newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המשטרה הפכה פעילי שמאל מעדים לחשודים. ביהמ"ש לא השתכנע

מתנחל ממעון רץ ליד הכפר א-טוואני בדרום הר חברון, והותקף על ידי פלסטינים. שלושה פעילים שזומנו לתת עדות נעצרו. לאחר מכן פשטה המשטרה על בית שבו התגוררו והחרימה ציוד ללא צו. "זו עליית מדרגה. עד עכשיו לא ראינו כזאת רדיפה נגד הפעילות היומיומית שלנו"

מאת:

משטרת מחוז ש"י עצרה אתמול (רביעי) שלושה פעילי שמאל ישראלים בעיירה א-טוואני בדרום הר חברון, לאחר שמתנחל התלונן כי הותקף על ידי פלסטינים והעיד שהפעילים היו במקום.

בהודעת המשטרה לתקשורת ובבקשת המעצר נטען כי הפעילים לקחו חלק בתקיפה. בדיון שהתקיים היום בשעות הצהריים בבית משפט השלום בירושלים, בפני השופטת יעל ענתבי שרון, התברר כי ההאשמה בתקיפה נוספה "בטעות".

פעילי השמאל יהלי צ'ליק, מתן קדיש ויסמין ערן-ורדי בבית המשפט, ב-2 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

בית המשפט ביטל את תנאי ההרחקה ואת מעצר הבית וקבע כי אין להם הצדקה. פעילי השמאל יהלי צ'ליק, מתן קדיש ויסמין ערן-ורדי בבית המשפט, ב-2 בדצמבר 2021 (צילום: אורן זיו)

שעות לאחר האירוע זומנו הפעילים – יהלי צ'ליק, מתן קדיש ויסמין ערן-ורדי, לתת עדות פתוחה במשטרה בנוגע למקרה. לאחר שלא הביאו את הטלפונים שלהם לחקירה, השוטרים ראו בזה חוסר שיתוף פעולה והם הפכו לחשודים ונעצרו. אתמול בערב המשטרה פשטה על בית פלסטיני שבו לנים הפעילים, והחרימה מחשבים, טלפונים, מצלמות ואף רכב – ללא צו וכאשר רוב הציוד לא נחשד כלל כשייך לפעילים.

המשטרה ביקשה להאריך את מעצרם של הפעילים בחמישה ימים. בית משפט השלום דחה את הבקשה ושלח אותם לשלושה ימי מעצר בית, התחייבות עצמית של 5,000 שקל וערבות צד ג' בסך 5,000 שקל. כן נאסר עליהם ליצור קשר עם מעורבים אחרים, והם הורחקו מהכפר א-טוואני עד 16 בדצמבר.

המשטרה ביקשה לעכב את שחרור הפעילים עד שעות אחר הצהרים, ובהמשך הגישה ערעור למחוזי על תנאי השחרור. בתגובה, עורכות הדין של הפעילים ערערו גם הן על תנאי השחרור. בית המשפט המחוזי דחה את בקשת המשטרה, ביטל את תנאי ההרחקה מא-טוואני ואת מעצר הבית וקבע שאין להם הצדקה.

האירוע התרחש אתמול בשעות הבוקר, כאשר מתנחל שיצא לריצה מחוות מעון רץ בפאתי העיירה א-טוואני, ונחסם על ידי שניים או שלושה תושבים פלסטינים שתקפו אותו. פעילים ישראלים השוהים דרך קבע במקום נכחו באירוע. בהמשך הגיעו שוטרים למקום, לאחר שתושבים פלסטינים הזעיקו אותם.

השוטרים לקחו פרטים מזהים מהפעילים, אך לא עיכבו אותם. בשעות הצהריים הם זומנו טלפונית למתן עדות בתחנת המשטרה בקריית ארבע. על פי עורכות הדין ריהאם נסרה ומיכל פומרנץ, שמייצגות את הפעילים, לאחר ששניים מהם סיימו לתת עדות פתוחה, שוחררו ללא תנאים וחיכו לחברתם, החוקר בתחנה לא התרצה מתשובותיה של הפעילה השלישית, וחקר אותה על שיבוש חקירה. היא חתמה על תנאי הרחקה ל-15 יום מהאזור.

לאחר ששלושת הפעילים התכוונו לצאת מהתחנה, השוטרים רצו לחפש במכוניתם, והם דרשו צו. אז הם עוכבו פעם נוספת, נחקרו באזהרה על שיבוש מהלכי משפט, תקיפה ואי מניעת פשע. לא הוצע להם להשתחרר בתנאים, והם נותרו לילה במעצר.

כאמור, בשעות הערב פשטו שוטרים וחיילים על הבית שבו גרים הפעילים בא-טוואני, והחרימו ציוד. הפעילים נכחו במקום העידו כי החיילים והשוטרים לא סיפקו אישור על הפריטים שלנקחו. פעילה ישראלית שנכחה במקום נעצרה, ושוחררה בהמשך הלילה בתנאים.

הבית שבו התבצעה הפשיטה הוא ביתו של באסל אל-עדרה, כתב "שיחה מקומית". אל-עדרה ציין שגם ציוד שלו הוחרם בפשיטה. לא רק שמדובר בצעד חריג בנוגע לחשדות מהסוג הזה, באירועים באותו אזור שבהם מתנחלים תקפו פלסטינים משטרת ש"י לא נקטה פעולות דומות או אפילו קרובות.

בדיון בבית המשפט השווה נציג המשטרה, עו"ד כרם מוניר, את האירוע בא-טוואני לאירוע שבו שני יהודים נכנסו בטעות לרמאללה ומכוניתם נשרפה, אך סירב לענות על שאלות ההגנה לגבי מצבו של המתנחל לאחר התקיפה.

לטענת מוניר, המתנחל, "אדם נורמטיבי" לדבריו, יצא לריצה והותקף על ידי שני פלסטינים, כאשר פעילי השמאל עומדים מנגד ומצלמים. "ללא נוכחות השוטרים אני לא יודע איך זה היה נגמר. הם היו שותפים לפשע… ואף העלימו ראיות ושיבשו חקירה". מוניר נמנע מלציין כי את השוטרים הזעיקו תושבים פלסטינים מכפר סמוך, שבו עבר המתנחל לפני שהגיע למקום האירוע.

עוד נמנע מוניר מלענות על שאלות ההגנה לגבי מה שהתרחש בין גביית העדות הפתוחה של הפעילים להחלטה התמוהה לעצור אותם כעבור זמן קצר בחשדות חמורים. "זו החלטה של הקצינים, לא בסמכות שלי", אמר.

עורכות הדין נסרה ופומרנץ תהו כיצד השוטרים בשטח, ששמעו את עדותו הראשונית של המתנחל, לא עצרו מיד את הפעילים. "היה אירוע ראשוני. אחרי שהקצינים עברו על האירוע, התבקשו (הפעילים; א"ז) להגיע לתחנה". הנציג ציין כי "הפלסטינים ברחו, שלושת המשיבים הגיעו לתחנה ללא הטלפונים שצילמו בהם ולא הסכימו לשתף פעולה", וכי "אין לו אינדיקציה" אם היה צו חיפוש לבית בא-טוואני ומותר לערוך חיפוש גם ללא צו.

"ניפוח של האשמות כדי להפחיד ולהרתיע פעילים"

המתנחל שהותקף, ראובן ערטל, סיפר ל"שיחה מקומית" כי הוא גר במעון וחובב ריצה. "אני לא רץ עם האקדח, כדי לא להפחיד את הפלסטינים", אמר. לדבריו, בשלב מסוים בריצה באותו בוקר פלסטיני עצר אותו ושאל: "אתה לא יודע שיש כאן בלגן בין ערבים ליהודים?" וערטל השיב שהוא "לא קשור, ומי שעושה בלגן הוא משוגע".

הוא מספר כי המשיך בריצה, וכשהיה בדרכו בחזרה למעון הגיע מולו ג'יפ שעבר אותו. לדבריו, במקום היה גם טרקטור. "עצרתי מול הטרקטור ואמרתי שאני ממעון והכל בסדר. בזמן שעצרתי הג'יפ הגיע, יצאו ממנו שלושה ישראלים ופלסטיני שהתחיל לצעוק שגנבתי, שיש לו הוכחות. אמרתי שאני בסך הכל רץ. הפלסטיני אמר: 'אני עוצר אותך עד שמגיעה משטרה'. לא ידעתי מי זה, אז המשכתי לרוץ.

"ברגע שהמשכתי הוא תפס אותי ביד. ניסיתי להשתחרר. עוד בחור שהיה בטרקטור התחיל לבעוט בי, להפיל אותי על הרצפה, לדרוך עם הרגל על הראש. הישראלים עמדו וצילמו. צעקתי שאני לא קשור, בסך הכל רצתי, והם המשיכו לצלם ולשתוק. ברוך השם המשטרה התחילה להתקרב והפלסטינים ברחו. הלכתי לשוטרים, ואחרי זה חזרתי הביתה במסלול שבו באתי".

משם המשיך ערטל למשטרה, ואז לבדיקה בבית החולים – שם עשה צילום ולא נמצאו שברים בגופו.

לשאלה לגבי ריצה באזור שיש בו מקרים של אלימות מתנחלים אמר ערטל: "אני רץ באזור. בשבילי זה הבית. אני עובר ליד בתים של פלסטינים ועושה שלום, ומחזירים לי שלום. אם יש נערים שלצערי אין להם מספיק הגיון ומחפשים צרות, ברור שמי שמחפש יקבל צרות. אני בא לרוץ, לא מחפש את זה. אני לא רץ בכפר, זה עניין של כבוד בין שכנים, אבל בשטח פתוח אני לא רואה את זה בתור משהו מסוכן".

עו"ד פומרנץ הדגישה בדיון כי האזור שבו התרחש האירוע הוא "מקום שבו ילדים נדרשים לליווי כוחות צה"ל להגיע לבית ספר מפחד מפני אלימות מתנחלים. העצורים מתגוררים בכפר א-טוואני בדיוק בגלל אירועים כאלה, מתוך חשיבות לתיעוד של הפרות זכויות אדם ופגיעה חוזרת ונשנית של מתנחלים בפלסטינים.

שבתות הפכו הסיוט של תושבי דרום הר חברון. מתנחלים תוקפים תחת עינם של החיילים. (צילום: באסל אל-עדרה)

מתנחלים תוקפים תחת עינם של החיילים בדרום הר חברון (צילום: באסל אל-עדרה)

"אותו מתנחל הגיע לפאתי הכפר. הפלסטיני שהיה אתם ביקש ממנו לעצור, והוא המשיך לרוץ לכפר. מי שתקפו בכלל לא קשורים, וגם לחברי (עו"ד מוניר; א"ז) אין טענה שהם קשורים לתקיפה. הם היו בשטח וחיכו לשוטרים, אותם שוטרים שפלסטינים מכפר אחר קראו להם. מדובר באירוע קצר, ממש לא לינץ'. מזל שהם לא התערבו, היו באים אליהם בטענות שלקחו את החוק לידיים ולא חיכו להגעת הכוחות". לדבריה, המתנחל נצפה הולך ברגל דרך ואדי בחזרה לביתו.

פומרנץ טענה בדיון כי המעצרים הם "ניסיון להפוך מצב שבו מתנחל רץ לכפר במקום שלא נדיר שמתנחלים תוקפים בו, ולהפוך את אותם פעילים לתוקפים. יש פה ניסיון להפוך עדים לחשודים, אף שלא היו מעורבים באירוע.

לגבי הפשיטה על הבית בא-טוואני אמרה פומרנץ: "זה אמצעים חריגים, כמו במקרי רצח. זו מציאות הזויה, שבה גורמי ביטחון מדווחים על עלייה באלימות מתנחלים כלפי פלסטינים ופעילי שמאל, אבל שם לא היו פשיטות ולא נתפס (ציוד אלקטרוני; א"ז), והנה פה עורכים פשיטה על הכפר, תופסים חומרים שלא קשורים למשיבים, כמו ארבע מצלמות של ארגון בצלם, ומכונית שחברי אומר שנועדה לביצוע עבירה. יש טענה שדרסו?"

עו"ד נסרה אמרה בתום הדיון: "בדיון התברר שבעצם כל המעצר הזה הוא ניפוח של האשמות כדי להפחיד ולהרתיע פעילים, כדי למנוע מהם להמשיך בפעילות החשובה שלהם. הם הפכו חשודים רק כי לא שיתפו פעולה עם ניסיונות החוקרים להפליל אותם. מהדיון אנחנו למדים שלא יוחסה מלכתחילה תקיפה לפעילים. את המעצר הזה צריך לקרוא על רקע כל הניסיונות לדחוק את רגליהם של הפעילים מדרום הר חברון, שם הם חושפים את זוועות הכיבוש והפרות זכויות אדם".

בשנה האחרונה, לאור העלייה במקרי אלימות המתנחלים והתנכלות הצבא, פעילים ישראלים מקיימים בדרום הר חברון נוכחות קבועה. בעבר שהו במקום פעילים בינלאומיים, אך עקב מגיפת הקורונה נמנע מהם להגיע.

נור, פעילה שהיתה אתמול בא-טוואני, סיפרה: "היינו בשיעור ערבית, הגיע דיווח על מתנחל שעושה ספורט באזור. הפסקנו ושלושת הפעילים יצאו לשטח". לדבריה, המתנחלים פועלים כדי למנוע מהם לשהות במקום. "לפני שבועיים ראש המועצה קרא למנוע הגעה של הפעילים ביום שבת ויצא צו רידוד. באופן תמידי מנסים לעצור אותנו כשאנחנו מתעדות תקיפות. זה מפריע להם שיש ישראלים בשטח".

ראש המועצה האזורית הר חברון, יוחאי דמרי, אכן ניצל את האירוע כדי לקרוא להוצאת "צווי הרחקה לפעילי השמאל הקיצוני והאנרכיסטי מהר חברון". דמרי קישר בין האירוע אתמול לכנס בנושא אלימות מתנחלים שנערך לאחרונה בכנסת, ואמר: "מי שמסית בכנסת לרצוח יהודים לא יתפלא שתוקפים בצורה קשה יהודי במהלך אימון ריצה שגרתי". כאמור, דמרי קרא לצבא למנוע כניסת פעילי שמאל אזור בשבת לפני שבועיים, ואכן הצבא הוציא צו רידוד וניסה למנוע את כניסתם.

מיה, פעילה ישראלית שהיתה בבית בא-טוואני שעליו פשטה המשטרה, הוסיפה: "קיבלתי עדכון שמשטרה וצבא נמצאים בבית שאנחנו מתארחים בו. הם ביקשו לעשות חיפוש ברכב, אז נכנסתי להביא להם את המפתח. באותו רגע הם פרצו לבית לעשות חיפוש. הם לקחו רכוש אלקטרוני, לא היה להם צו והם סירבו לתת תיעוד של מה שלקחו". מיה נחקרה בחשד לשיבוש מהלכי חקירה, ושוחררה בשעות הלילה לאחר שחתמה על הרחקה של 15 יום מהאזור.

מוקדם יותר השבוע, שוטרי מחוז ירושלים פשטו פעמיים על בית של פעילי שמאל ירושלמים שבו מיה מתגוררת. "הייתי בחיפוש בדירה בירושלים. השוטרים שם התנהגו אחרת, היה להם צו והם לא נגעו בדברים אחרים". האירוע אמש, לדבריה, הוא "עליית מדרגה. עד עכשיו לא ראינו כזאת רדיפה של המשטרה נגד הפעילות היומיומית שלנו בדרום הר חברון".

ממשטרת מחוז ש"י נמסר הבוקר: "המשטרה פתחה בחקירה אמש לאחר שהתקבל דיווח על תקיפת אזרח ישראלי סמוך ליישוב מעון בדרום הר חברון. על פי הדיווח נגרמו לקורבן חבלות. פעולות חקירה שבוצעו הביאו אמש למעצרם של שלושה חשודים בחשד לתקיפה, שיבוש הליכי חקירה והתנהגות שיש בה להפר את שלום הציבור. הבוקר יובאו החשודים לדיון בעיניינם בבית משפט השלום בירושלים. החקירה נמשכת".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf