newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הסטודנטים בביר זית מחו על פגיעה בחופש הפוליטי - וניצחו

לאחר שהנהלת האוניברסיטה אסרה אירוע של תא הסטודנטים של חמאס, השביתו התאים של כל המפלגות את הלימודים למשך יותר מחודש. בסופו של דבר, בכירה באוניברסיטה התפטרה. "אנחנו רוצים סטודנטים חזקים", אומרים בביר זית

מאת:
כל תאי הסטודנטים בביר זית פעלו יחד. נציגי התאים באוניברסיטה (צילום: באסל אל-עדרה)

כל תאי הסטודנטים בביר זית פעלו יחד. נציגי התאים באוניברסיטה (צילום: באסל אל-עדרה)

במשך חודש השביתו כל תאי הסטודנטים באוניברסיטת ביר זית את הלימודים במחאה למען חופש פוליטי, שלטענתם נפגע על ידי גורמים בהנהלת האוניברסיטה. סטודנטים מתאים שונים עמדו יחד בשער האוניברסיטה ודאגו שתלמידים ומורים לא ייכנסו. בסופו של דבר, המחאה הצליחה.

המשבר החל לאחר שסטודנטים החברים בתא האיסלאמי, המשויך לתנועת חמאס, ביקשו לערוך אירוע חגיגי באוניברסיטה לציון יום הקמת התנועה, ב-14.12. הנהלת האוניברסיטה סירבה לאפשר את קיום האירוע בטענה שהוא נוגד את הנחיות הקורונה.

הסטודנטים בתא האיסלאמי ערכו בכל זאת את האירוע, באחד מאולמות הלימודים. בעקבות זאת, כמה מחברי התא נשלחו לוועדת משמעת, בהם איסמעיל ברגותי, מתאם פעילות התא. "סטודנטים פרצו את הדלת ודחפו את אחד מהשומרים", נימק ע'סאן אל-חטיב, סגן ראש האוניברסיטה, את ההחלטה להעניש את הסטודנטים המעורבים.

אך סטודנטים רבים פירשו את צעדי ההנהלה כחלק ממגמה רחבה יותר של הצרת הפעילות הפוליטית בקמפוס. סטודנטים ארגנו הפגנות בדרישה שהאחראית על הקשר בין סטודנטים להנהלה, ד"ר ענאן אל-תירה, תתפטר מתפקידה. "היא רודפת באופן שיטתי את הפעילות של התאים ומנסה למנוע אותה", הסביר נאדר עוידאת, מתאם פעילות התא האיסלאמי הנוכחי. "בעבר היא היתה חלק ממנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית, ולכן היא מדכאת פעילות של התנועה שלנו (חמאס) באוניברסיטה".

בשלב זה, השתתפו כל התאים הפוליטיים בהפגנות, מבלי להשבית את הלימודים. "לא רצינו לאפשר לאף אדם למנוע מרחב דמוקרטי בקמפוס", הסביר ראפת סויטי, פעיל ומתאם פעילות התא השייך לפתח.

באמצע ינואר, במהלך אחת מההפגנות, פלש הצבא הישראלי לשטח האוניברסיטה ועצר חמישה פעילים בתאי סטודנטים בזמן שנכחו בהפגנה. אחד מהעצורים היה איסמעיל ברגותי מהתא האיסלאמי. לפי דובר הצבא, חיילים ירו בו כאשר ניסה לברוח מהם.

האוניברסיטה הפלסטינית עם המסורת הדמוקרטית הכי חזקה. בבחירות בביר זית ב-2012 (צילום: עיסאם רימאווי / פלאש 90)

האוניברסיטה הפלסטינית עם המסורת הדמוקרטית הכי חזקה. בבחירות בביר זית ב-2012 (צילום: עיסאם רימאווי / פלאש 90)

המעצר האלים הוביל להחרפת המחאה ולהשבתה כוללת של הלימודים. רבים טענו כי ברקע מעצר הסטודנטים בזמן ההפגנה עמד שיתוף פעולה של הרשות הפלסטינית עם הכיבוש הישראלי. ידוע כי מנגנוני הרשות, שאיתם זוהתה אל-תירה, פועלים בשיתוף הצבא לדכא פעילות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי בגדה.

כעבור חודש התפטרה אל-תירה מתפקידה. היא כתבה: "בשל הנזק שנגרם לאוניברסיטה עקב נעילה כפויה של שעריה, שנמשכת כחודש, ובשל האחריות שאני חשה כלפי עתיד ומעמד האוניברסיטה – אני מגישה בזאת את התפטרותי". אל-תירה העדיפה שלא להתראיין לכתבה זו.

המחאה הסתיימה והלימודים שבו על כנם. לדברי סויטי מתא הפתח, המחאה הצליחה בזכות שיתוף פעולה ייחודי בין כל המפלגות ותאי הסטודנטים, ובזכות ההשפעה שלהם על הסטודנטים עצמם, שהתחייבו לא להגיע ללימודים. "השבתנו את הלימודים למשך 32 ימים", אמר, "ובחמשת הימים האחרונים של ההשבתה אני ועוד 16 סטודנטים שבתנו רעב כדי ללחוץ יותר חזק על ההנהלה".

אוניברסיטת ביר זית, הסמוכה לרמאללה, היא היחידה בגדה ובעזה שבה מתקיימות בחירות דמוקרטיות חופשיות לאגודת הסטודנטים, שבהן יכולים להשתתף כל תאי הסטודנטים. רשומים בה כ-15 אלף סטודנטים. בשאר האוניברסיטאות בגדה תאי הסטודנטים של חמאס מדוכאים בידי פתח, ובאוניברסיטאות בעזה תאי הסטודנטים של פתח מדוכאים בידי חמאס. מצב זה משקף את המצב הפוליטי הכללי, השורר מחוץ לכותלי האוניברסיטה: פיצול ומאבק בין הנהגות פתח לחמאס.

בין השנים 2015-2018, זכה בבחירות לאגודת הסטודנטים של האוניברסיטה התא האיסלאמי של חמאס, ב-2019 זכה התא של פתח בהפרש קטן. ב-2020 ו-2021 לא התקיימו בחירות בגלל קורונה, והשנה הבחירות צפויות להתקיים שוב.

באוניברסיטאות הפלסטיניות פועלים חמישה תאי סטודנטים פלסטינים עיקריים, המזוהים עם חמש מפלגות פוליטיות. ישראל מגדירה את כל המפלגות הפלסטיניות, כולל פתח, כארגוני טרור בלתי-חוקיים, וכך מוגדרים גם תאי הסטודנטים שלהן. בשנים האחרונות, נרשמה עלייה חדה במעצרי סטודנטים הפעילים בתאים אלו, ועלו לכותרות מעצרים המוניים של סטודנטיות הפעילות בתאי שמאל המזוהים עם החזית העממית. הבולטת שבהן היא מיס אבו ע'וש.

התא "אל-קוטוב אל-טולאבי" מזוהה עם מפלגת החזית העממית; "אל-וחדה אל-טולאביה" מזוהה עם מפלגת החזית הדמוקרטית; "אל-איתחאד", מזוהה עם מפלגת העם (לשעבר המפלגה הקומוניסטית); "אל-שביבה" מזוהה עם מפלגת פתח, ו"אל-אסלאמיה" מזוהה עם מפלגת חמאס.

לאחר סיום השביתה, הלימודים בביר זית התחדשו כרגיל. ההנהלה הבטיחה לתאי המפלגות כי חופש הפעילות הפוליטית והלאומית באוניברסיטה לא ייפגע. תאי הסטודנטים הבטיחו שלא לעצור שוב את הלימודים ולכבד את חוקי האוניברסיטה, כך פורסם בעמוד הפייסבוק של האוניברסיטה ביום שבו הסתיימה השביתה.

שאלתי את ע'סאן אל-חטיב, סגן מנהל האוניברסיטה, מדוע תאי הסטודנטים בביר זית חזקים כל כך ביחס לאוניברסיטאות פלסטיניות אחרות. "אנחנו רוצים תלמידים חזקים, לא רק מבחינה אקדמית, אלא גם מעורבים פוליטית, אנשים עם יכולת לתקשר ולהכיל דעות אחרות", אמר אל-חטיב. "זו הסיבה שאנחנו מתעקשים על קיום בחירות דמוקרטיות, ומאפשרים באופן היסטורי מחאות והפגנות בתוך האוניברסיטה.

"אנחנו, כהנהלה, משלמים את מחיר החופש הזה כאשר סטודנטים משביתים את הלימודים, כפי שקרה החודש", הוסיף אל-חטיב, "ואנחנו משלמים את מחיר הדמוקרטיה הזו כאשר הצבא פולש לאוניברסיטה שוב ושוב ועוצר סטודנטים, ולפעמים גם מורים פעילים פוליטית. בשנים האחרונות, בכל רגע נתון, יש בממוצע כ-60 סטודנטים ומרצים עצורים מאוניברסיטת ביר זית, ואנחנו פועלים להעניק להם סיוע משפטי".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf