newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

העובדים יוצאים למאבק: רשת ביטחון מלאה לכולם, עכשיו

על רקע המשבר הכלכלי החמור המאיים על כלל העובדים במשק ולאור המענה המגומגם שמציע האוצר, במיוחד לעובדים העצמאיים - ארגוני העובדים, פעילים חברתיים וחברי אופוזיציה דורשים מהממשלה להתחייב למענה הולם, בהתאם לצעדים שנקטו ממשלות ברחבי העולם

מאת:

בזמן שממשלה מתמהמהת עם הסיוע לעובדים ולעובדות שנפגעו ממשבר הקורונה, ארגוני עובדים, תנועות פעילים וחברי כנסת מתארגנים כדי לדרוש מהממשלה רשת ביטחון אמיתית ומלאה לנפגעים.

בעוד בעולם, גם ממשלות דוגמת בריטניה, צרפת ואפילו ארה״ב מקדמות שורת צעדים סוציאליסטיים, בישראל בינתיים, גם עבור שכירים שהוצאו לחופשה ללא תשלום ובעיקר עבור עצמאיים, היקף הסיוע והמועד בו יינתן עדיין אינו ברור.

רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאיים במהלך מחאת העצמאיים בתל אביב, בהתארגנות ליאצה בשיירה לכנסת, 30 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאיים במהלך מחאת העצמאיים בתל אביב, בהתארגנות ליציאה בשיירה לכנסת, 30 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

״יש להעלות את שיעור דמי האבטלה המשולמים; רשת הביטחון לאזרחים אינה מספקת, בשל הפגיעה בפרנסה ועלייה בהוצאות הנובעות מהמשבר״, אמרה ח״כ עאידה תומא סלימאן, שעומדת בראש הוועדה המיוחדת לענייני רווחה ועבודה. הוועדה התכנסה היום לשני דיוני חירום. ״אני חוששת שאחרי סיום המשבר רבים יישארו עמוק מתחת לקו העוני״, אמרה תומא סלימאן.

מנכ"ל הביטוח הלאומי, מאיר שפיגלר, מסר במהלך הדיון בוועדה כי כ-15 אחוז מתובעי דמי האבטלה בתקופת הקורונה הם משפחות בהן שני בני הזוג איבדו את עבודתם. מדובר ב-44,318 משפחות. שפיגלר הוסיף כי התוספות לקצבאות ולמענקים בחודשים מרץ ואפריל יעלו כשבעה מיליארד שקלים, וכי משרד האוצר יעביר את הסכום הנדרש.

״הדרישה שלנו היא שהמדינה תסייע לכל העסקים כך שיוכלו לשלם משכורות בתקופה הזאת לעובדים שהוצאו לחופשה, או לפחות דמי אבטלה שיגיעו למקסימום האפשרי, קרוב ככל הניתן למשכורת המקורית״, אמרה ח״כ תומא סולימאן ל״שיחה מקומית״. ״לפני התנאים שניתנו עד היום, יש קבוצות רבות שנופלות מחוץ לקריטריונים, כמו פנסיונרים שעבדו כדי להתקיים, צעירים מתחת לגיל 20 או נשים חד הוריות שכעת יצטרכו לבחרו בין דמי האבטלה למזונות״. בדיון דרשה תומא סלימאן שתשלומי הביטוח הלאומי יקפאו עד להודעה חדשה.

ח"כ אימאן חטיב קראה לזרז מענקים למשפחות לקראת הפסח והרמדאן וכן לפטור סטודנטים וצעירים מתשלום ביטוח בריאות. המנכ"ל השיב לה כי התשלום לזכאי הבטחת הכנסה הוקדם לתאריך 6 באפריל.  אף נציג מסיעות הממשלה הנוכחית לא הגיע לשתי הישיבות של הוועדה היום.

עאידה תומא סולימאן (אורן זיו / אקטיבסטילס)

״אני חוששת שאחרי סיום המשבר רבים יישארו עמוק מתחת לקו העוני״. ח"כ עאידה תומא סולימאן (אורן זיו / אקטיבסטילס)

קמפיין לשכר מלא

בארגון העובדים ״כוח לעובדים״ ובתנועת ״עומדים ביחד״ מקדמים דרישה לתשלום מאה אחוז שכר למי ששכרם נפגע בעקבות המשבר. ״כמו בזמן מלחמה, גם בזמן הסגר אנחנו צריכים 100% אחריות המדינה. העובדים הם עמוד השדרה של המדינה, קריסה שלנו היא קריסה של החברה כולה. הבעיה היא לא פרטית וכך גם צריך להיות הפתרון״, נכתב בקמפיין של ״כוח לעובדים״ תחת הכותרת ״מאה אחוז אחריות מאה אחוז שכר״.

למרות שהעובדים שהוצאו לחל"ת יכולים לחתום אבטלה, המשמעות בפועל היא תשלום של 45% עד 65% מהברוטו לבעלי שכר בטווח שבין שכר המינימום לשכר הממוצע. בנוסף, מי שחתם אבטלה לפני פחות משנה עלול שלא להיות זכאי בכלל, או להיות זכאי לתשלום זמן קצר בלבד.

״הבעיה המרכזית היא שישנם עובדים שהוצאו לחל״ת ולא זכאים לדמי אבטלה כי הם מבוגרים מידי, או כי הם נאלצו להיות ״עובדים זמניים״ שעובדים באותו מקום אבל מפוטרים כל קיץ״, אומר יניב בר אילן מ״כוח לעובדים״.

״אנחנו מתמקדים בלחץ ציבורי לקבל את הזכויות של העובדים הללו ובמשא מתן מול הנהלות. אנחנו מייצגים הרבה מאוד ועדי עובדים שמספקים שירות ציבורי גם אם הם לא עובדים מדינה, ולכן הצפייה היא לא רק מההנהלות אלא גם מהמדינה עצמה, יש פער עצום בין מה שקורה בישראל למה שקורה במדינות אחרות״.

ב״כוח לעובדים״ ריכזו נתונים לגבי המצב במדינות אחרות לגבי מי שהוצאו לחופשה כפויה, בדומה לחל״ת בישראל.  בשבדיה, במקום פיטורים או חל"ת, הממשלה תשלים לעובדים שנפגעו ל-92.5% משכרם הרגיל, כולל צבירת כל הזכויות הסוציאליות. בדנמרק, הממשלה תשלם שכר לעובדים שיושבתו עקב המשבר במקום חל"ת או פיטורים. בצרפת הממשלה התחייבה לתשלום את שכרם של מי שיושבתו באופן זמני עקב המשבר ובבריטניה הודיעה ממשלת השמרנים כי תשלם לעובדים שמושבתים מעבודה 80% משכרם עד לגובה של 2500 ליש"ט.

גם בתנועת ״עומדים ביחד״ פתחו בימים האחרונים בקמפיין תחת הכותרת ״100 אחוז הכנסה״, בדרישה לסיוע מלא מהמדינה למי ששכרו נפגע, כולל לעצמאים. ״אנחנו משלמים 100% מהמחירים, גם ההכנסה שלנו צריכה להישאר 100% ולא שקל אחד פחות״ נכתב בפנייה שפורסמה ברשתות החברתיות ובה קריאה לאנשים לשלוח את סיפוריהם האישיים.

במסיבת העיתונאים לפני שבועיים הצהיר שר האוצר משה כחלון על הטבה חד פעמית של עד 6000 ש״ח לעצמאיים שהמחזור שלהם קטן משלוש מאות אלף שקל ולא מעסיקים עובדים. עד עתה לא ברור איך ומתי הסיוע הזה יוענק.

היום (שני) בשעות הבוקר, התכנסו מאות עובדים עצמאיים ליד חוף הצוק בצפון תל אביב ומשם יצאו בשיירת רכבים לכנסת, בדרישה מהממשלה לנקוט צעדים משמעתיים לסיוע.

״אין לנו תשובות מהמדינה״ סיפר רועי כהן, נשיא לשכת ארגוני העצמאיים, בזמן שהשיירה התכוננה לצאת לירושלים. ״אנחנו משלמים שכירות, ההלוואות נמצאות ואין לנו שום מענה. יש קרוב מחצי מיליון עצמאיים ששילמו למדינה כל השנים מיסים וביטוח לאומי. לא ניתן שתהינה שתי מדינות- שכירים עם חל״ת, אבטלה וימי מחלה ועצמאיים שמופקרים לגורלם״. על היוזמה של כחלון לפיצוי של עד 6000 ש״ח לחלק מהעצמאים אומר כהן: ״זה לא רציני, צריך דמי אבטלה לעצמאיים כמו לשכירים".

 הקהילות הנפגעות ביותר

במקביל, שורות ארגונים, קבוצות אקטיביסטיות וקליניקות משפטיות שלחו השבוע מכתב דחוף לשרי הממשלה בדרישה ל״רשת ביטחון סוציאלית״, תחת הכותרת ״דרישות החברה האזרחית״.

במכתב מפורטת שורה ארוכה של צעדים שעל הביטוח הלאומי, הבנקים, חברות הדיור הציבורי, לשכות הרווחה, ההוצאה לפועל ועוד גופים לנקוט על מנת להתאים את עצמם למצב החדש, ודרישה להקפיא כל פעילות שעלולה לפגוע באזרחים, בעיקר מקבוצות מוחלשות. כמו כן פורטה רשימת פעולות דחופות להבטחת שלומן של נשים ובפרט נשים נפגעות אלימות, דרי רחוב, אסירים משוחררים ועצמאיים. בפנייה מפורטות גם הדרישות לגבי הדיור הציבורי: חידוש זכאות אוטומטית לדיור וחישוב שכר הדירה לפי ההכנסות העדכניות בזמן המשבר. במכתב אף מוזכרת הדרישה שפרסמנו לראשונה כאן: שחרור כספי הפיקדון בגובה 20 אחוז משכרם, שהפרישו מבקשי מקלט בשלוש השנים האחרונות, כדי להקל במעט את הקושי הכלכלי למי שהמדינה מונעת מהם את כל הזכויות הסוציאליות.

עו״ד ספיר סלוצקר עמראן, מקבוצת ״שוברות קירות״ שלקחה חלק בחיבור המסמך, אומרת כי הדרישה למאה אחוז הכנסה ממש לא מספיקה. ״העניין של המאה אחוז מכסה רק חלק מהאוכלוסיה. עבור מי שממילא חיי במינוס, גם מה שהם קיבלו לפני כן, השכר או הקצבאות, לא הספיקו לקיום היומיומי. כעת הם נכנסים לחובות גדולים וההוצאות על האוכל, החשמל והמים רק גדלו, כי כולם בבית״.

לדברי סלוצקר עמראן, עם הגידול במספר המובטלים והנזקקים לסיוע, לא ברור מי יטפל בהם. ״אלה מסגרות שבשגרה בקושי מתפקדות, וכעת יצטרכו לטפל בהרבה יותר אנשים. ברווחה גם בימים רגילים לא מצליחים לתת מענה למטופלים השוטפים, עכשיו יש עוד קבוצה ענקית שתזקק לסיוע, והרווחה עוד קיצצה ב-30 אחוז מכוח העבודה שלה". לדבריה, ההצעות להלוואות מטעם המדינה הן לא פתרון. ״אלא רק ידחו את הקץ ומעבירות את החוב לזמנים שכולם כבר ישכחו מהמשבר והעניין הציבורי ידעך״.

מחאת העצמאיים בתל אביב, בהתארגנות ליאצה בשיירה לכנסת, 30 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

מחאת העצמאיים בתל אביב, בהתארגנות ליציאה בשיירה לכנסת, 30 במרץ 2020 (צילום: אורן זיו)

בדיון בוועדת הרווחה, התייחס הבוקר מנכ"ל משרד העבודה הרווחה לנושא ואמר כי האוצר יתקצב תוספת של 60-70 מיליון ש"ח לחודש לשירותי הרווחה לאור המצב. לגבי הקיצוץ של 30 אחוז מכוח העבודה ברווחה, לדבריו משרד הפנים מתכוון להחריג את שירותי הרווחה מהמכסה.

בעוד חברות ורשויות רבות הודיעו שלא ינתקו חייבים ויקפיאו גביית חובות, סלוצקר עמראן מבקשת להביא את עניין החשמל בתור דוגמה. חברת החשמל הודיעה כי לא תנתק חייבים, אך בפועל רבים ממי שהיו חייבים בעבר, כעת מחוברים בעזרת מונה נטען מראש, בו קונים חשמל בתשלום לפני השימוש. לאותם אנשים, אם יגמר הכסף במונה, בפועל הם יהיו מנותקים. כיום ניתן להתקשר לחברת החשמל ולהיכנס למינוס על עד 50 שקלים, אך במכתב שנשלח דורשים החותמים לפתוח את המונים לגמרי. ״עוד ועוד אנשים פונים לסיוע ומבקשים לקבץ נדבות כדי לשלם חשבונות. בעת הזו זה צריך להיות שימוש חופשי וחינמי״, היא מוסיפה.

בשבורות קירות הקימו קבוצה בפייסבוק בה נפגעי ונפגעות הקורונה יכולים  להתארגן לסיוע ולמאבק משותף. אחד הדרישות שעלו משיחות עם אנשים היא שיש להקפיא גם ניתוקים של רשת האינטרנט והסלולר, כדי לא להשאיר משפחות רבות ללא כל חיבור לעולם החיצון, שעה שהן נדרשות להישאר בביתן במשך רוב שעות היום.

בשבוע שעבר, אסף בוני כתב כאן ביקורת על ההסתדרות שהגיעה להסכמות עם האוצר על ויתורי שכר או "חופשה" כפויה לעובדי המדינה. בינתיים, נראה שלפחות ברמת ההצהרות, אימצו בהסתדרות את המושג ״רשת ביטחון״ ביחד עם דרישה מהמדינה ״להפסיק להיות שם עם היד קפוצה ולהתחיל לשחרר״.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מרצים רבים תמכו במכתב הנזיפה במרצה בגלל הדעות שלה על 7 באוקטובר. סטודנטים באוניברסיטה העברית מפגינים למען הדחתה של פרופ' נדירה שלהוב-קיבורקיאן (צילום: חיים גולדברג / פלאש 90)

מרצים רבים תמכו במכתב הנזיפה במרצה בגלל הדעות שלה על 7 באוקטובר. סטודנטים באוניברסיטה העברית מפגינים למען הדחתה של פרופ' נדירה שלהוב-קיבורקיאן (צילום: חיים גולדברג / פלאש 90)

אקדמיה שלא יוצאת נגד ההרג והדיכוי לא ממלאת את תפקידה

כשהופיע איום על ביטול פרסי ישראל, האקדמיה בישראל הזדעקה. אבל היא בוחרת למלא את פיה מים ביחס לזוועות בעזה, ואפילו עוזרת בסתימת הפיות של סטודנטים ומרצים פלסטינים. ככה לא עושים אקדמיה

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf