newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

כורדים, פמיניסטיות ולהט"ב הם המנצחים הגדולים בבחירות בתורכיה

עם הבטחת ייצוג שווה לנשים ומועמדים להט"ב, מצע שכולל נושאים סביבתיים ומחויבות למאבק בהדרה על רקע דתי, מגדרי או גזעני - "מפלגת העמים הדמוקרטית" של יוצאי המחאה החברתית נכנסת בדלת הראשית לפרלמנט התורכי

מאת:

מפלגת העמים הדמוקרטית, ה-HDP, רשמה אמש (ראשון) הישג היסטורי מרשים בבחירות בתורכיה כשהצליחה לעבור את אחוז החסימה הדרקוני (10 אחוזים – הגבוה בעולם). המפלגה זכתה ב-13 אחוז מקולות הבוחרים והצליחה להכניס 80 נציגים לפרלמנט ולהפוך למפלגה הרביעית בגודלה. מפלגת HDP היא למעשה פסיפס מרתק של תנועות וארגונים שנוסדה ב2012 והתמודדה בבחירות לפרלמנט לראשונה. הישג נוסף לזכותם הוא בכך שהצליחו למנוע ממפלגת הצדק והפיתוח (AKP אליה משתייך גם הנשיא ארדואן) את הרוב המוחלט בפרלמנט, ממנו נהנתה ברציפות מאז עלייתה לשלטון בשנת 2002 ושאותו אף קיוותה להגדיל על מנת להשלים את השינוי החוקתי שביקש להפוך את המשטר בתורכיה לנשיאותי, ולחבוט עוד בדמוקרטיה התורכית השברירית.עכשיו יזדקק ארודאן לשותפים קואליציונים בהם יאלץ להתחשב. הקואליציה המעניינת המרכיבה את המפלגה הזו קיבלה דחיפה אדירה לפני שנתיים במחאת 2013 בפארק גזי שם חברו יחד קבוצות מודרות שונות השייכות כולן לשמאל הרדיקלי והידקו מאוד את שיתוף הפעולה ביניהן. הכורדים חברו אז לארגוני להטב"ק, קבוצות פמיניסטיות, ארגוני סביבה וסוציאליסטים וכל אלה רצו הפעם יחד כשהן מעניקות תקווה למדוכאי תורכיה כמו גם לדור צעיר ומיואש מהפוליטיקה, זה שכביכול הובס כשסולק מהכיכרות בקיץ 2013. חוקת המפלגה קובעת הבטחת ייצוג שווה לנשים, ייצוג למיעוטים אתנים המקבל ביטוי גם בשמה (מפלגת העמים) וגם ללהטב"ק, בראש המפלגה עומדים יחד אשה וגבר, והמצע כולל נושאים סביבתיים, אנטי-קפיטליסטים, אנטי-מלחמתיים ומחויבות של ממש למאבק בהדרה על רקע דתי מגדרי או גזעני. נראה שהפוליטיקה של התקווה השיגה אמש הישג משמעותי והתחזקה על חשבון הפוליטיקה הישנה של יאוש ופחד בה נגסה. שמחה גדולה במיוחד פרצה אמש ברחבי חבל כורדיסטאן במזרח המדינה, בו זכתה המפלגה לכ-80 אחוזי תמיכה, אך גם בערים ושכונות נוספות ברחבי תורכיה, כמו  כאן בסרטון המצולם בשכונת שכונת גזי בפריפריה של העיר איסטנבול. שכונת פועלים כורדית אלווית עם נטייה סוציאליסטית והיסטוריה של מאבק בדיכוי השלטוני, הנמשך שנים רבות וכולל התנגשויות כמעט יומיומיות עם המשטרה. זו שכונה שמשלמת מחיר לא פשוט של פשיטות, מעצרים, דיכוי, וגם הרוגים אבל שאף אחד לא הצליח לשבור את רוחה. "אחרי 45 שנות לוחמת גרילה, יש לנו הרבה סיבות לשמוח ולחגוג הערב" כתב אחד התושבים בדף המאבק של השכונה .

ההישג של השמאל הרדיקאלי

בדיוק לפני שנתיים, ביוני 2013, סיקרתי יחד עם צלם אקטיבסטילס אורן זיו את התפרצות תנועת המחאה בפארק גזי ובכיכר טקסים באיסטנבול. ניתן לומר שכבר אז יכולנו לראות את הניצנים מבשרי השינוי הזה. מה שבלט כל כך ברחובות ובפארק היה שיתוף פעולה חוצה מחנות ומגזרים שכאילו הוציא מהארון תורכיה מושתקת שלא הכרנו. תורכיה של פמיניסטיות וסוציאליסטים, כורדים ולהט"ב, אנרכיסטים ופעילי סביבה. תורכיה שחגגה לפתע את הפלורליזם ומגוון הזהויות שבה במקום להחביא או לדכא אותו. קואליציה גדולה של קבוצות וארגונים שדחפו סדר יום אזרחי וביקשו לקדם חברה שיווינית ופלורליסטית יותר ולא להסכים עוד לדחיקתם לשוליים. כולם לא הסכימו עוד – לא עם סדר היום הדכאני-שמרני-דתי-נאו-ליברלי של ארדואן ומפלגתו, אבל גם לא עוד עם סדר היום הלאומי רפובליקאי ברוח אטאטורק של האליטה החילונית, שמוחק את ההבדלים ומתנגד לפוליטיקה של זהויות מחשש שתפגע ב"תורכיות". מי שניצחו את הבחירות האלה הן בדיוק אותן קבוצות, שלקחו את שיתוף הפעולה המרגש ומעורר התקווה הזה כמה צעדים נוספים הלאה. זה עדיין לא נצחון כמו זה של מפלגת הסיריזה שזכתה בשלטון ביוון וגם לא של פודמוס שזכתה בהשגים מוניציפלים מרשימים בספרד, אולם עדיין מדבר בהישג המבטא חלק מרוחות שינוי באיזור. הצצה במפת ההתפלגות הארצית מלמדת כי עיקר ההצבעה למפלגה היה עדיין בריכוזי הכורדים במזרח המדינה. מרבית הפרובינציות שמרו על תמיכתן במפלגת הצדק והפיתוח ומיעוטן (בעיקר במערב המדינה) העניקו את קולתיהם למפלגה הרפובליקנית. למרבה האירוניה נראה כי המפלגה שהעבירה את רוב קולות מאוכזביה ל-HDP היא דווקא מפלגת השלטון, שאיבדה את תמיכתו של ציבור כורדי מסורתי ושל תומכים נוספים שנחרדו מהכיון האנטי דמוקרטי אליו הצעידה המפלגה את המדינה. אין ספק כי הפניה לקהלים נוספים מלבד הכורדים היא זו שאיפשרה את ההישג.

אב כורדי ובנותיו באסיפת בחירות של ה-HDP באיסטנבול  צילום: Julia Buzaud   (Flickr, CC BY 2.0)

אב כורדי ובנותיו באסיפת בחירות של ה-HDP באיסטנבול צילום: (Julia Buzaud (Flickr, CC BY 2.0

"ניצחון משותף"

מסיבת העיתונאים שקיימו אמש באיסטנבול פיגן יוגסקדיאה וסלהאטין דמירטאש, מנהיגת ומנהיג המפלגה החדשה (בהתאמה), זמן קצר לאחר היוודע תוצאות הבחירות עוררה סקרנות רבה, הן של התקשורת והן של הציבור. הדברים שנשאו נקטעו שוב ושוב על ידי הנוכחים שקראו ססמאות תמיכה. אני מביא כאן בעברית את עיקרי דבריהם המאוד מעניינים של השניים: סלאהדין דמירטאש שנאם ראשון אמר: "כל אלה שתמכו בחירות, בדמוקרטיה ובשלום הם הזוכים בבחירות האלה. אלה המחשיבים עצמם כבעלים היחידים של תורכיה, הפסידו. הניצחון הערב הוא ניצחון משותף לארמנים, בוסנים, יזידים, צ'רקסים, ולכל שאר הזהויות האתניות, וגם של הפועלים, של המובטלים, של אנשי הכפרים, בעלי החנויות, של כל אלו שעבודתם נוצלה. הנצחון הזה הוא נצחון משותף עבור כל אלה המבקשים לקיים כאן חוקה אזרחית דמוקרטית, של אלה שעמדו נגד החוקה שנכפתה עלינו לאחר ההפיכה הצבאית של ה-12 בספטמבר ואחוז החסימה הגבוה שנכפה גם הוא באותה עת. הנצחון הזה הוא נצחונם של אלה הרוצים פתרון של שלום לשאלה הכורדית. ומעל הכל הנצחון הזה הוא נצחון משותף של נשים. אנחנו מתכוונים לעמוד בכל מילה שאמרנו בככרות ובעצרות. מפלגת העמים הדמוקרטית היא עכשיו אכן כשמה מפלגה של תורכיה כולה. לא נאכזב את אלה שבטחו בנו ונתנו לנו את קולם, כדי שנעלה את תורכיה על דרך של פוליטיקה דמוקרטית באמת. נעבוד אפילו קשה יותר כדי לשכנע אותם שלא טעו. המחלוקת ששיסעה את תורכיה על מעבר למשטר נשיאותי, שהוא למעשה דיקטטורה, הגיעה לקיצה בזה הרגע. לא התנהלות היררכית של הנחתת הוראות מלמלעלה למטה ולא קונספירציות הן שהפכו את הנצחון המרהיב הזה לאפשרי. היתה זו דווקא חוכמת ההמונים.  אני מבקש להרחיב את התודות שלי לכל המרכיבים שיצרו יחד את המפלגה הזו. בהזדמנות זו נתפלל שוב "אלוהים, המצא מנוחה נכונה" לחברינו שאיבדו את חייהם במהלך קמפיין הבחירות הזה (הכוונה ל-4 הרוגים בסדרת פיצוצים בעיר הכורדית דיארבקיר בסוף השבוע האחרון -א.ב.). מר אוצ'לן הנכבד (מנהיג הכורדים הכלוא – א.ב.) תמך לאורך כל הדרך בתפיסתנו המחברת מאבקים, בפתרונות אזרחיים ובפתרונות של שלום. להשראה שקיבלנו ממנו חלק נכבד בהצלחה הערב. קמפיין הבחירות שלנו נתמך ומומן לא באמצעות תקציבי מדינה אלא באמצעות רצון טוב של רבים. אנו מבקשים להודות להם על תמיכתם. מפלגת העמים הדמוקרטית תחתור מעתה להגיע לשלטון. מעתה ואילך השמש שלנו תבקש להוכיח לכל 81 המחוזות של תורכיה שנורת החשמל של מפלגת הצדק והפיתוח אינה נחוצה עוד. לא ניצור קואליציה עם מפלגת הצדק והפיתוח. אנחנו מתחייבים לקיים את הבטחתנו זו".

דגלי גאווה באסיפת בחירות  של ה-HDP באיסטנבול (Flickr, CC BY 2.0) צילום: Julia Buzaud

דגלי גאווה באסיפת בחירות של ה-HDP באיסטנבול (Flickr, CC BY 2.0) צילום: Julia Buzaud

פיגן יוגסקדאה, שותפתו להנהגת המפלגה הוסיפה: "חיבור מרחיב לב זכה כאן לאמון הערב. אזרחיה של תורכיה שהפנו בשנים האחרונות את גבם אלא לאלה, חווים עכשיו מחדש את שמחת החיבור ושיתוף הפעולה אלה עם אלה. ההישג הגדול ביותר שלנו הוא זה שהגברנו את כוחו של הטוב על חשבון הפוליטיקה הישנה שזמנה עבר. יחד ננקה ונסלק את הריסותיה של הרוח הפוליטית העכשווית ונבקש ליצור כאן תורכיה חדשה, כזו שתאפשר לחיים חדשים לפרוח. תורכיה אינה רוצה עוד להיות כפופה לשלטונו של אדם יחיד, לחונטה של מפלגה בודדת. תורכיה מעוניינת לעבוד יחד, ולייצר יחד לרווחת כולנו. התוצאה שהשגנו היא שיקוף של מודעות גוברת זו של הציבור. אני מצדיעה בכבוד לחברינו שהצטרפו אלינו להצלחה הזו הערב. נצחון ה-7 ביוני הוא גם נצחונן של הנשים. אני מציינת בשמחה גדולה כי 40 אחוז מנציגינו בפרלמנט הן נשים. כיווננו לחמישים אחוז, אנחנו עוד לא שם אבל גם כך זו קפיצה גדולה מאד בהיסטוריה של הפוליטיקה התורכית. נמשיך לעמוד יחד כפי שעשינו עד כה".

בתמונה: יוגסקדה ודמירטאש, מנהיגת ומנהיג המפלגה בליל אמש > כולנו משתתפים בכיבוש, וכולנו מרוויחים מהכיבוש

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf