newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

למה החרדים נותרים אדישים כשהרב פינטו הולך לכלא?

הרב פינטו אולי חרדי, אבל רוב חסידיו, אנשי העסקים שסבבו אותו, השוטרים והגנבים, אינם חלק מהמגזר. לראשונה בישראל רב נכנס לכלא, אבל במקום שאגת מחאה ברחוב החרדי משתחררת דווקא אנחת רווחה

מאת:

באיחור של חצי שעה מהשעה היעודה, עקב פינוי לבית חולים, נכנס היום (ג') הרב יאשיהו פינטו בשערי בית הכלא ניצן ברמלה, שם נמצא המרכז הרפואי של שרות בתי הסוהר, אליו נשלח במקום לכלא מעשיהו בשל "מצבו הרפואי".

אצל החרדים השתחררה אנחת רווחה: אולי סוף סוף אנחנו עומדים בסיומה של הסאגה הבלתי נעימה בעליל הזו, שאיכשהו נמשכה ונמשכה. אנחת הרווחה הזו נשמעה במקום קול מחאה נגד מאסר של רב, שלא נשמע כלל, ובמקום טרוניות שגם הן נעלמו על המשטרה ועל התנכלויות. סדר היום החרדי הוקדש עדיין לתאונה הקשה שאירעה ביום ראשון, והרב פינטו נדחק לשוליים.

פרשת "הרב והניצב" במרכזה עומד הרב פינטו אולי תרשום עוד כותרת או שתיים, אבל כבר כעת ניתן לומר שהמגזר החרדי עמד מהצד כמעט ולא התערב, ושהרחוב החרדי, באופן כללי, בחר שלא לצדד בעמדת הרב פינטו מול המשטרה – כפי שללא ספק היה קורה לו היה מדובר ברב אחר.

התקשורת החרדית עברה צד

כדי להבין את הסיבה, צריך להתחיל ולומר שהרב פינטו, בניגוד למה שנאמר שוב ושוב בתקשורת ואף על ידי חסידיו, הוא לא רב חרדי. הוא עצמו חרדי, אפילו חרד מאד, אך הקהל שאליו הוא פנה מאז ומעולם, רוב חסידיו, אנשי העסקים שסבבו אותו, השוטרים והגנבים, אינם חלק מהמגזר החרדי.

> החרדים מעולם לא היו כל כך חזקים, וזו בדיוק הבעיה שלהם

הרב פינטו עם חסידיו במסע לקבר הפלא יועץ. (צילום: משה גולדשטיין, בחדרי חרדים)

הרב פינטו עם חסידיו במסע לקבר הפלא יועץ. (צילום: משה גולדשטיין, בחדרי חרדים)

בתקשורת מדברים על "קהילת שובה ישראל" בראשות הרב פינטו. אדם שמשתייך לקהילה חרדית, לרוב, הולך לבית הכנסת של הקהילה, שולח את ילדיו לתלמוד תורה של הקהילה וכפוף באורחות חייו לרב הקהילה. ב"שובה ישראל" זה מתבטא בעיקר בהגעה לשיעורי הרב מדי פעם, בהערצה לדמותו, ואולי בתרומה. הרב פינטו כמעט ולא פנה לחרדים, אלא בעיקר למסורתיים. זו, בראש ובראשונה, הסיבה לאדישות היחסית בה התקבל מעצרו. לא תראו כאן "שאגת אריה", לא "הפגנת השם הוא מלכנו" ואפילו לא אלפים בודדים. שקט.

מאידך, בעבר התקשורת החרדית אכן סיקרה את הפרשה בעין אוהדת לרב – ובצדק. הרב פינטו טען שהתיק בו הורשע (שנגע לשיבוש החקירה) מבוסס על מילה של שוטר (תנ"צ ברכה) מול מילה שלו. מי יתמוך במילה של שוטר מול מילה של רב? אף אדם שפוי.

הרב פינטו אף הצליח להקל את עונשו על ידי הסגרתו של ניצב ארביב. ומה ההבדל בין ניצב ארביב לתת ניצב ברכה? למה שלו נאמין ולו לא? בתקופה בה ניצבים וראשי יחידות חקירת מיוחדות מובלים לחדר הנחקרים מהצד הלא נכון, אין ספק שהתקשורת החרדית תתייצב לצדו של הרב, גם אם באופן מאופק. התפנית הייתה עם הפרסום הסנסציוני של שיחת הרב פינטו עם העבריין שלום דומרני, בה נשמע הרב עוזר לעבריין להשיג ויזה לחו"ל, ומבקש ממנו 20 אחוז מהכנסותיו. זו לטעמי הייתה נקודת השבר, בה גם התקשורת החרדית התנערה מהרב, והמשיכה לסקר את הפרשה בדומה לכלי התקשורת הכלליים.

נסיך בכלא

אך למרות זאת, בהחלט מדובר בהיסטוריה. מעולם לא נכנס לכלא הישראלי רב בסדר גודל כזה. המקרה האחר הזכור, הוא הרב ברוך אבוחצירא, בנו של הבבא סאלי, שנחשב היום לאחד מראשי המשפחה המיוחסת. בשנות השמונים, עוד בטרם התפרסם כרב, בעת שכיהן כסגן ראש עיריית אשקלון, הורשע בלקיחת שוחד, וריצה עונש של חמש שנות מאסר. מאז אותן שנים הספיק לגבש חצר חסידים סביבו, וזכה לכינוי "הבבא ברוך" כבנו של הבבא סאלי, שהוסמך על ידי אחיו הגדול (מאב ולא מאם) "הבבא מאיר", להמשיך את דרכו של אביהם.

> קצינים צריכים לעלות לרבנים – אך לא כאלה קצינים ולא לכאלה רבנים

הרב יאשיהו פינט (צילום: יעקב גרוס, ויקימדיה)

הרב יאשיהו פינט (צילום: יעקב גרוס, ויקימדיה)

מקרה הרב פינטו מזכיר את המקרה של רבי ברוך אבוחצירא בעיקר משום הקרבה המשפחתית ביניהם. זהרי, אמו של הרב יאשיהו פינטו, היא אחייניתו של רבי ברוך אבוחצירא (כאמור, חצי אחיינית).

זו לא רק קרבה משפחתית. כדי להבין את המשמעות של הייחוס הזה, צריך לעמוד על מקומה של שושלת אבוחצירא, שנחשבה במשך דורות במרוקו לבעלת סגולות הנהגה וברכה. סוד כוחם של בני המשפחה הזו נעוץ בייחוס. אצל הרב יאשיהו פינטו עצמו – הייחוס כפול, מצד אמו הוא כאמור נצר לבבא סאלי, ומצד אביו, הרב חיים פינטו, הוא מיוחס לשושלת פינטו, הידועה בסגולותיה גם היא. הרב יאשיהו פינטו הוא איפה "נסיך" למשפחות הרבנים, ושואב מכך לא מעט כוח בקרב חסידיו.

בספרו "התבוסה" מספר העיתונאי אריה אבנרי על ניסיונו של רבי ברוך אבוחצירא להשיג הקלה בעונשו בעת שבתו בכלא. לפי אבנרי, בעת שבתו בכלא פנה רבי ברוך לראש יאח"ה דאז, בנימין זיגל, והציע להעיד על שני מקרים של קבלת שוחד אצל בן דודו אהרן אבוחצירה, אז שר הדתות מטעם המפד"ל.

זיגל מעיד בספר על הקושי לחקור את בן שושלת אבוחצירא, בעל ההשפעה המאגית על סביבתו, ועל הצעתו של רבי ברוך להקליט את בן דודו, בתמורה להקלה בתנאיו. בסופו של דבר, העסקה לא יצאה לפועל, אך רבי ברוך היה זה שהצית את הטריגר לחקירתו של אהרן אבוחצירא בהמשך. כך או כך, אצל בן האחיינית הניסיון להיפטר מכתב האישום באמצעות הסגרת עבריין אחר, הצליח יותר – והעניק לרב פינטו הקלה משמעותית בעונש.

*

הרב פינטו היה הראשון, אך בבתי המשפט ובחדרי החקירות תלויים ענייניהם של שורת רבנים גדולים, שעלולים למצוא את עצמם מאחורי סורג ובריח: הרב אברהם יוסף רבה של חולון ובנו של הרב עובדיה יוסף, הרב יונה מצגר הרב הראשי לישראל לשעבר, הרב אליעזר ברלנד ראש קהילת "שובו בנים", והרב אליהו בקשי דורון, הראשון לציון.

(להעמקה בפרטי ההליכים המשפטיים שבהם הם נתונים, אני ממליץ על כתבתו של אלי שלזינגר)

> מכתב לקוראים: שיחה מקומית והצנזורה

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf