newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

נאום רוחאני המלא: "המערב הפך את המזה"ת לגן עדן לטרוריסטים"

הנשיא האיראני נאם בפני העצרת הכללית של האו"ם. בדבריו ציין כי המאבק בקיצוניות ובארגוני הטרור במזה"ת צריך להיות מובל על ידי מדינות האזור, והדגיש את חיוניותה של איראן לרגיעה האזורית. תרגום נאומו המלא מפרסית

מאת:

ראשית ברצוני לברך את כבודו בחום על בחירתך לעמוד בראש המליאה הכללית, ולהוקיר גם את מאמצי כבוד המזכ"ל באן קי מון. כולי תקווה כי ישיבת המליאה השנה תקרב את הקהילה הבינלאומית, הנתונה במציאות כה רגישה, לעבר השלווה והביטחון שהם ממטרותיו המרכזיות של ארגון האומות המאוחדות.

הקיצוניות היא סוגיה עולמית

אני מגיע לכאן מאזור שחלקים ניכרים ממנו בוערים באש הקיצוניות. ממזרח וממערב למדינתי, הקיצוניות מאיימת על שכנינו והאלימות משתוללת ושופכת דמים. אין הם מדברים בשפה אחת ואפילו צבע עורם אינו אחד ואין הם כולם בני אותו הלאום. הם מגיעים אל המזרח התיכון ממדינות שונות, אבל לכולם אידיאולוגיה אחת: קיצוניות ואלימות. וגם מטרתם אחת: השמדת הקדמה, איסלאמופוביה, והכנת הקרקע לכניסה מחודשת של גורמים זרים לאזור.

בצער עמוק יש להכיר בכך שהטרור העולמי מכה מניו-יורק עד מוסול, מדמשק עד בגדאד, מהנקודה המזרחית ביותר של כדור הארץ ועד לנקודה המערבית ביותר. מאל-קאעדה ועד דאע"ש. הקיצוניים של העולם מצאו זה את זה ויצאו בקריאה "התאחדו!" אבל האם אנחנו מאוחדים מול הקיצוניים?

הקיצוניות איננה סוגיה אזורית האמורה להעסיק רק את עמי האזור שלנו. הקיצוניות היא סוגיה עולמית. מדינות אחדות מילאו תפקיד בהופעת הקיצוניות, אך קצרה ידן מלהילחם בה, וכעת העמים שלנו משלמים על כך את המחיר. שנאת המערב היום היא תולדה של הקולוניאליזם של האתמול. שנאת המערב כיום היא תגובה לגזענות של האתמול. חלק מארגוני המודיעין השחיזו את הסכין ומסרוהו לידיים שיכורות, ואלה חותכים וחותכים. על כל אלה שמילאו תפקיד בהקמה וטיפוח ארגוני הטרור הללו להודות בטעויות שלהם ולהתנצל לא רק על עוולות העבר אלא גם על מה שעוד נכון לנו בעתיד.

בכדי להתמודד עם הטרוריזם באופן יסודי, יש להכיר את שורשיו ולייבש את מעיינותיו. הטרוריזם צומח על מצע של עוני, אבטלה, אפליה, השפלה וחוסר צדק וניזון מתרבות של אלימות. כדי לשרש את הטרוריזם יש להרחיב את מעגלי הצדק והשגשוג, ולהימנע מעיוות דתות האל לצורך הצדקת עוולות ואכזריות. מכאיבה עוד יותר היא העובדה שטרוריסטים אלה עורפים ראשים בשם האסלאם, ושופכים דם בשם הדת. הם מבקשים להשכיח את העובדה החלוטה וההיסטורית כי על פי תורתם של כל הנביאים, מאברהם ומשה ועד לישו ומחמד עליהם השלום, הריגתו של בן אדם אחד שקולה להרג האנושות כולה. אני תמה על כך שארגונים רצחניים אלה מכנים את עצמם כאסלאמיים. מתמיהה עוד יותר העובדה כי כלי התקשורת המערביים משתפים איתם פעולה וחוזרים על הגדרה זו המעוררת תיעוב בלב כל אדם מוסלמי באשר הוא; עיוורים לעובדה כי מוסלמים המזכירים בכל יום את שם אלוהיהם כמופת של רחמים ולומדים מנביאם מוסר של חסד וטוב לב, רואים בקיצוניים אלה חלק מהפרויקט האסלאמופובי.

> שר החוץ האיראני זריף: "אנטישמיות ורצח עם זרים לעמנו"

הנשיא האיראני חסן רוחאני (צילום: Moritz Hager, פליקר, WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch CC BY-NC-SA 2.0)

הנשיא האיראני חסן רוחאני (צילום: Moritz Hager, פליקר, WORLD ECONOMIC FORUM/swiss-image.ch CC BY-NC-SA 2.0)

מלחמות ופלישות לא מביאות דמוקרטיה

טעויות אסטרטגיות של המערב הפכו את האזור הזה של המזרח התיכון, מרכז אסיה והקווקז לגן עדן של טרוריסטים וקיצוניים. הפלישה הצבאית לאפגניסטאן ועיראק, וההתערבויות הבוטות בהתפתחויות בסוריה הן דוגמאות מובהקות לטעויות הללו. לגישה הלוחמנית, הפלישות והכיבושים הצבאיים השפעה ישירה על חייהם של האנשים הפשוטים ויש להם השלכות פסיכולוגיות והתנהגותיות הבאות כיום לידי ביטוי במזרח התיכון ובאפריקה וגם במקומות אחרים בעולם בצורה אלימה וקטלנית. אנו סברנו תמיד כי הדמוקרטיה איננה סחורה המגיעה בתרמיל גב; הדמוקרטיה היא תוצר של צמיחה ושגשוג, לא מלחמות ופלישות צבאיות. הדמוקרטיה איננה מטבע עובר לסוחר שאפשר לייצא מהמערב למזרח. בחברה שאינה משגשגת, דמוקרטיה "מיובאת" מיתרגמת לחולשה שלטונית, ושלטון חלש הוא שלטון פגיע.

כשהגנרלים צועדים אל תוך אזורינו, אל לכם לצפות שהמדינאים יצאו לקבל את פניהם בתרועה. כשמתחילה מלחמה, הדיפלומטיה מסתיימת. כשמתחילות סנקציות, מתחילה איתה גם השנאה כלפי המחרימים. כששמי המזרח התיכון הופכים ל"ביטחוניים", גם התשובה לכך תהיה ביטחונית.

האינטרסים של מדינות המערב באזור זה תלויים בהכרה רשמית באמונות וברצונות של עמי האזור, במסגרת המשטרים של העמים.

ניסיון העבר של צמיחת אל-קאעידה, הטאליבאן וקבוצות קיצוניות אחרות מלמד כי לא ניתן להשתמש בקבוצות קיצוניות כדי להתנגח במדינות מתנגדות ולאחר מכן להיות מחוסנים מפני ההשלכות של הופעת הקבוצות הללו.

על כולנו לזכור כי איראן הזמינה את אומות העולם להידברות עוד בטרם אירעו פשעי 11 בספטמבר, וקראה לקידום עולם חף מאלימות וקיצוניות עוד בטרם היינו עדים לגלי האלימות האחרונים. ייתכן שהיו בודדים שחזו עוד בשנה שעברה את הלהבות המשתוללות היום, אבל כעת אין ספק כי האלימות הזו היא איום המרחף מעל העולם כולו. עלינו להודות בכנות שאם לא נשכיל לנתח את ההתפתחויות העכשוויות כהווייתן, לא נצליח למצוא את הדרך להתמודד איתן. אנו חוזרים ומתריעים גם היום מפני סכנת ההתפשטות של הקיצוניות וכן מפני הסכנה של ניתוח מוטעה והתמודדת שגויה איתה.

מדינות האזור הן אלו שצריכות להוביל את המאבק בקיצוניות

המזרח התיכון משווע לשגשוג ועייף ממלחמות. זכותם הטבעית של עמי המזרח התיכון ליהנות מחיים של שלום ושל ביטחון. בעבר, האימפריאליזם גזל מהם זכות טבעית זו, וכעת צל המלחמות והאלימות מאיים על ביטחונם. קיימים באזורינו מדינאים ומנהיגים מתונים הנהנים מאמונם של בני עמם. הם אינם שונאי מערב וגם לא מוכי מערב. הם מודעים לחלקו של האימפריאליזם בפיגור של עמי האזור אך אינם מכחישים גם את האחריות של אזרחיהם בדרך אל הקדמה. הם לא מנקים את המערב מאחריות להתנהלותו הפסולה, אך בו בזמן מודעים גם למחדלים שלהם עצמם. מנהיגים אלה יכולים, בתמיכת העמים, להוות את הקואליציה הלאומית והבינלאומית החזקה ביותר כנגד הקיצוניות.

קולם של מנהיגים אלה הוא קולם האמיתי של האנשים רודפי הצדק בעולם המוסלמי; קולו של האזרח האפגאני היגע ממלחמות, של העיראקי קורבן הקיצוניות, של הסורי המבועת מהטרוריזם ושל הלבנוני המודאג מפני האלימות והכיתתיות. אנו אומרים דבר פשוט: אם ישנן מדינות המבקשות לשמר את העליונות שלהן באזור מתוך היומרה להנהגת הקואליציה, טעות גדולה בידן. אך טבעי הוא כי מדינות האזור, שמכירות היטב את המצוקות הללו, יהיו אלה שייקחו על עצמן את האחריות להנהגת המאבק מתוך שיתוף פעולה. ואם יתר המדינות רוצות לפעול נגד הטרוריזם, עליהן לעמוד לימינן.

אני מכריז בזאת כי אם לא נגייס היום את כל יכולותינו למאבק בקיצוניות ובאלימות, ואם לא נפקיד את המשימה בידי המומחים לכך, העולם של מחר לא יהיה מקום בטוח עבור איש.

> "צנזור ההיסטוריה": סופרת איראנית מספרת על ביקורה באושוויץ

נשיא איראן חסן רוחאני בפגישה באו"ם עם קטרין אשטון, שרת החוץ של האיחוד האירופי, ונשיא מועצת האיחוד האירופי, הרמן ואן רומפוי. 24 בספטמבר 2014. (צילום מתוך פליקר: EEAS CC BY-NC-ND 2.0)

רוחאני בפגישה באו"ם עם קטרין אשטון, שרת החוץ של האיחוד האירופי, ונשיא מועצת האיחוד האירופי, הרמן ואן רומפוי. 24 בספטמבר 2014. (צילום מתוך פליקר: EEAS CC BY-NC-ND 2.0)

בשנה שעברה הצגתי את תוכניתי למאבק באלימות ובקיצוניות, אשר התקבלה בברכה נרחבת, ועמלתי בכדי שמדינתי תממש את תפקידה האפקטיבי בכינון שלום וביטחון בינלאומיים.

איראן היא אחת המדינות היציבות והבטוחות ביותר במזרח התיכון המוכה וההפכפך. על כל מדינות האזור לזכור כי כולנו יושבים בסירה אחת וכולנו זקוקים לשיתוף פעולה נרחב בכדי להגיע להבנות בנות קיימא, החל מנושאים פוליטיים וחברתיים וכלה באלה הביטחוניים והצבאיים.

אילו היתה במזרח התיכון רמה גבוהה יותר של תיאום ושיתופי פעולה, אלפי פלסטינים חפים מפשע בעזה לא היו קורבנות של פלישות השלטון הציוני. הרפובליקה האסלאמית של איראן רואה בהידברות ובבניית אמון הדדי בר קיימא בין הכוחות באזור את המקור לפתרון הבעיות בכל התחומים. אנו תומכים בכל סוג של שיתוף פעולה בין המדינות המוסלמיות למען מאבק בקיצוניות, באיומים ובפלישות צבאיות, ומוכנים למלא תפקיד חיובי ומועיל.

הגעה להסכם עם איראן בסוגיית הגרעין היא לטובת האזור כולו

המשכן של הסנקציות הפושעות נגד איראן הוא המשכה של טעות אסטרטגית נגד עם מתון ועצמאי, בתנאים הרגישים של אזורנו. במהלך השנה שעברה איראן לקחה באופן שקוף חלק בשיחות לבניית אמון הדדי בסוגיית הגרעין האיראני. הלכנו לשיחות האלה בכנות וברצינות, לא מלחץ האיומים והחרמות כי אם מכוח רצונו של העם שלנו, שכן האמנו כי לסוגיה הזו פתרון אחד בלבד והוא דרך המשא והמתן. אם ישנם כאלה השוגים בהזיות על דרכים אחרות, טעות מרה בידם. כל עיכוב בדרך להשגת הפתרון רק מעלה את המחיר, ואת המחיר הזה ישלמו לא רק בני העם האיראני כי אם גם הכלכלה והמסחר של הצד שמנגד, כמו גם השגשוג והביטחון האזוריים. אל יפקפק איש בעובדה פשוטה זו כי ההגעה להסכם עם איראן תהיה לטובת הכל, ובמיוחד לטובת מדינות האזור.

שיחות הגרעין בין איראן ומדינות 5+1 התקדמו בחודשים האחרונים ברצינות ומתוך אופטימיות הדדית. הרפובליקה האסלאמית של איראן עמדה בהתחייבויותיה בכנות וברצינות, וזאת יודעים כל המשקיפים הבינלאומיים. זאת למרות התבטאויות וצעדים מסוימים בהם נקט הצד שמנגד, שהעמידו בספק את מידת הראליזם שלו. אנו מקווים כי בזמן הקצר שנותר, השיחות העכשוויות יבשילו לכדי הסכם סופי.

אנו עומדים בנחישות על זכותנו להמשיך בפרויקט הגרעיני האזרחי, ובכללו העשרה (של אורניום, א.נ) ויתר הזכויות הגרעיניות על אדמת איראן, במסגרת האמנות הבינלאומיות. אנו מחויבים להמשך שיחות הגרעין מתוך אופטמיות, תום לב ורצינות, על בסיס של אמון וכבוד הדדיים, מחשבה שקולה והעקרונות הבינלאומיים המקובלים. מבחינתנו, הצורך בהתחייבויות ויישום מדויק של ההבנות והימנעות מניסיונות למחטפים מצד הצדדים שמנגד הוא צורך חיוני ביותר. זאת משום שהסכם סופי בנוגע לפרויקט הגרעין האיראני האזרחי יכול להיות הפתח לשיתופי פעולה כוללים למען קידום הביטחון, השלום והשגשוג באזורנו ובעולם כולו.

העצמאות, השגשוג ותחושת הגאווה הלאומית הם מהערכים החשובים ביותר עבור העם האיראני, ולאורם של ערכים אלה בוחן העם את התנהלות מנהיגיו. אם המדינות היושבות למשא ומתן עם איראן יבחרו להעלים עין מעובדה זו, הן עלולות לאבד הזדמנות חד פעמית והיסטורית.

כידוע לכם, במהלך השנה האחרונה איראן הביאה לשולחן המשא ומתן חשיבה מקורית אשר יצרה אפשרויות חדשות לפתרון הסוגיה. אלה באו לידי ביטוי בהסכם ז'נבה. בהתחשב בצעדים בוני האמון מצד הרפובליקה האסלאמית של איראן, באם יגלה גם הצד שמנגד רצון טוב מקביל, ובאם נצליח להשיג בלוח הזמנים שנקבע הסכם סופי, הדבר יתרום באופן משמעותי ליצירת אווירה של שיתוף פעולה בסוגיות אזוריות ובינלאומיות, ובכללן המאבק באלימות ובקיצוניות באזור.

ההגעה להסכם כולל עם איראן בסוגיית הגרעין מהווה הזדמנות היסטורית עבור המערב להוכיח כי אין הוא מתנגד לקדמה ושגשוג של האחר. כמו כן יהיה זה מסר לעולם כולו כי הדרך לפתרון חילוקי דעות היא באמצעות משא ומתן וכבוד, לא עוינות וחרמות.

שואפים לשיתופי פעולה פוריים עם שכנותינו

לפני כשנה השתתף העם האיראני האציל באחוזים גבוהים בבחירות, ובהצבעתו עבור ממשלה זו אישר את מדיניות התקווה והמתינות והביע את אמונו בה למען בניית המדינה. ובעוד כמה מהמדינות הגובלות באיראן נתונות במלחמות ובאי-שקט, איראן היא אי של שקט, יציבות וביטחון.

המדיניות העקרונית של מדינתי שואפת לשיתופי פעולה קונסטרוקטיביים עם שכנותינו, על בסיס של כבוד הדדי ולמען האינטרסים המשותפים שלנו. הסיפורים אודות השליטה האיראנית על המדינות המוסלמיות באזור אינם אלא סיפורי בדים הצומחים בשנים האחרונות על רקע האיראנופוביה לה אנו עדים. אלה הממשיכים לתקוע בשופרות השקריים הללו זקוקים לקיומו של אויב מדומיין בכדי להמשיך בעוולותיהם. עמדתנו הבסיסית היא השאיפה לחיסול את האיראנופוביה והכנת הקרקע לשיתופי פעולה פוריים עם שכנינו.

לסיום, כפי שהתרעתי לפני שנה מפני התפשטות האלימות והקיצוניות, כך אני חוזר ומדגיש גם השנה כי אם לא יינקטו הצעדים הנכונים להתמודדות עם תופעות אלה, אזי נצעד לעבר מזרח תיכון לא שקט והפכפך, שישליך על העולם כולו. הדרך להתמודדות נכונה עם מציאות מורכבת זו איננה חיצונית לאזור כי אם טמונה בתוכו פנימה, בשיתוף פעולה ותמיכה בינלאומית.

כולי תקווה כי על ידי מאמצים כנים, הדור שלנו ישאיר אדמה בטוחה ופורחת יותר לדור המחר. אני מאחל לכולכם הצלחה במעשי ידיכם. תודה.

> הסופר האיראני פיאם פילי: "חבריי בישראל, אני רוצה לספר לכם סיפור"

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf