שטח צבאי סגור זו אחת מהדרכים לפזר מחאות של פלסטינים.

לדברי המפגינים, כאשר אדם מבוגר יצא מהגינה – החיילים הדפו אותו אחורה, והעיתונאי משהור וחואח הלך לצדם על מנת לתעד את האירוע. בשלב זה החיילים עצרו אותו. "אמרתי לחייל למה אתה עוצר אותי", סיפר משהור, "הוא אמר לי לשתוק – ונתן לי סטירה".

לאחר מכן הוחלט לעצור את כל העיתונאים שנכחו בהפגנה. "כשהיינו בדרך למכוניות, הקצין ההוא שמתעמר בעיתונאים הגיע אלינו, ואמר בקול רם: 'אוקי, אז את מי מכם אני עוצר עכשיו?', ואז הצביע עלי, והחיילים לקחו אותי. ככה הם חזרו, ולקחו אותנו אחד אחרי השני", שיחזר סארי.

"לא היה ממש מה לצלם במחאה בשישי", סארי אמר, "אנשים הגיעו להתפלל באדמה, ואז הלכו משם. לכן החלטנו (העיתונאים; י.א) לחזור למכוניות וללכת הביתה. לא היתה שום סיבה לעצור אותנו".

כבר חודשיים תושבי מסאפר יטא עורכים מחאות בימי שישי נגד ההקמה של חמישה מאחזים חדשים באזור דרום הר חברון. במקום מתקיימות כבר יותר מ-20 שנה מחאות פלסטיניות לא אלימות, נגד הניסיון של המדינה לגרש את תושבי המקום באמצעות מניעה שיטתית של היתרי בנייה, הרס בתים, והקמת מאחזים והתנחלויות.

חיילים נוהגים לדכא את המחאות האלה באמצעות הכרזה על אזור המחאה כשטח צבאי סגור ופינוי המפגינים עם רימוני הלם וגז. לעתים, החיילים מבצעים מעצרים במקום בטענה שהמפגינים שהו בשטח הצבאי הסגור עליו הכריזו על מנת לדכא את המחאה.

עם זאת, אפילו תחת חוקי הכיבוש הצבאי המפלים, על פי פקודה צבאית שפורסמה ב-2013, "יש לאפשר לכל עיתונאי המחזיק בתעודת עיתונאי, בין אם הוא ישראלי, בין אם הוא פלסטיני ובין אם הוא תושב חו"ל, להיכנס לשטחים שהוכרזו כשטחים צבאיים סגורים".

פלסטינים בגדה המערבית אינם יכולים להפגין באופן חוקי, וכל ההפגנות הפלסטיניות שהתקיימו בגדה מאז נכבשה ב-1967 הוגדרו על ידי הצבא כ"לא חוקיות" – ופונו בכוח.

ההתעמרות הבוטה בעיתונאים פלסטינים מתרחשת במציאות שבה עיתונאים ישראלים כמעט לא מגיעים פיזית לגדה המערבית, באופן שיטתי, כדי לתעד הפגנות ואירועים כשהם קורים בזמן אמת. בשנים האחרונות, מרבית התמונות והסרטונים שהצליחו לחשוף מעט ממציאות האפרטהייד בשטחים ולעורר הד בישראל, תועדו על ידי תושבים, תחקרינים, או עיתונאים פלסטינים.

העבודה המסורה הזו היא אחד מהגורמים היחידים שמצליחים עדיין לפעור סדק בחומת ההכחשה הישראלית, ולגרום לציבור האדיש להביט לרגע קצר בהשלכות של משטר המבוסס על עליונות יהודית ושליטה צבאית בעם אחר.

"זו לא פעם ראשונה שחיילים עוצרים אותי", אמר סארי. "כעיתונאי פלסטיני, אני מגיע כדי לסקר סיפור, ולא פעם נאלץ להפוך לסיפור בעצמי".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "ביום שישי התקיימה הפרת סדר סמוך למאחז אביגיל שבמרחב החטיבה המרחבית יהודה. במהלך הפרת הסדר, כמה אנשים שהזדהו כעיתונאים פלסטינים פעלו באופן אקטיבי ופיזי להגברת החיכוך במרחב, תוך שהם מפריעים לפעילות הכוח. על רקע האמור, פעל הכוח לעכב אותם והעבירם להמשך טיפול גורמי משטרת ישראל".

העיתונאים מחוץ לתחנת המשטרה בקרית ארבע (צילום: מאמון וזוז)

העיתונאים מחוץ לתחנת המשטרה בקרית ארבע (צילום: מאמון וזוז)

מעצר עיתונאים בדרום הר חברון (צילום: מאמון וזוז)

מעצר עיתונאים בדרום הר חברון (צילום: מאמון וזוז)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

בצפון עזה, 1 מכל 3 ילדים מתחת לגיל שנתיים סובל מתת תזונה חריפה. פלסטינים ממתינים לארוחה חמה שבושלה על ידי מתנדבים ברפיח, 20 בפברואר 2024 (צילום: עבד רחים ח'טיב / פלאש90)

עזה, כרוניקה של הרעבה

הרעב הכבד שישראל משיתה על עזה מאז 7 באוקטובר הגיע לממדים חסרי תקדים, אך המדיניות עצמה איננה חדשה: מאז 1967, ישראל שולטת בסל המזון הפלסטיני ברצועה ומשתמשת בו כנשק לניהול האוכלוסייה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf