newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הסרת הסנקציות הכלכליות מעל סודאן: תמיכה בטרור

בזמן שסודאן משפרת את מעמדה במערב, היא ממשיכה לפגוע באזרחים שלה ולתמוך בטרור. הסרת הסנקציות, עליה החליט ממשל אובמה, נותנת לגיטימציה להמשך רצח העמים שמשטר אל בשיר מבצע ומסכלת את המחאה האזרחית במדינה. האם הנשיא החדש טראמפ ישנה כיוון?

מאת:

כותב אורח: אנוואר סולימאן

ב-13 בינואר, בימיו האחרונים של ממשל אובמה ובאישור ממשל טראמפ הנכנס, החליטה ארצות הברית להסיר באופן חלקי את הסנקציות הכלכליות מעל סודאן. על פי האמריקאים, מהלך זה הגיע "בתגובה לצעדים שנקטה ממשלת סודאן לשיפור הגישה של סיוע הומניטארי בשטחה, להפחתת האלימות הפנימית ולשיתוף הפעולה עם ארצות הברית במלחמה בטרור ובנוגע לסכסוכים אזוריים". ההחלטה אמורה להיכנס לתוקף חצי שנה לאחר הכרזתה, כדי לבחון האם סודאן ממשיכה לפעול בכיוון בו מעוניינים האמריקאים.

הסנקציות הושתו על סודאן כבר בשנת 1997, על ידי ממשל קלינטון, עקב תמיכתה של ממשלת סודאן באוסמה בן-לאדן ובטרוריסטים אחרים ברחבי העולם. בתחילת שנות האלפיים, ממשלת סודאן הראתה למערב נכונות להתנתק משיתוף הפעולה עם גורמי טרור, ובנוסף התקיימו שיחות שלום בין הממשלה לתנועת המורדים הדרומית, שנועדו לסיים את מלחמת האזרחים הארוכה בין הצפון לדרום. בשל כך, התרופפו הסנקציות האמריקאיות והייתה מחשבה להסירן. אולם, בשנת 2005, בעקבות רצח העם שבוצע בדארפור, חידש והידק הממשל האמריקאי את הסנקציות על סודאן.

> יום האישה: שביתות נשים כבר שינו את ההיסטוריה

מחנה של עקורים פנימיים בדרום דארפור לאחר שהותקף על ידי מאות חמושים. (צילום: Mubarak Bako)

מחנה של עקורים פנימיים בדרום דארפור לאחר שהותקף על ידי מאות חמושים. (צילום: Mubarak Bako)

המאמצים של סודאן להסרת הסנקציות האמריקאיות הואצו במהלך השנה שחלפה. כחלק מהאסטרטגיה שהוביל הגנרל עומר אל בשיר – שהוא הנשיא, ראש הממשלה ומפקד הכוחות המזוינים של המדינה – מהלך של ניתוק היחסים עם איראן, שהייתה אחת מהתומכות העיקריות שלה, כדי לחזק את הברית שלה עם סעודיה. בעקבות מהלכים אלו, לובי של מדינות בראשות סעודיה, ובסיוע קל של ישראל, קידם מול ממשל אובמה צעדים להסרת הסנקציות. אולם למרות שנראה היה שאובמה עומד איתן מול הלחצים, ואף הכריז בסוף אוקטובר על הארכת הסנקציות בשנה נוספת, חודשיים לאחר מכן שינה הממשל האמריקאי, עדיין בראשות הנשיא הדמוקרטי, את המדיניות לטובת סודאן.

מה יעשה טראמפ?

אבל בעוד שסודאן משפרת את מעמדה במערב, היא ממשיכה לפגוע באזרחים שלה. הסרת הסנקציות, גם אם באופן חלקי, תאפשר העברות כספים בין בנקים בינלאומיים, תשחרר מיליוני דולרים המוחזקים בבנקים אמריקאים ותפתח את הדלת להשקעות עבור ממשלת סודאן – כל זאת בזמן שהממשלה רוצחת בכל יום באזורים שונים של דארפור, מוחקת אזורים שלמים ומפציצה מחנות עקורים בהרי הנובה, ומונעת מסיוע בינלאומי להגיע לאזור דרום הנילוס הכחול, שגם בו מתנהלת לחימה ובו שוהים פליטים ועקורים רבים.

הסרת הסנקציות תמנע את קריסתו של הממשל בסודאן. אבל יותר מכך – היא נותנת לגיטימציה למשטר ולהמשך רצח העם שהוא מבצע בעמים האפריקאים במדינה. ההחלטה על הסרת הסנקציות גם מסכלת בפועל את המחאה האזרחית נגד המשטר שנמשכת בערים ברחבי המדינה, והפעילים שלה מונעים בעיקר מהשאיפה לטפל בבעיות הכלכליות.

> חוזה ה'לעולם לא עוד' שמציעה ישראל לעולם, בערבון מוגבל

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ (Michael Candelori/CC-by-2.0)

הנשיא הנבחר דונלד טראמפ(Michael Candelori/CC-by-2.0)

אולם כעת, לאחר התחלפות הממשל בארה"ב, האם גם ממשל טראמפ ימשיך את שיתוף הפעולה המתחדש עם ממשלת סודאן ויאשר את הסרת הסנקיות הכלכליות? כשאני עוקב אחר האירועים, אני לא מוצא סיבות לכך. במשך שנים, הממשל בחרטום עושה מניפולציות על ממשל האמריקאי וממשלות מערביות נוספות, ומוליך אותן שולל.

ההיכרות האינטימית של המשטר עם גורמי טרור מאפשרת לנשיא עומר אל-בשיר להציג את עצמו כבעל מידע חשוב ובעל ערך עבור המערב, במלחמתו בטרור העולמי. אולם גם כיום, סודאן מארחת אלפי פעילים של ארגוני טרור אסלאמיים כגון דאע"ש ובוקו חראם, הפועלים בסודאן כדי לייצר חוסר יציבות ביטחונית באזור ומעבר לו. אם השלטון הנוכחי של סודאן ימשיך להתקיים, המשמעות היא המשך תמיכתה והזנה של פעילות טרור במדינות שונות באפריקה ובמזרח התיכון.

לכן, אני מצפה שהנשיא האמריקאי החדש טראמפ לא ינהג בחולשה. אני מקווה שממשלו ימשיך במגמה שהחלה עם הכללת סודאן בין המדינות שעל אזרחיהן מתכוון טראמפ לאסור כניסה לארה"ב – מהלך שעשוי להפעיל לחץ משמעותי ואפקטיבי על המשטר בסודאן. אני מקווה שהוא לא יאשר את הסרת הסנקציות, כמו קודמו בתפקיד, וכי יפעל לעצור את אספקת הנשק לממשל חרטום ואת ההפצצות האוויריות בדארפור, בהרי הנובה ובנילוס הכחול, וימשיך במצור על מערכת שתומכת בטרור הגלובלי.

כפליט מדארפור שנמצא בישראל, כאחד מכל כך הרבה אנשים הסובלים שנים ארוכות מעוולות המשטר הסודאני, אני מקווה שממשל טראמפ יאבק למען שינוי, אשר ישפיע לטובה על מדינות האזור – על האזורים הנשלטים על ידי בוקו-חראם בניגריה, על צפון מאלי, הרפובליקה המרכז אפריקאית, דרום סודאן ולוב, שכן משטר אל-בשיר תומך בטרור הפוגע במדינות הללו. אני מבקש גם ממדינת ישראל, המתקרבת לסודאן מבחינה דיפלומטית בזמן האחרון, שלא לשתף פעולה עם המשטר הרצחני הזה. עלינו לפעול למען עולם חופשי מקנאות דתית ומכאוס. זה הזמן לשקם את הצדק עבור האנשים של סודאן.

אנוואר סולימאן הוא פליט מחבל דארפור שהגיע לישראל בשנת 2008 בעקבות רצח העם בדארפור.

> עצומה: לעצור את הרס אום אל-חיראן, לעצור את הטירוף

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf