newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

למרות ששב"ס הודה שסוהרים היכו וכפתו קטינים כעונש, החקירה נסגרה

חמישה קטינים העידו כי סוהרים כפתו אותם והפעילו נגדם אלימות בתור עונש. למרות ששב"ס אישר לשיחה מקומית את פרטי המקרה כעת סגרה היחידה לחקירת סוהרים את החקירה בטענה המשונה כי "לקטינים אין מושג מי התלונן בשמם"

מאת:

היחידה הארצית לחקירות סוהרים החליטה לאחרונה לסגור את תיק החקירה שנפתח בעקבות תקרית חמורה שאירעה באגף החדש לקטינים שנפתח השנה בכלא גבעון. במהלך התקרית שאירעה בחודש נובמבר האחרון, עליה דיווחנו בשיחה מקומית, סוהרים היכו וכבלו בארבע גפיים חמישה קטינים למשך שעות ארוכות בניגוד לחוק ולנהלים.

כעת הוחלט לסגור את התלונה, שהוגשה על ידי הוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, בטענה שהקטינים בכלל "לא מעוניינים להתלונן" ושלמעשה כלל לא נחשפו לאלימות, וזאת למרות ששב"ס אישר לנו את פרטי התקרית. בין השנים 2011 ל-2014 הוגשו מדי שנה מאות תלונות ליחידה הארצית לחקירת סוהרים, אולם רק ב-17 מקרים הוגשו כתבי אישום ובעשרה מתוכם הורשעו סוהרים בעבירה על החוק.

העונש: כפיתה בארבע גפיים למשך לילה שלם

עם התגברות גל האלימות שהחל באוקטובר, גדל מספר הקטינים הפלסטינים שנעצרו ונכלאו על ידי ישראל, עד כדי שהאגפים שיועדו לקטינים בבתי הכלא התמלאו, והקטינים הוחזקו בתנאים קשים של צפיפות. כדי להתמודד עם העליה במספר האסירים נפתח אגף חדש לקטינים בכלא גבעון.

קטינים שהיו כלואים באגף הזה התלוננו לעורכי דינם ולשורה של ארגוני זכויות אדם על אלימות מצד הסוהרים, ועל תנאי הכליאה הקשים במקום. בחודש נובמבר דיווחנו כאן על תקרית חמורה במהלכה הוכו חמישה קטינים ונכפתו למיטות במשך לילה שלם כשבגדיהם רטובים והם קופאים מקור, ללא אוכל או שתייה. רק כעבור שעה וחצי של תחנונים לקחו אותם הסוהרים לשירותים, ואז חזרו וקשרו אותם למיטות.

בעקבות פניית שיחה מקומית לשירות בתי הסוהר, אישרו אז האחרונים את קיום התקרית, והוסיפו: "מספר קטינים הפרו את הסדר ופוצצו בזדון את מתז המים בתאם, כתוצאה מכך נשטף התא ונגרם נזק בשווי של אלפי שקלים. למניעת המשך ההתפרעות וריסונם נכבלו ארבעה מהם למשך הלילה, ולאחר מכן הוחזרו לאגף. כל המעורבים נשפטו וההליך מתועד. תלונה שהתקבלה על אלימות סוהרים הועברה כמקובל לחקירת היחידה לחקירות סוהרים".

בחודש ינואר האחרון עו"ד חליל זאהר מהוועד הציבורי נגד עינויים בישראל, מומחה לאלימות נגד קטינים, ביקר את החמישה באגף החדש בגבעון וגבה מהם תצהירים בהם פרטו את התרחשות העניינים, שכאמור אושרה על ידי דוברות שב"ס ימים ספורים לאחר התרחשותה.

> עליה ניכרת במעצרי קטינים פלסטינים, נפתח אגף נוער חדש

בית סוהר. (מארק ניימן/לע"מ)

בית סוהר. (מארק ניימן/לע"מ)

העדויות: אגרופים, סטירות, חיפוש בעירום

לאחר איסוף התצהירים, הגיש עו"ד זאהר בחודש ינואר תלונה רשמית ליחידה הארצית לחקירות סוהרים (יאח"ס). בתלונה מפרט עו"ד זאהר את השתלשלות העניינים, ומציין כי הכבילה בוצעה בניגוד לדין הבינלאומי, בניגוד לדין המקומי, ואף בניגוד לפקודות שב"ס (מס' 04.15.00). לדבריו, כבילה בארבע גפיים היא הכבילה הקיצונית ביותר המותרת בנהלים ויש להשתמש בה, במיוחד כשמדובר בקטינים, רק כאשר כל אמצעי הריסון האחרים מוצו, ורק באישור רופא, שני דברים שלא בוצעו במקרה הזה.

חמור מכך: על פי כל התקנות וההוראות אסור באיסור חמור להשתמש בכבילה כאמצעי ענישה, אלא רק כאמצעי ריסון שנועד למנוע פגיעת הקטינים בעצמם, באחרים, או ברכוש. במקרה הזה, הכבילה לא נועדה לאף אחד מן הצרכים שפורטו, אלא רק כדי להעניש את הקטינים, ולראיה, טוען עו"ד זאהר, הם שוחררו בשעות הבוקר, נלקחו למשפט, והוחזרו לתאיהם הרגילים.

התלונה שהגיש עו"ד זאהר ממשיכה ומפרטת את עדויותיהם של חמשת הקטינים על שורה ארוכה של תקיפות נוספות אשר בוצעו כלפיהם, לטענתם, על ידי סוהרי שב"ס, ובמיוחד סוהרי יחידת "נחשון", האחראים על העברת עצירים מבתי הכלא לבתי המשפט. קטין בן 17 ממנו גבה עו"ד זאהר תצהיר, מספר כי כשהיה בדיון הארכת מעצר בירושלים פנה לאחד הסוהרים, אותו הוא מתאר כגבוה, בעל שיער קצר ואף אדום, וביקש לשתות. בתגובה ענה לו הסוהר "אתה זורק אבנים, הא?" ונתן לו אגרופים בבטן בבטן ובעט בו בגב התחתון. במקרה אחר אותו מתאר הקטין תקפה אותו קצינה בעזרת מחבט טניס שולחן ו"דפקה" אותו בראש, דבר שגרם לנפיחות ולכאבים בראשו.

> אחרי 75 ימים: שוחררה האסירה בת ה-12 מהכלא הישראלי

חיבוק מאמא. האסירה הפלסטינית הצעירה ביותר, ילדה בת 12, משתחררת ממאסר לאחר 75 ימים (קרן מנור/אקטיבסטילס)

חיבוק מאמא. האסירה הפלסטינית הצעירה ביותר, ילדה בת 12, משתחררת ממאסר לאחר 75 ימים (קרן מנור/אקטיבסטילס)

קטין אחר, בן 17 גם הוא, מספר כי כשהובא לדיון בבית המשפט המחוזי בירושלים סטר לו סוהר בשם שי, ואמר "אנחנו מנחשון, לנו מותר הכל". ביום אירוע הכבילה, מספר הקטין, לקח אותו סוהר בשם שרון לחצר, לקח מגב שהיה מונח שם, פרק ממנו את המקל, והחל להכות אותו באמצעותו תוך שהוא צועק "ראש למטה". אחרי שסיים, לקח אותו הסוהר לתא בידוד, שם הוא נכבל בארבעת גפיו. אותו סיפור בדיוק סיפר קטין נוסף, גם הוא בן 17, והוסיף כי לאחר שנלקחו הקטינים האחרים שהוכו בחצר, ניגש אליו סוהר נוסף והחל לחנוק אותו עד שראה מטושטש. גם הוא נכבל מהשעה 20:00 עד 6:00 בארבע גפיים, בבגדים רטובים.

קטין בן 16 הצהיר בפני עו"ד זאהר כי באחד הימים בהם היה עצור בכלא גבעון, פרצו לחדר כוחות לבושים שחור בשעה 5:00 בבוקר כשהם אוחזים אלות, משכו אותו בכח מהקומה השניה במיטה ישר לריצפה, והעמידו אותו מול הקיר. הם דיברו איתו רק בעברית, שפה שהוא אינו מבין, וסטרו לו. שני סוהרים לקחו אותו לשירותים, הוא מעיד, שם דרשו ממנו להתפשט לחלוטין עד כדי עירום מלא. כששאל למה, סטר לו הסוהר. הוא עבר חיפוש ידני בעודו עירום, כשהסוהרים משפילים אותו ומבקשים ממנו לכרוע ולעמוד. אחר כך הושב לתא ונאמר לו "עכשיו כמו כלבים תסדרו את התא". אותו קטין מספר כי באירוע אחר הוצאו כל העצירים האחרים מהחדר והוא נשאר לבד עם כמה סוהרים שהכניסו אותו לשירותים. אז החל אחד הסוהרים לדפוק באגרופיו על הדלת תוך שהוא שואל "איפה הסכין?". לפתע נתן לו הסוהר אגרוף למצח שגרם לחתך עמוק ודם החל לנזול מראשו. הסוהר יצא והביא לו נייר טישו.

כל הקטינים מספרים כי היציאה לחצר באגף הקטנים החדש בגבעון מותרת במשך חצי שעה בלבד, ובשאר הזמן אין שום פעילות פרט למקלט טלוויזיה. בהעדר פתרון אחר, מספרים העצירים, הם מכבסים את בגדיהם לבד באמצעות שמפו. הקטינים מתלוננים גם על איכות וכמות המזון. ארוחת הבוקר שלהם מורכבת מגביע גבינה ושתי פרוסות לחם, וכאשר מוגש עוף, הוא מוגש קר ועם נוצות. נער בן 15 אומר שהוריד 5 ק"ג מאז מעצרו.

תגובת יאח"ס: הקטינים חזרו בהם מתלונותיהם

התלונה הזו הוגשה, כאמור, בחודש ינואר. כעבור ארבעה חודשים בהם לא נענה, פנה עו"ד זאהר בשנית ליחידה הארצית לחקירות סוהרים (יאח"ס), וכבר למחרת הפניה השיב לו רפ"ק אבשלום אלן, מ"מ ראש היחידה, כי "נסיבות האירוע נבדקו בכלא מול הקטינים שציינת במכתבך, והוברר כי הנ"ל לא מעוניינים כלל להתלונן. לטענתם – לא היה שימוש באלימות כנגדם ואין להם מושג מי ביקש להתלונן בשמם ליאח"ס. לאור האמור, התיק נגנז ביחידה".

סגירת התיק עם התשובה הלקונית הזו מקוממת. ביאח"ס לא מכחישים את קיום התקרית, דבר שאינם יכולים לעשות לאחר ששב"ס כבר אישר את קיומה בתגובה לפניית שיחה מקומית עוד בחודש נובמבר. הם טוענים שדיברו עם הקטינים, אלו שעו"ד זאהר גבה מהם תצהירים מפורטים, וכי אלה הכחישו הכל. נו, באמת. שב"ס עצמו אישר את פרטי האירוע, הקטינים חתומים על דברים שהם עצמם אמרו לעו"ד זאהר ועל יפוי כח המאשר לו להגיש בשמם תלונה, ועכשיו הם פתאום בכלל לא יודעים במה מדובר?

> הסרטון שצה"ל לא חושף: חיילים ירו למוות באישה שלא היוותה איום ממשי

בית סוהר. (מארק ניימן/לע"מ)

בית סוהר. (מארק ניימן/לע"מ)

לדברי עו"ד זאהר, "תשובת היחידה הארצית לחקירות סוהרים תמוהה לאור העובדה ששירות בתי הסוהר הודה בעצמו בכך שהתקרית התקיימה ובנקיטת ענישה כלפי הקטינים. התשובה, שמכחישה את קיום התקרית וסותרת את תגובת שירות בתי הסוהר במענה לכתבה, מעלה חשד שהקטינים שודלו לחזור בהם מתלונותיהם. שלושה מתוך חמישה שבשמם הוגשה התלונה שוחררו", הוא מוסיף. "אחד מהם זוכה לאחר שהיה כלוא במעצר שווא במשך חמישה חודשים".

היחידה לחקירת סוהרים היא חלק מיחידת לה"ב 433 של משטרת ישראל, ותפקידה לשמש גוף בדיקה וחקירה לטענות על עינויים או הפרת חוק אחרת מצד סוהרים. ביחידה יש 11 שוטרים שתפקידם לחקור מעל 8,800 סוהרים, יחס של 1:800, וגבוה משמעותית מהיחידה לחקירת שוטרים, שם הוא עומד על כ-1:300. זאת ועוד, רק 7 מתוך 11 אנשי היחידה הם חוקרים בפועל, דבר שמעמיד את היחס על מעל מ-1:1250.

מספר חקירות יאח"ס המסתיימות בכתבי אישום נמוך באופן חשוד. על פי תשובה לבקשת חופש מידע שהוגשה על ידי הוועד נגד עינויים, מדובר על ממוצע של כ-11 תיקים לשנה, למרות מאות רבות של תלונות המוגשות מדי שנה. מתוך כתבי האישום האלה, בין השנים 2011-2014 רק 17 תיקים הסתיימו בהרשעה, ממוצע של כ-4 הרשעות בשנה. כמעט כל ההרשעות האלה הן בתיקים של שוחד, הברחה, ועבירות אחרות על חוקי שב"ס שאינן קשורות ליחס לאסירים. עם שיעור ענישה שכזה, קל להבין את אמירתו של סוהר יחידת נחשון לפיה מותר להם לעשות הכל. פשוט אין פיקוח.

> בן 12 נפצע קשה לאחר ששוטר ירה כדור ספוג בראשו, מח"ש אפילו לא תחקור 

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf