newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

השלום מתחיל בפלסטין. מכתב לנשיא ביידן מנבי סאלח

"בעבר האמנתי בפתרון שתי המדינות כדרכם של הפלסטינים לשחרור. אבל שלושה עשורים אחרי חתימת הסכמי אוסלו, ה'שלום' עצמו עדיין לא נולד". באסם תמימי קורא לנשיא החדש להתגבר על מכשולי העבר ודרישות ההווה, ולחצות את גשר התקווה באופטימיות וביטחון

מאת:

בשם אללה הרחמן והרחום,

למר ג'ו ביידן, נשיא ארה"ב,

ברכות מפלסטין.

אתחיל באמירת סלאם, או שלום – כערך, זהות ופרויקט משותף לאנושות כולה. שלום שאנחנו מקווים כי ישמש כהתגשמות הקיום הלאומי שלנו באדמתנו, וכהרחבה של האתיקה שלנו. שלום שמקנה ערך לחיי אדם, ושמגולם באינטראקציה האזרחית בין העם שלנו לאדמה, במולדתנו פלסטין, עם כל ההיסטוריה העתיקה שלה.

זהו השלום שעליו אנחנו מבקשים לבסס את המחר שלנו ואת עתידם של ילדינו. השלום שהאויב רוצה שנוותר עליו, כדי שיוכל להגשים את הפנטזיות התנ"כיות שלו – אלה שהובילו את העולם להאמין שזוהי אדמה ללא עם.

חיילים יורים גז מדמיע על מפגינים שקוראים לשחרור אסירים פלסטינים מהכלא הישראלי, בכפר נבי סאלח בגדה המערבית, ב-13 בינואר 2018 (צילום: פלאש90)

חיילים יורים גז מדמיע על מפגינים שקוראים לשחרור אסירים פלסטינים מהכלא הישראלי, בכפר נבי סאלח בגדה המערבית, ב-13 בינואר 2018 (צילום: פלאש90)

אדוני הנשיא, עם כניסתך לבית הלבן, הייתי רוצה להזכיר לך את הפלסטינים שברחו מביתם – בזיכרונם, מארמונם – רק כדי להפוך לפליטים; את אלה שפרנסתם נהרסה ושנדחקו ונעקרו. אני, למשל, שייך לדור שחי בנכסה (מלחמת 1967), שהגיעה אחרי הנכבה (האקסודוס הפלסטיני אחרי מלחמת 1948).

נכלאתי על ידי ישראל מכיוון שהתנגדתי לכיבוש. עוניתי בצורה ברוטלית במרתפי החקירה, עד שלא הצלחתי ללכת במשך זמן מה. אחותי הוכתה בדם קר במטה של מה שמכונה בישראל "בית דין צבאי", לנגד עיניה של בנה בן ה-12. אדמתי בכפר נבי סאלח הופקעה, ואז זרים בנו עליה בתים. קיבלתי איומי הריסה על ביתי שלי, שנבנה ב-1964, מכיוון שהוא ממוקם בשטח C, שלפי הסכמי אוסלו נמצא תחת שליטה צבאית ומינהלית ישראלית מלאה.

בעבר האמנתי בשלום ובפתרון שתי המדינות שאימץ הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף) – ההנהגה של עמנו – כדרך שלנו לשחרור מהכיבוש. הגנתי על הפתרון הזה, התווכחתי עם אחרים עליו, ונאבקתי כדי להשיג אותו. שרתי שירים לשלום וקראתי לבני שלי בשם "סלאם", כמבשר של עתיד שונה.

אבל אחרי עשורים של תהליך שלום, ה"שלום" עצמו עדיין לא נולד. מאזן הכוחות מוטה לטובת היריב שלנו. הבולדוזרים כופים מציאות בשטח שלא ניתן להתגבר עליה באמצעות כוונות טובות של אהבה ושלום בלבד.

אדוני הנשיא, יום אחד, כשסלאם היה בן 5, הוא הגיע אלי בוכה ואמר: "תשנה את השם שלי. אני לא רוצה שיקראו לי סלאם!" הוא שמע אנשים לועגים ומקללים את תהליך ה"שלום"; בני האמין שהוא ה"שלום" שהם מדברים עליו. איך, אדוני הנשיא, אתה מתכוון לשקם את המשמעות של המילה כך שבני יתחיל לאהוב את שמו? איך תשוקם המשמעות של המילים חופש, צדק ודמוקרטיה במוחם של ילדינו? איך נגן עליהם מהפיתוי האורב לפתחם של הטרור, שממנו כולנו סובלים כיום?

כמעט שלושה עשורים אחרי שנחתמו הסכמי אוסלו, דיברתי עם בתי עהד וחבריה, אחרי שהיינו בהפגנה נגד הסיפוח וההתנחלויות. בתוך ענן של גז מדמיע וכדורים, כשכוחו של טרור המדינה מכוון נגד הדור החדש של לוחמי החופש, ניסיתי להפגין את כישורי האינטלקטואליים ולטעון בעד פתרון שתי המדינות. עהד אמרה לי אז:

"אתה, הדור שלך והדורות שלפניך נלחמו ונכלאו, נפצעו ונהרגו. ההנהגה שלנו – עם כל ההיסטוריה והסימבוליות שלה, והאמון שהעם שלנו נתן בה – האמינה בפתרון הזה. האמנתם בעולם, באו"ם, בחוק הבין לאומי, וויתרתם על 78% מאדמת פלסטין עבור הפתרון הזה, עבור השלום.

מה השגתם בזה? מה העולם, שהבטיח לכם מדינה, נתן לכם בפועל? אתה לא רואה את ההתנחלויות, אבא? אתה לא רואה את החומה? אתה לא רואה שלעולם לא אכפת מהדם שלנו ומהסבל שלנו? העולם הזה רוצה שהסבל שלנו יימשך, מכיוון שזה מאפשר לו לברוח מעול החרטה על הפשע נגד האנושות שביצע. פשע שעליו אנחנו משלמים בכאב ובסבל, מאז שבהצהרת בלפור נקבע שהמדינה שלנו תהיה המקום שבו תוקם מדינת ישראל, כדי להגן על האינטרסים של הקולוניזציה.

אז אם נגזר עלינו להיהרג, להיפצע ולהיכלא בשביל משהו שהעולם כבר הוכיח שאין לו יכולת להשיג, אז אנחנו בעצמנו צריכים להקריב בשביל שחרור העם והאדמה שלנו. אנחנו צריכים להקים את מדינת פלסטין, שבה כולם יחיו בחירות ובשלום, בלי אפליה על בסיס גזע, דת, או צבע. מדינה חופשית לעם חופשי".

באסם, נורימאן ועהד תמימי, לאחר שחרורן של השתים מהכלא, ביולי 2018 (צילום: אורן זיו)

באסם, נרימאן ועהד תמימי, לאחר שחרורן של השתים מהכלא, ביולי 2018 (צילום: אורן זיו)

אדוני הנשיא, אנחנו מבינים שהעולם עדיין מאמין בפתרון שתי המדינות. אם יש עוד איזשהו סיכוי לשלום, אז הדרך שמובילה אליו יכולה להיות רק דרך העם הפלסטיני ומנהיגיו הלגיטימיים. לא הנורמליזציה עם מדינות ערב, "עסקת המאה" או לחצים פושרים יכולים לכפות פתרון שמקפח את זכויות העם שלנו.

אדוני הנשיא, מפלסטין אנחנו מזמינים אותך לממש את הבטחת החירות ולהקים מצבה לצדק ולשלום העולמי. השלום הזה מתחיל בפלסטין כבסיס שעליו יש לבנות, בזמן שאנו שואפים להתגבר על מכשולי העבר ודרישות ההווה, ולחצות את גשר התקווה באופטימיות וביטחון.

כל מה שנותר לי הוא השלום.

סלאם עליכום ועליכום אל סלאם.

באסם תמימי

המכתב פורסם לראשונה במגזין 972+. תרגום: יונית מוזס

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf