newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

דיבייט הסגנים: פנס לא הצליח להחזיר את קמפיין טראמפ למסלול

על כתפיו של סגן הנשיא הוטל נטל עצום, שכן הקמפיין של הנשיא נמצא כעת על הקרשים. בנושאי כלכלה ומדיניות החוץ ולאורך מרבית הדיבייט פנס עשה עבודה טובה יותר, אבל בנושא הגדול ביותר – המגיפה והתנהלות הממשל מולה – הסנטורית קמלה האריס ניצחה בגדול

מאת:

היום לפנות בוקר (שעון ישראל), נפגשו סגן הנשיא מייק פנס והסנטורית קמלה האריס לדיבייט היחיד בעונת הבחירות בין המועמדים לסגנות הנשיאות. פנס הגיע לדיבייט כשנטל עצום מוטל על כתפיו, שכן קמפיין טראמפ נמצא כעת על הקרשים, וזקוק נואשות לשינוי כיוון. כדי להבין את תוצאות הדיבייט, צריך קודם לסקור את אירועי השבוע האחרון.

סגן הנשיא מייק פנס והסנטורית קמלה האריס, בדיבייט הסגנים, ב-8 באוקטובר 2020 (צילום מסך מתוך הדיבייט)

דיבייט הסגנים חשוב מהרגיל, בגלל גיל המועמדים. סגן הנשיא מייק פנס והסנטורית קמלה האריס, בדיבייט הסגנים, ב-8 באוקטובר 2020 (צילום מסך מתוך הדיבייט)

הסקרים השבוע היו הטובים ביותר עבור המועמד הדמוקרטי, ג'ו ביידן, וגרועים ביותר עבור טראמפ בכל השנה האחרונה. ביידן עולה מיתרון בלתי מבוטל של כ-7% בסקרים הארציים ל-9%, ובסקרים מסויימים מעל 10% יתרון.

בניתוח של אתר fivethirtyeight של הסטטיסטיקאי נייט סילבר, שמאגד ומנתח את כל הסקרים והנתונים, הסיכוי של טראמפ לנצח בבחירות צנח בשבוע אחד מ-22% ל-15% בלבד, בעיקר בגלל סקרים מצויינים עבור ביידן במדינות המפתח פנסילבניה ופלורידה.

חשוב לציין שמרבית הסקרים שמתפרסמים כעת בוצעו לפני הידיעה על הידבקות טראמפ בנגיף הקורונה, כך שהצניחה עדיין לא מבטאת את השינוי, אם ישנו, בדעת הציבור האמריקאי בעקבות האירוע החשוב ביותר של מערכת הבחירות עד כה.

הסקרים שכן בוצעו מאז הידיעה הדרמטית בשישי מצביעים על כך ששני שלישים מהציבור האמריקאי מאמינים שטראמפ לא נקט באמצעי הזהירות הנדרשים, ומרבית האמריקאים מאמינים שהוא לא לוקח את הנגיף ברצינות המספקת.

כאילו כדי להוכיח את צדקתם, טראמפ ניצל את מחלתו כדי ליידע את הציבור האמריקאי שהם לא צריכים לפחוד מהנגיף, לצאת לסיבוב במכונית משוריינת סגורה, ולהסיר את המסיכה ברגע שחזר מבית החולים לבית הלבן, כשהוא עדיין מדבק.

סקרים חדשים מראים שאפילו בקרב קבוצת הגיל שתמכה בטראמפ בצורה הנחרצת ביותר בבחירות 2016, הבייבי בומרס (אמריקאים שנולדו בין 1946 ל-1964), טראמפ מפסיד כעת לביידן בפער דו-ספרתי. ההפרשן הפוליטי דייב ווסרמן כינה את הממצא הזה "המרד האפור" נגד טראמפ.

נראה כי סגנונו הבלתי יציב והבלתי נשיאותי של טראמפ מרחיק ממנו אפילו את קבוצת הגיל השמרנית ביותר בארה"ב, ולכך יש להוסיף כמובן את החששות של קבוצת הגיל המבוגרת מהקורונה, חששות מוצדקים בהחלט לאור העובדה ש-150 מתוך 210 אלף הנפטרים בארה"ב מהנגיף השתייכו לקבוצת הגיל הזאת.

סקרים אלה מצטרפים לסקרים שמראים שביידן מוביל גם בקרב נשים ובקרב "עצמאים", שאינם מזדהים כדמוקרטים או רפובליקנים.

ההידבקות של טראמפ, ביחד עם שלושים וארבעה מעובדי ומבקרי הבית הלבן, בעוד המטה הכללי של הצבא האמריקאי נמצא כמעט כולו בבידוד, עשויים בהחלט להיות סוף הסיפור.

הזלזול הבוטה בהנחיות, שהתבטא בטקס הכרזת המועמדות של איימי קוני בארט לבית המשפט העליון, שמתברר כעת כאירוע הדבקה המוני בו המשתתפים לא שמרו על ריחוק חברתי ולא לבשו מסיכות, פוגע בטראמפ בדיוק ברגע שבו הוא זקוק למפנה.

אפילו הג’ורנל הרפואי הנחשב New England Journal of Medicine יצא במאמר מערכת חריג שתקף בנחרצות את ממשל טראמפ על התנהלותו במגיפה.

נאום גטיסברג של ביידן

הדמוקרטים כבר משתמשים בהדבקה ככלי ניגוח פוליטי. הם מצביעים על כך שבזמן שטראמפ קיבל טיפול רפואי ניסיוני בסטרואידים שאינו נגיש לציבור האמריקאי, הוא מנסה לבטל את ביטוח הבריאות של 20 מיליון אזרחים. כמו כן, מנסה הנשיא לבטל את ההגנה על מבוטחים עם מחלות קודמות, כאשר הנזקים ארוכי הטווח של הנגיף עדיין לא ברורים ועשויים להיחשב כמחלה קודמת.

ועוד יותר מכך, מצביעים הדמוקרטים לחשיפות ב”ניו יורק טיימס” , שלפיהן טראמפ שילם מסים פדרליים בסך 750 דולר בלבד בשנה הראשונה לנשיאותו, ומנגידים זאת לטיפול הרפואי היקר ויוצא הדופן שקיבל.

את המסמר האחרון בארון הקבורה של נשיאות טראמפ ניסה לנעוץ השבוע ג’ו ביידן, בנאום מצויין בגטיסברג, פילדלפיה – האתר שבו התרחש קרב חשוב במלחמת האזרחים האמריקאית, ושבו נשא אברהם לינקולן את נאומו המפורסם. פנסילבניה, להזכיר, היא גם מדינת המפתח החשובה ביותר בבחירות האלה.

ביידן ניצל את הסמליות של מלחמת האזרחים כדי לקרוא לאחדות ולהתנגד לפוליטיקה הפלגנית של שנאה. בנאומו הנרגש, ביידן הציג את עצמו כנגטיב של טראמפ: טראמפ עבד במשך ארבע שנים בשביל הבייס שלו בלבד, ביידן יהיה נשיא של כל האמריקאים. טראמפ משסה ומקטב, ביידן יאחד וירפא. טראמפ חסר אחריות, ביידן יהיה המבוגר האחראי.

ביידן הזכיר שלנגיף הקורונה לא אכפת איפה אדם גר או באיזו מפלגה הוא תומך. המסר המאחד היה בולט במיוחד על רקע ההחלטה של טראמפ לעצור את המשא ומתן עם הדמוקרטים על חבילת סיוע כלכלית בעקבות משבר הקורונה, שהיתה מפתיעה בדיוק בגלל שבעוד שהקלף האלקטורלי האחרון שנותר בידיו של טראמפ הוא הכלכלה, הידיעה הובילה לצניחה נוספת בוול סטריט.

באשר לחולשה המרכזית של קמפיין ביידן, שהיא הניסיון שלו ללכת על חבל דק בין ביקורת על גזענות משטרתית וקריאה לרפורמה במערכת הפלילית לבין הניסיון שלא להתפש כ"אנרכיסט" ששונא את המשטרה, ביידן ניצל את הנאום כדי להעביר את המסר שלו בצורה בהירה: “אני לא מאמין שאנחנו צריכים לבחור בין חוק וסדר לבין צדק גזעי באמריקה", אמר, והזדהה עם הכאב של בתו של ג’ורג’ פלויד ואמו של ג’ייקוב בלייק (שניהם שחורים שנרצחו בידי המשטרה).

עלול להיות הדיבייט האחרון

על רקע זה הגיע הדיבייט בין פנס והאריס. דיבייט הסגנים הוא בדרך כלל חסר חשיבות בתמונה הגדולה של הקמפיין, אבל הדיבייט הזה היה מיוחד משתי סיבות.

הראשונה היא שטראמפ (בן ה-74) וביידן (בן ה-78) הם שני המועמדים המבוגרים ביותר בהיסטוריה של ארה"ב, ומחלתו של טראמפ העלתה לתודעה הציבורית את העובדה שבמקרה שבו הנשיא נפטר, נבצר או מתפטר, סגן הנשיא מתמנה במקומו.

הסיבה השנייה היא שלאור סירובו של ביידן לקיים את הדיבייט הנשיאותי השני, שנקבע לשבוע הבא, עד שטראמפ יציג בדיקת קורונה שלילית, זה עשוי להיות הדיבייט האחרון של הבחירות.

כך, כשמחיצות זכוכית ביניהם, התיישבו סגן הנשיא השמרן והפנאט הדתי מייק פנס והאשה השחורה השנייה בהיסטוריה שנבחרה לסנאט והראשונה שמועמדת מטעם מפלגה משמעותית לסגנית הנשיא, לדיבייט בהנחיית עיתונאית "USA Today" סוזן פייג’. פנס היה הנציג היחיד של המגדר הגברי על הבמה.

הדיבייט עצמו היה שונה מאוד מהדיבייט הנשיאותי של השבוע שעבר, בכך שהוא נראה הרבה יותר כמו דיבייט. בכמה הזדמנויות, כשפנס קטע את האריס, תגובתה העוצמתית: "סליחה, אני מדברת!” עשתה את העבודה.

פנס התחמק פעם אחר פעם מלענות על השאלות שנשאל. כשנשאל על תפקידו כסגן הנשיא הוא בחר לחזור לדבר על נושא קודם; כשהוא נשאל על הפלות הוא בחר לענות על ההתנקשות בקאסם סולימאני; וכשנשאל על הניסיונות של הממשל לבטל את רפורמת שירותי הבריאות שהנהיג ממשל אובמה, הוא חזר לדבר על הפלות.

האריס, מצדה, לא עשתה דבר כדי לדחוק אותו לפינה בנושאים האלה. בסגנון שכבר לא צריך להפתיע אף אחד, פנס גם טען שורה של טענות שקריות וקלות להפרכה.

הנשיא דונלד טראמפ במרכז הרפואי וולטר ריד, אחרי שנמצא חיובי לקורונה, ב-3 באוקטובר 2020 (צילום: ג'ויס נ. בוגהוסיאן, הבית הלבן)

ביידן מסרב לעימות עד שטראמפ יציג בדיקת קורונה שלילית. הנשיא דונלד טראמפ במרכז הרפואי וולטר ריד, אחרי שנמצא חיובי לקורונה, ב-3 באוקטובר 2020 (צילום: ג'ויס נ. בוגהוסיאן, הבית הלבן)

אבל ההתחמקות הגדולה של הערב היתה דווקא מצד האריס, שסירבה לענות כשנשאלה על ידי פנס אם היא וביידן ירחיבו את בית המשפט העליון אם טראמפ יצליח לאשר את מינוייה של המועמדת השמרנית איימי קוני בארט כמחליפתה של רות ביידר גינזבורג המנוחה.

הסיבה ברורה: קמפיין ביידן לא מעוניין להתחייב שהוא לא יעשה זאת, כי רוב של שישה שופטים שמרנים מול שלושה ליברלים יקשה מאוד על התנהלות הממשל שלהם.

בנושאי הכלכלה ומדיניות החוץ, ולאורך מרבית הדיבייט, פנס עשה עבודה טובה יותר. אבל בנושא הגדול של הערב, זה שפתח את הדיבייט – המגיפה והתנהלות הממשל מולה – האריס ניצחה בגדול.

לפנס לא היו שום הסברים משכנעים להתנהלות ממשל טראמפ וכוח המשימה למאבק בקורונה שבראשו עומד הוא עצמו, והאריס תקפה בחריפות את החלטתם של טראמפ ופנס לא ליידע את הציבור האמריקאי אודות הסכנה שבנגיף, וקראה להתנהלות הממשל "הכישלון הגדול ביותר של ממשל נשיאותי בהיסטוריה של הארץ שלנו".

בגלל המשקל הגדול בהרבה של המגיפה ביחס לנושאים אחרים במערכת הבחירות הזאת, ניתן לסכם שפנס עשה עבודה טובה יותר במהלך רוב הדיבייט, אבל המנצחת – בנקודות ולא בנוק-אאוט – היא האריס. אבל גם אם יהיו אלו שיגידו שפנס ניצח בנקודות, עדיין ברור שהוא לא עמד בנטל העצום שהונח על כתפיו בדיבייט הזה – להשיג ניצחון ברור שיחזיר את קמפיין טראמפ למסלול.

החשש הגדול ביותר כעת הוא שטראמפ ינסה בעזרת תרגילים אלקטורליים – כמו הפסקת ספירת הקולות שהגיעו בדואר – לעוות את תוצאות הבחירות, או שיסרב להעביר את השלטון בשקט. אך הסיכוי לתסריטים הקטסטרופליים אלו הולך ופוחת ככל שהפער לטובת ביידן גדל. ניצחון מכריע לביידן יקשה על טראמפ לטעון שהתוצאות זויפו.

אולי החדשות הטובות ביותר עבור ביידן הן שחמישה וחצי מיליון אמריקאים כבר הצביעו בהצבעה מוקדמת או בדואר, כך שגם אם קמפיין טראמפ יזכה לתנופה מחודשת, זה עשוי להיות מאוחר מדי.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf