newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הירי בסלומון טקה: השופט קיים סיור בזירה, המשפחה נותרה מאחורי הגדר

הסיור היה חלק מהדיון בהליך הפלילי נגד השוטר היורה, שמסר בו את גרסתו בהרחבה. "יש פה הרגשה של טיוח", אמר אחד הפעילים. עשרות אנשים הגיעו כדי לתמוך במשפחת טקה. מולם עמדו בודדים שתמכו בשוטר, והתגרו במשפחה בחסות השוטרים בשטח

מאת:

השופט זיאד פאלח קיים הבוקר (שלישי) סיור בזירה שבה שוטר ירה למוות בסלומון טקה לפני שנה בקריית חיים. משפחתו של טקה והתקשורת נשארו מאחורי גדרות שהציבה המשטרה.

בשבוע שבו מצויין יום השנה לירי בטקה ולמחאה הרחבה שהתפרצה בעקבות הירי, הגיעו הבוקר השוטר היורה, צוות ההגנה וצוות חוקרי מח"ש מהתביעה, בני משפחתו של טקה, חברים ופעילים רבים למקום הירי ברחוב השיירה בקריית חיים. הסיור נערך כחלק מהדיון בהליך הפלילי נגד השוטר, שנפתח בתחילת השנה בבית משפט השלום בחיפה.

ה

וורקה, אביו של סלומון טקה, מפגין מול שוטרים במהלך סיור שערך השופט זיאד פלאח בזירת הירי בקריית חיים, ב-23 ביוני 2020 (צילום: אורן זיו)

השופט פאלח רצה בתחילה לערוך את הסיור במקום לפני תחילת שלב ההוכחות במשפט, שהתחיל במאי, אך הסיור נדחה עד עכשיו. הוא ציין כי לקראת סוף המשפט יערוך במקום סיור נוסף. במהלך הסיור היום הוא שמע בהרחבה את גרסת השוטר היורה, שהראה את המסלול מתחילת הדברים בינו לבין טקה בגינה הציבורית ועד לירי בחורשה הסמוכה.

אף שבדיונים קודמים הכריז השופט כי הסיור יהיה "פתוח" למשפחה, לקהל ולתקשורת, מכיוון שמדובר בחלק מהליך משפטי פומבי, בפועל המשטרה הציבה גדרות מסביב לחורשה שבה בוצע הירי שעות לפני הסיור – והקהל נשאר לעמוד במרחק של כ-100 מטר מהסיור, בלי אפשרות לשמוע מה אומרים הצדדים.

וורקה, אביו של טקה, ביקש להצטרף לסיור. אחד המפקדים בשטח אמר לו שיעביר את בקשתו לשופט, וחזר עם תשובה שרק עורך דינו יכול להיכנס.

מדוברות הרשות השופטת נמסר בתגובה: "הביקור במקום הוא במסגרת הדיון בתיק, על הנאשם היה להימצא בעת הדיון האמור. לא הוגשה כל בקשה מטעם המשפחה להשתתף בדיון, זאת למרות שבית המשפט ציין בהחלטתו באופן מפורש שניתן להגיש בקשה בתיק להשתתפות".

לדברי הפעיל שחר מולה, שהגיע לתמוך במשפחה, "זו מדיניות מכוונת שהאב והמשפחה הם לא חלק מהסיור. הוא לא איום. הדבר המינימלי זה שהאבא ייקח חלק וישמע את מה שנאמר בסיור, כמו בכל דיון בתיק. אם אין משהו חריג, מה הבעיה שנשמע? יש פה הרגשה של טיוח".

הסיור נמשך כמעט שעתיים, ובמשך כל הזמן הזה קראו כמה עשרות מפגינים וחברי משפחה סיסמאות, ובהן "שוטר, שוטר, תפסיק לשקר", "שוטר רוצח חייב להיות בפנים" ו"אם לא יהיה צדק, יהיה פה אמריקה". הם ליוו מרחוק את הסיור, שנע הלוך וחזור בין הגינה הציבורית למקום הירי.

מהצד, נראה היה שהשופט פאלח הקשיב במשך זמן רק להסברי השוטר, שהצביע והראה היכן הוא ואחרים עמדו. בני משפחה ופעילים תהו מדוע, אם מדובר במעין "שחזור", לא הוזמנו למקום גם הנערים חבריו של טקה שהיו עדים לירי.

השופט זיאד פלאח והשוטר שירה בסלומון טקה (מימין) במהלך סיור בזירת הירי בקריית חיים, 23 ביוני 2020 (צילום: אורן זיו)

השופט זיאד פלאח והשוטר שירה בסלומון טקה (מימין), במהלך סיור בזירת הירי בקריית חיים, ב-23 ביוני 2020 (צילום: אורן זיו)

"אם הביאו את השוטר, מדוע לא את הנערים?" תהה מולה, והוסיף: "הגענו כדי להראות לשופט ולכל הציבור שזה לא רק הכאב של משפחת טקה, אלא של ציבור שלם. נקווה שיהיה תקדים ושהשוטר יילך לכלא, למרות העבירה המוכרת שבה הואשם".

אחת המפגינות קראה בקול לעבר שוטרי היס"מ שעמדו מעבר לגדרות: "האם יש לכם לב? האם אתם יכולים לדבר לפני שאתם מפעילים את הידיים? תצאו מהבועה של הפרופיילינג. אנחנו לא אלימים ולא משפחת פשע. אולי יש לכם היעדר מלנין בעור שלכם, מלנין זה מה שצובע את העור ולי יש יותר, זה תלוי באזור הגיאוגרפי שנולדת בו. זה לא עושה אותי ליותר אלימה או יותר טיפשה מכם".

האווירה העוינת נמשכה

מול עשרות בני המשפחה והפעילים התכנסו גם כמה מפגינים שהגיעו לתמוך בשוטר. הם קראו: "הוא רק התגונן" ו"אתה מלך". חלק מהשוטרים שוחחו עם המפגינים התומכים, ואיפשרו להם לעמוד ממש מול משפחתו וחבריו של טקה, למרות בקשתו של אביו של טקה מהמשטרה להפריד בין שתי ההפגנות.

הקריאה "שוטרים שוטרים על מי אתם שומרים" קיבלה ביטוי פיזי, כאשר מספר רב של שוטרי מג"ב הקיפו את המפגינים והגנו בגופם על מי שהגיעו לתמוך בשוטר. "מי שזורק אבן על שוטר עלול להיפגע", צעקה מפגינה ממרחק אפס לעבר חבריו של טקה, והשוטרים דאגו שאיש לא יתקרב אליה.

בחלק אחר של הסיור שוטרים הדפו בכוח את אביו של טקה וורקה, שהגיע כדי לבקש מהמפגינים לא להתווכח עם מי שהגיע לתמוך בשוטרים. השוטרים התכוננו להמשיך בפינוי בכוח של המפגינים, עד שאחד המפקדים בשטח הורה להם לחזור לעמוד מאחורי הגדרות שהציבו.

באופן כללי, האווירה העוינת שהורגשה כלפי המשפחה והפעילים במהלך המשפט בבית המשפט השלום נמשכה גם בסיור. גם הפעם האבטחה של השוטר היורה לא כללה רק את שוטרי היס"מ והמג"ב שעמדו מול המפגינים ואת משמר בתי המשפט, אלא גם כעשרה שוטרים בלבוש אזרחי, חלקם חבריו לתחנה של היורה, שמגיעים גם לכל דיון. "הם מסתירים אותו פה כמו שהם מסתירים אותו במשפט", אמרה בתסכול אחותו של טקה ימי.

"הגענו לכאן כדי לומר שהתיק הזה הוא רק סיפור אחד מתוך רבים של אלימות משטרתית, לא רק כלפי אתיופים, אלא גם כלפי ערבים וחרדים", אמרה מזל ביסהוור מאגודת יהודי אתיופיה. "באנו לומר שיש עניין לציבור אם יהיה צדק. אנחנו מודאגים, אבל יכול להיות שזאת תהיה נקודת המפנה ביחס של הרשויות".

ביסהוור התייחסה לכך שלא נתנו לקהל בכלל ולמשפחה בפרט להשתתף בסיור, ואמרה: "מצד אחד זה קורה בחוץ, אבל אנחנו עומדים במרחק של עשרות מטרים משם, הנאשם עם הגב אלינו מוקף בשומרים, שלא יראו את פניו בציבור. זה פוגע בזכות של נפגע העבירה להיות מול האדם שרצח את בנו".

לקראת השעה אחת בצהריים הסתיים הסיור, והשוטרים מיהרו לפרק את הגדרות ולעזוב את המקום. משפחת טקה וכ-20 פעילים נשארו לשוחח לצד המקום שבו נורה סלומון, וכרעו ברך במשך דקות ארוכות לזכרו.

לדברי וורקה, אביו של טקה, "כל לילה כשאני מתגעגע לסלומון אני בא לפה, יושב ובוכה עד שכבר אין לי כוח". לשאלה מה הוא מצפה שיהיה עונשו של השוטר ענה: "אני אדם פשוט, זה לא התפקיד שלי אלא של השופט. באנו לפה כי בית המשפט קבע את הסיור, זאת לא היתה הבחירה שלנו".

מפגינים במהלך סיור השופט זיאד פלאח בזירת הירי בקריית חיים, כחלק ממשפטו של השוטר שירה בסלומון טקה, 23 ביוני 2020 (צילום: אורן זיו)

מפגינים במהלך סיור שקיים השופט זיאד פלאח בזירת הירי בקריית חיים, כחלק ממשפטו של השוטר שירה בסלומון טקה, ב-23 ביוני 2020 (צילום: אורן זיו)

וורקה ביקש מכלי התקשורת לא להכפיש את שמו של בנו המנוח ולא לעוות את דבריו, במיוחד על רקע ההאשמות חסרות הבסיס של צוות ההגנה במשפט לגבי עברו של טקה, שקיבלו תהודה גם בתקשורת הממוסדת. "רוצחים אותו שוב ושוב. מכפישים את שמו כאילו הוא ברון סמים מהמאפיה, כל נער עושה שטויות", אמר.

ביום ראשון השבוע קיימה עיריית חיפה אירוע זיכרון לטקה, שבו נחנך מרכז קהילתי ששופץ סמוך למקום הירי. באירוע השתתפה ראש עיריית חיפה עינת קליש רותם ושרת העלייה והקליטה פנינה תמנו שטה. המשפחה ופעילים קיימו גם אזכרה במקום הירי עצמו, כשהם מדליקים נרות זיכרון. "זה שהשוטר עומד למשפט זו תוצאה של המאמץ של כולנו", אמר האב וורקה לפעילים במקום.

משפטו של השוטר היורה, ששמו עדיין אסור לפרסום, נפתח בפברואר השנה. הוא מואשם על ידי המחלקה לחקירות שוטרים בגרימת מותו של טקה ברשלנות.

לדיונים הקודמים בתיק הגיעו לאולם בית משפט השלום בחיפה שוטרים רבים בבגדים אזרחיים כדי לתמוך בשוטר היורה. אף שאין להם תפקיד רשמי באבטחת הדיונים, הם עומדים מסביב וברחבי האולם, כשהם מסתירים לקהל את הנאשם ונועצים מבטים בבני משפחת טקה.

מפגינה שהגיעה לתמוך בשוטר היורה מתווכחת עם מפגין נגד לאימות משטרתית, במהלך סיור של השופט זיאד פאלח בזירת הירי בסלומון טקה בקריית חיים, 23 ביוני 2020 (צילום: אורן זיו)

מפגינה שהגיעה לתמוך בשוטר היורה מתווכחת עם מפגין נגד אלימות משטרתית, במהלך סיור בזירת הירי בסלומון טקה בקריית חיים, ב23 ביוני 2020 (צילום: אורן זיו)

השופט זיאד פלאח והשוטר שירה בסלומון טקה (מימין) במהלך סיור בזירת הירי בקריית חיים, 23 ביוני 2020 (צילום: אורן זיו)

השופט זיאד פלאח והשוטר שירה בסלומון טקה (מימין) בסיור בזירת הירי (צילום: אורן זיו)

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf