newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

העונש לאקדמאית שחתמה על עצומה נגד ארדואן: 25 חודשי מאסר

יחד עם יותר מאלפיים אקדמאיות ואקדמאים חתמה פרופ' עאיישה גול אלטינאי על עצומה נגד המדיניות הכוחנית של תורכיה כלפי הכורדים. הנשיא ארדואן ראה את המכתב כבגידה. עכשיו הגיע העונש: 25 חודשי מאסר. אבל גול אליטינאי לא מוותרת

מאת:

חברתי, החוקרת התורכית פרופ' עאיישה גול אלטינאי, נשפטה ל-25 חודשי מאסר באשמת "סיוע לארגון טרור ביודעין ומרצון בתור מי שאינה חברה בארגון". כל זה כי חתמה על עצומה שקראה למצוא פתרון להפסקת האלימות נגד הכורדים במזרח תורכיה.

עאיישה היא אחת מ-610 אקדמאים ואקדמאיות שנשפטו עד כה במסגרת "משפטי האקדמאים" שמתנהלים בתורכיה מזה כשנה וחצי. בינואר 2016 התפרסמה עצומה בחתימתם של אלפי אקדמאים ואקדמאיות, שקראו למציאת פתרונות שיובילו להפסקת המערכה האלימה שניהל המשטר של ארדואן נגד מחוזות במזרח המדינה המאוכלסים בעיקר בבני ובנות המיעוט הכורדי. השלטון התורכי האשים את החותמים בבגידה והחל במסע רדיפה שגבר לאחר הניסיון הכושל להפיכה צבאית חצי שנה מאוחר יותר.

"אני מאמינה בכל לבי שבקרב כל אחת ואחד מאתנו יש צעדים חדשים שניתן לנקוט לריפוי הטראומות שהועברו מדור לדור וכדי לפרוץ את מעגלי האלימות שאנחנו חיים". כך הצהירה גול אלטינאי בפני בית המשפט לפשעים חמורים באיסטנבול בדיון שנערך ב-21 במאי. "מחקרי טראומה מזהירים מפני מעגל של אלימות. בהיבט הזה אנחנו חיים בגיאוגרפיה מאתגרת ופגיעה. עם זאת, מה שאנחנו בוראות ובוראים מתוך חוויות העבר תלוי בנו […] האם ניצוק ייסורים שעברנו לתוך אלימות נוספת, לכדי שנאה, לתוך ייסורים ועוול? או שמא נעצב מתוכם  צעדים שמרבים ומעצימים יופי, אהבה וחיים, שלום וצדק? זאת השאלה המרכזית שמתווה את עבודתי ואת חיי".

האשמה: חתמה על עצומה שקוראת להגיע לפתרון של שלום עם הכורדים. פרופ' עאיישה גול אלטיניי (צילום: אֶבּרוּ ניהן גֶ'לקאן)

האשמה: חתמה על עצומה שקוראת להגיע לפתרון של שלום עם הכורדים. פרופ' עאיישה גול אלטינאי (צילום: אֶבּרוּ ניהן גֶ'לקאן)

ריבוי הצהרות התמיכה והסולידריות שזורמות מכל רחבי העולם (ובכלל זה גם מארגון "אקדמאים לשוויון" הישראלי) לעמודי המדיה החברתית ולראשי מערכת החינוך הגבוה בתורכיה, משקף משהו מהייחוד של גול אלטינאי, חוקרת מוערכת של אנתרופולוגיה, לימודי תרבות, תיאוריות זיכרון, מיליטריזם ומגדר. היא מרצה וראש מרכז המצוינות ללימודי נשים ומגדר SU Gender  באוניברסיטת סבנצ'י, באיסטנבול. האוניברסיטה, אגב, עומדת מאחוריה, ובשבוע שעבר היא קודמה לדרגת פרופסור מלא.

ההיכרות שלי עם עאיישה פרוסה על פני כעשרים שנה, שבהן שיתפנו פעולה בשורה מגוונת של יוזמות בשדה האקטיביזם הפמיניסטי וההתנגדות למיליטריזם ולמלחמה. נפגשנו פעם אחת כאן, בישראל, בכנס שהישיר מבט ביקורתי על האופן שבו החינוך מוכפף למיליטריזם במדינות של כל אחת מאתנו. שאר המפגשים הלא מעטים שלנו נערכו ברובם בעירה, איסטנבול. למדתי להכיר את העיר דרך עיניה וחוויותיה של עאיישה. בד בבד גם ליווינו זו את זו במשברים שונים בתהליך שהעמיק את הקשר והחברות. כך למדתי להכיר את התערובת הייחודית של שלווה וחיוניות שבה עאיישה מתמודדת עם מצבים קיצוניים.

ארדואן נגד חשיבה עצמאית

האישום בגינו נגזרו על גול אלטינאי שנתיים וחודש מאסר נוגע, כאמור, לעצומה שפורסמה בינואר 2016 תחת הכותרת: "לא נהיה שותפים לפשע זה".  כפי שדווח כאן לפני כשנה, עצומה זו היתה "תחינה לשלילת קו מדיני של שימוש בכוח ואימוץ 'חיפוש של פתרונות שלום בר-קיימא'", בתקווה לסיום מערכה צבאית אכזרית כנגד ערים ומחוזות במזרח תורכיה המאוכלסים ברוב כורדי. כך תוארה העצומה בתצהיר אחר שהגישה לבית המשפט חברה קרובה נוספת שלי, הפרופסור לפיזיקה (בדימוס) עאיישה ארזן. ארזן הואשמה ונשפטה גם היא ליותר משנת מאסר על חתימתה. על פי התצהיר שלה, העצומה נוסחה נגד "הטלת עוצר שנוי במחלוקת, במשך חודשים ארוכים, בחלקה הדרום-מזרחי של תורכיה, [ואירועים] שהסתיימו במותם של יותר מאלף בני אדם, בהרס… ובהפיכת יותר ממיליון בני אדם באזור לחסרי בית".

בינואר 2016, פורסמה העצומה בחתימתם של 1,128 אקדמאיות ואקדמאים. זמן קצר לאחר מכן  היא הוגשה לפרלמנט התורכי חתומה בידי מספר כפול של 2,212 אקדמאיות ואקדמאים מתורכיה וכן בידי 2,215 אקדמאים וחוקרים נוספים מרחבי העולם, שתמכו בחותמות ובחותמים ובקריאתם, זאת בנוסף להבעת תמיכה של רשימת מוסדות מחקר וחינוך גבוה בתורכיה ובעולם.

פעילות ופעילים מקפידים להתייצב לכל אחד ממאות הדיונים בבתי המשפט, לתעד ולפרסם עדכונים שוטפים ותצהירים של כל הנאשמים בתרגום לשפות רבות ולתמוך כלכלית במי שאיבדו את פרנסתן

המהלך עורר זעם מהדהד ומיידי בקרב ראשי השלטון בתורכיה. הנשיא ארדואן מיהר לכנות את חותמיה "אינטלקטואלים כביכול" ולהאשים אותם בבגידה. זה היה אות הפתיחה למסע של ציד מכשפות שהתחיל כבר ב-2016 וקיבל תפנית דרמטית לרעה מיד אחרי שביולי 2016 נערך ניסיון כושל להפיכה צבאית.

כ-400 מבין חותמי העצומה פוטרו ממשרותיהם. נאסר עליהם לעבוד במוסדות חינוך כלשהם או בשירות הציבורי ומחלקם נשללו הדרכונים. זאת לצד פיטורים של יותר מ-100 אלף עובדי השירות הציבורי, כולל יותר מ-5,000 אקדמאים. רוב המפוטרים הואשמו בקשר עם ארגונו של פטהוללה גולן הגולה, שניסיון ההפיכה יוחס לו, אך חוקי החירום נוצלו גם ל"טיהור" המערכת מאקדמאיות ואקדמאים שחתמו על העצומה וזכו לכינוי "אקדמאים לשלום", מרצות ומרצים שמלמדים ומביעים חשיבה ביקורתית עצמאית.

אחרי ההפיכה הצבאית הכושלת, דיכוי הקדמאים רק התגבר. רג'פ טייפ ארדואן (OCHA / Berk Özkan)

אחרי ההפיכה הצבאית הכושלת, דיכוי הקדמאים רק התגבר. רג'פ טייפ ארדואן (OCHA / Berk Özkan)

המשפטים הנוכחיים, שהחלו בדצמבר 2017, הם שלב נוסף במהלך ההרחקה וההשתקה של אקדמאיות ואקדמאים פרוגרסיביים, הפעם באמצעות מערכת המשפט אחרי שזו עברה "טיהור" מעמיק. האישום בכל המשפטים הוא אחיד, אבל חותמות וחותמי העצומה נשפטים בנפרד, ונפסקות להם תקופות מאסר שונות עם השלכות משפטיות ומעשיות שונות.

למרות מדיניות ההפרדה וההפרטה, וחרף היקף המשאבים וההשקעה שנדרשים לעמידה בהליכים משפטיים נפרדים, מי שעומדות ועומדים למשפט יחד עם הסובבים אותם – קולגות, סטודנטים, קבוצות אקטיביסטים, בני משפחה וחברים ולעיתים גם ראשי המוסדות המעסיקים אותם – מגלים רמה מרשימה ביותר של סולידריות ותמיכה הדדית. פעילות ופעילים מקפידים להתייצב לכל אחד ממאות הדיונים בבתי המשפט, לקבץ, לתעד ולפרסם עדכונים שוטפים ותצהירים של כל הנאשמים בתרגום לשפות רבות, לתמוך כלכלית במי שאיבדו את פרנסתן (באמצעות התארגנות של איגוד אקדמאים), לפרסם ולהפיץ עבודות מחקר שנעשות על ידי המפוטרים מחוץ לממסד האקדמי ועוד.

עד תחילת מאי השנה, הועמדו למשפט 610 מבין חותמי העצומה וניתנו פסיקות בכ-190 תיקים. על חלקם הגדול נגזרו 15 חודשי מאסר. חלק מאלו הסכימו (או נאלצו להסכים, כל אחת ואחד מסיבותיו) לוותר על זכות הערעור. ויתור כזה מוצע רק למי שנקבע לה עונש מאסר של פחות משנתיים. הוויתור על הערעור הופך אוטומטית את גזר הדין למאסר על תנאי. העונש מופעל למשך חמש שנים שבמהלכן ביצוע "פשעים" דומים יגרור מאסר מיידי ואישומים נוספים. כך, משמשת ההקלה בעונש כמנגנון השתקה רב עוצמה. חלק מהנשפטים, ביניהן עאיישה ארזן, סירבו לוותר על זכות הערעור ופנו לבית המשפט הגבוה לערעורים, תהליך שעשוי להימשך חודשים ארוכים. עאיישה גול אלטינאי, שעונשה נקצב לשנתיים וחודש, תערער גם היא.

נשפטה בעצמה לשנת מאסר אבל לא חששה להגיש תצהיר תמיכה בגול אלטינאי. עאיישה ארזן (צילום: רלה מזלי)

הטלת עוצר לא חוקי בדרום מזרח תורכיה הביא למותם של יותר מאלף בני אדם. פרופ עאיישה ארזן, שנדונה לשנת מאסר על חתימתה על העצומה (צילום: רלה מזלי)

היום נשמעות בתורכיה הערכות, שמשטר הדיכוי של ארדואן הגדיש את הסאה גם בתוך המחנה של תומכיו, בין היתר בעקבות ביטול ניצחון האופוזיציה בבחירות המוניציפליות באיסטנבול. מסתמן סיכוי שלחץ חיצוני, בעיקר אירופאי, יוכל למסמס ולבטל בפועל את עונשי המאסר שנגזרו ועדיין נגזרים על חותמי העצומה. עם זאת, בסוף השנה הקודמת (דצמבר 2018) חלה תפנית חדה לרעה בדפוסי הפסיקה עם הטלת עונשי מאסר ארוכים יותר. לנאשמים שנשפטים לתקופות מאסר ארוכות יותר, אין אופציה לוותר על זכות הערעור ולהחליף את העונש במאסר על תנאי.

על פרופ' גנג'איי גורסוי, לשעבר יושב ראש הסתדרות הרופאים של תורכיה, נגזרו 27 חודשי מאסר. על פרופסור יונקה דמיר, מומחית למידול מתמטי וחקלאות אורגנית, נגזרה תקופת המאסר הארוכה ביותר עד כה, של 36 חודשים. פרופסור (בדימוס) פוסון אוסטל, חוקרת ידועה של אזרחות, לאומיות ודמוקרטיה בתורכיה, סירבה לאחרונה למהלכים המאפשרים השעיה או דחייה של העונש. ב-8 במאי השנה היא נכלאה לתקופה של שנה ושלושה חודשים והיא הראשונה מבין הקבוצה שהתחילה בריצוי עונש כליאה.

בפוסט פייסבוק שפרסמה בעקבות גזר הדין, כתבה עאיישה גול אלטינאי: "אלה המוסיפים רבדים של עוול על אלה הקיימים נושאים מסע כבד ודרכם ארוכה. לנו כמובן יש הרבה מה ללמוד מהתהליך הזה ואנחנו אכן לומדות להבין יותר את הכאב זו של זו […] להירגע לתוך אי-הוודאות והלא נודע שעליהם החיים נסובים, לחיות כל דקה עד כלותה, לחוש באור ובקשת הצבעים של מרחבינו הפנימיים אפילו כשהאדמה משתנה תחת צעדינו […] אנחנו לומדים להתקבץ ולפזר את החשיכה הזאת".

רלה מזלי היא סופרת, חוקרת עצמאית ופעילה פוליטית.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf