newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המשטרה עיכבה מפגיני אקלים אף שלא השתתפו במחאה

המפגינים מחו בירושלים מול משרד האוצר שכתב למינהלת האקלים כי "אין דחיפות" לפעול בעניין האקלים. המשטרה ידעה על המחאה מראש, עיכבה מפגינים והחרימה ציוד. "המשטרה עומדת בצד של האוצר", אמרו המפגינים

מאת:
המשטרה החרימה ציוד אף שלא נעשה בו שימוש לחסימת כבישים (צילום: אורן זיו)

המשטרה החרימה ציוד אף שלא נעשה בו שימוש לחסימת כבישים (צילום: אורן זיו)

משטרת ירושלים נערכה מראש ומנעה הבוקר (ראשון) פעולה ישירה של פעילי אקלים מול משרד האוצר במחאה על כך שהמשרד מכחיש את משבר האקלים.

עשרות מפגינים הגיעו בשעות הבוקר המוקדמות לכניסה למשרד האוצר מול הכנסת. המחאה נערכה מול משרד האוצר לאחר שבחודש שעבר פורסם בדוח מבקר המדינה כי המשרד כתב למינהלת האקלים: "אין דחיפות לפעול בנוגע לשינויי האקלים".

אולם המשטרה ידעה מראש על ההפגנה, ונערכה עם שוטרי יס"מ ובלשים. בשל נוכחות השוטרים, החליטו המפגינים למחות על המדרכה ולא לקיים פעולה ישירה.

אולם למרות שהמחאה התנהלה בשקט ולא נחסמו בה כבישים, בלשים של תחנת מוריה עצרו כלי רכב, ערכו בהם חיפוש והחרימו ציוד לחסימת כבישים כמו צינורות פלסטיק ושרשראות, למרות שלא נעשה בהם שימוש, ועיכבו ארבעה מפגינים בחשד של "כוונה להפר את הסדר הציבורי", למרות שלא נחסמו כבישים. הם עוכבו בכלי הרכב שלהם ולא בזמן שהשתתפו במחאה.

"הגענו למשרד האוצר לנסות ולהעביר מסר ברור ונחוש לגבי משבר אקלים", סיפר מייקל, אחד המפגינים. "המשטרה היתה ערוכה, ולצערי במקום לחכות שאנשים יפגינו, הם ערכו חיפושים על גופם של מפגינים ובכלי הרכב והחרימו ציוד שלא עשו בו שימוש. לעצור מישהו שעומד ללכת להפגין זה פשוט מטורף. אנחנו רואים באיזה צד המשטרה ועל מי היא מגינה".

המפגינים מקבוצת המרד בהכחדה וגרינפיס נשאו שלטים שעליהם נכתב "משרד האוצר מתדלק אסון אקלימי אקולוגי". הם קראו לקדם חקיקת אקלים, לפתח אנרגיות מתחדשות, להעניק סובסידיה למזון מהצומח ולבטל את  הסכם קצא"א.

בהודעה ששלחו המפגינים נאמר כי "משרד האוצר מתדלק את משבר האקלים, בעוד שהוא מסרב פעם אחר פעם לתקצב כל יוזמה הקשורה לאקלים".

בלשי משטרה מחרימים צינורות מכלי רכב של מפגינים מול משרד האוצר (צילום: אורן זיו)

בלשי משטרה מחרימים צינורות מכלי רכב של מפגינים מול משרד האוצר (צילום: אורן זיו)

בדוח מבקר המדינה על התמודדות הממשלה עם משבר האקלים נכתב כי "למעט פעולות נקודתיות בנושא של משרד החקלאות בתחום תשתיות הניקוז, של המשרד לביטחון הפנים בנושא היערכות גופי חירום ושל נציבות כבאות והצלה לישראל בנושא אזורי חיץ לצמצום שריפות, לא נעשו פעולות נוספות כדי לבסס את תהליכי ההיערכות של מדינת ישראל על ידע כלכלי מפורט על ידי המנהלת ויתר משרדי הממשלה". עוד נכתב כי המנהלת להיערכות למשבר האקלים, שהוקמה ב-2018, פועלת ללא תקצוב ותקנים בשל סירוב של האוצר.

"המשטרה עיכבה את החברים שלי בלי שום עילה או זכות, יש לנו זכות למחות", אמר מתי, אחד המפגינים. "משרד האוצר מקבל גיבוי מלא מהמשטרה. אנחנו לא נגדם ולא נגד משרד האוצר, אבל אם לא הם לא ישנו את המדיניות, אנחנו נחזור שוב ושוב עד שהם יבינו שאי אפשר להמשיך ככה. אנחנו במצב חירום אקלימי".

זאת הפעם השנייה בתקופה האחרונה שהמשטרה נערכת מראש ומונעת מחאה של פעילי אקלים. בחודש שעבר, כוח משטרה גדול סיכל פעולת מחאה של המרד בהכחדה מול משרדי ההנהלה של בנק הפועלים בתל אביב. גם אז עוכבו מפגינים, נערכו חיפושים ברכבים וציוד הוחרם.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן

מרבית האנשים אינם מצליחים להצדיק הפרה בוטה של הקוד המוסרי על ידי מעשיו של הצד השני, נוראים ככל שיהיו. ילדים בעזה על חורבות ביתם (צילום: עמאד נאסר / פלאש90)

הפציעה המוסרית עוד תסתבר כאחד הנזקים הגדולים של המלחמה

פציעה מוסרית היא סינדרום ייחודי המתבטא ברגשות אשמה ובושה ומלווה בתחושת דיכאון, חרדה ואף מחשבות על נזק עצמי. לכשיתבררו הממדים המלאים של הזוועה בעזה, כולנו עלולים להימצא בקבוצת הסיכון

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf