newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

האימונים במסאפר יטא: "היינו בסכנת גירוש, עכשיו אנחנו בסכנת מוות"

קליע שנורה מכלי נשק כבד פגע בגג ביתה של משפחת דבאבסה בחלת א-דבע שבמסאפר יטא, אחרי שהצבא קיים אימונים באש חיה דרומית לבית. הצבא הכחיש קשר בין האימונים לפגיעה במבנה, אך לא טרח אפילו לחפש קליעים

מאת:

 

סעוד דבאבסה (צילום: יובל אברהם)

סעוד דבאבסה מראה היכן פגע הקליע, ב-7 ביולי 2022 (צילום: יובל אברהם)

לילה דבאבסה ישבה בביתה כשנשמע קול נפץ מעליה והתקרה החלה מתפוררת. "הסלון התמלא ברעשים של ירי, והבת שלי צרחה", היא סיפרה והצביעה על נקבים שנפערו בגג העשוי הפח. האם והבת נסו והבית והתחבאו במערה סמוכה. הצבא קיים אתמול (רביעי) אימונים באש חיה דרומית לביתן, ואז פגע בו.

דובר צה"ל אמר אתמול בתגובה שאין קשר בין האימונים לפגיעה במבנה, אבל היום תושבים מצאו את הקליע שננעץ בגג: בעל קוטר עבה, של חצי אינץ' – שהגיע בהכרח מכלי נשק כבד, צבאי, ככל הנראה מקלע של טנק.

היום ביקר במקום נציג האיחוד האירופי בשטחים, סוון קוהן פון בורגסדורף, בחברת דיפלומטים מכמה מדינות אירופאיות, כדי לראות את הקליע ולהביע סולידריות עם התושבים, שסכנת גירוש מרחפת מעל לראשם. "אנחנו חייבים לתקשר את מה שקורה פה לערי הבירה שלנו", אמר פון בורגסדורף לדיפלומטים.

הקליע שהוצא מגג ביתה של משפחת דבאבסה, ב-7 ביולי 2022 (צילום: יובל אברהם)

הקליע שהוצא מגג ביתה של משפחת דבאבסה, ב-7 ביולי 2022 (צילום: יובל אברהם)

הכפר של דבאבסה, חלת א-דבע, נמצא באזור מסאפר יטא, שבו הצבא מתאמן באש חיה כבר שלושה שבועות, לאחר 20 שנה שבהן לא קרה דבר כזה.

האימונים, שמתבצעים בסמוך לכפרים ולבתי ספר, התאפשרו עקב פסק דין של בג"ץ ממאי, שנתן לצבא אור ירוק לקיים אימונים בשטח האש 918, ולגרש את התושבים, שעל כפריהם הוכרז שטח האש בשנות ה-80.

בתגובה לבקשת האגודה לזכויות האזרח להוציא צו ביניים שימנע את האימונים, הצבא טען בפני בג"ץ כי ינקטו אמצעי זהירות וש"מרקם החיים" של התושבים לא צפוי להיפגע. נשיאת בית המשפט העליון, השופטת אסתר חיות, השתכנעה ואישרה.

"רגע לפני שהם ירו על הבית שלנו, ליקטתי עגבניות בגינה בחצר", סיפר סעוד דבאבסה, בעל הבית. "כשנכנסתי הביתה היה רעש חזק, הקלקר בתקרה התחיל לנשור, והבנתי שיורים לכיווננו. אף פעם לא קרה דבר כזה". גם ג'אבר, תושב שגר בבית הסמוך, הבין שהירי מגיע לתוך הכפר, ורץ להתחבא. "זה מפחיד מאוד", אמר.

"אני בן 60. בעבר הם התאמנו כאן, תמיד רצו לגרש אותנו, אבל זאת הפעם הראשונה שהם יורים ממש עלינו, שהירי מגיע עד לבתים שלנו, לתוך הסלון. היינו בסכנת גירוש, והיום אני והמשפחה שלי בסכנת מוות", אמר סעוד.

לילה דבאבסה (צילום: יובל אברהם)

לילה דבאבסה (צילום: יובל אברהם)

לדברי דובר צה"ל אתמול, הקביעה כי אין קשר בין האימונים לפגיעה במבנה מבוססת על "בדיקה ראשונית ומעמיקה של הממצאים". סיפרתי את זה היום לכמה אנשים בכפר. בלי יוצא מן הכלל, הם פרצו בצחוק למשמע הדברים.

"מאיפה הכדורים הגיעו? כנראה מהשמיים", אמר סעוד, והניף ידו בביטול.

קביעת דובר צה"ל אתמול התבססה על ביקור של שני קצינים בבית המשפחה, שארך כרבע שעה. הם צילמו את הגג של הבית, אך לא בדקו אם יש בו קליעים. היום תושבים חתכו את גג הבית עם דיסק, וחילצו את הקליע שנתקע בו. הם עשו זאת מול העיניים שלי, ודאגו לצלם הכל בווידאו מתמשך, כי "אחרת יגידו ששתלנו את הכדור שם", אמר נסר נוואג'עה, תחקירן "בצלם". הוא שחילץ בידיו את הקליע.

חיילים בביתה של משפחת דבאבסה, ב-6 ביולי 2022 (צילום: איתי פייטלסון)

חיילים בביתה של משפחת דבאבסה, ב-6 ביולי 2022 (צילום: איתי פייטלסון)

פנינו לדובר צה"ל ושאלנו כיצד ניתן לקבוע, לאור הממצאים, שאין קשר בין האימון בירי לקליע שננעץ בגג, והעברנו לצבא את הסרטון המלא. נפרסם את תשובתם העדכנית, אם וכאשר תתקבל.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf