newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

את ההסלמה בשטחים אפשר להבין רק אם מסתכלים על עיראק

מעגלי הנקמה הם רק חלק מהגורמים לעלייה באלימות בשטחים. הסכנה האמיתית צומחת במזרח במהירות מפחידה. אם רוצים לעצור את הג'יהאד העולמי אז גם חמאס הוא פרטנר. ד"ש מדאע"ש

מאת:

כותב אורח: ליאל מגן

לפי כלי תקשורת ערבים ההפגנות ברחבי מזרח ירושלים הביאו ל-150 פצועים בימים האחרונים. הפגנות אלו, שהחלו לאחר מציאת גופתו של הנער מוחמד אבו ח'דיר ביער ירושלים, מוצגות כתגובה למה שנראה כרצח על רקע לאומני ובכלל לתהלוכות ההסתה והנקם של הימין הקיצוני ברחובות העיר מיום קודם לכן. לעימותים אלו נוספו לאחרונה גם רקטות מעזה והפגנות ברחבי הגדה שעולות כתגובה למבצע הצבאי "שובו אחים", שכלל תקיפת מטרות נרחבות ולעוצר בערים פלסטיניות מרכזיות.

ניתן לקשור פעילויות אלו לתהליך רחב של הסלמה מקומית הכולל את קריסת המו"מ, שביתת הרעב של העצירים המנהליים, הפסקת הזרמת הכספים לרשות כחלק מצעדי ענישה וכמובן להרחבת הבנייה בהתנחלויות והעמקת המשטר הצבאי או לחלופין להתגברות מעשי הטרור. אך פרשנות זו היא עדין תוצר לתפיסה השגויה המתמקדת בישראל ורואה את המדינה ושלוחותיה כמנותקת משאר המזרח התיכון.

סוג חדש של ג'יהאד

לא ניתן להבין לחלוטין את ההפגנות האחרונות וההסלמה הנרחבת, במיוחד בתקופת הרמדאן וסביב הר הבית, ללא התייחסות להתחזקות ארגוני הג'יהאד הקיצוניים במזרח התיכון. בזמן שהיינו עסוקים בפרשת החטיפה או ב"האח הגדול", ארגון "המדינה האסלאמית בעיראק וא-שאם" (דאע"ש) כבר כבש כמה ערים מרכזיות במערב עיראק, שאותן הוסיף לבסיס הכח שלו בקרב אזורי המורדים במזרח סוריה. לפי כמה מקורות בחלק מהאזורים שנכבשו ישנם מקורות נפט מרכזיים שנוספו לבסיסי הצבא הנרחבים שננטשו והביאו את הארגון להקמת צבא נרחב של כ-20 אלף חיילים ושהונו מוערך בכשני מיליארד דולר.

ארגון זה צמח לאחר סכסוך פנימי בתוך ארגון אל-קעאדה לגבי רצח מוסלמים. מה שהתחיל כזרם סלפי קטן ואף שולי, שביצע פעולות אלימות נרחבות בערים סוריות שכבש, התרחב והפך לנציג החזק ביותר של המורדים בסוריה או אף של הג'יהאד הסוני העולמי.

> עולמו המשתנה במהירות של איש השמאל: תומר פרסיקו על הנעשה במזה"ת

אך בסיס ייחודו של ארגון זה הוא לא רק כוחו הצבאי אלא צעדיו הפוליטיים. לאחר שכבש אזורים מרכזיים בסוריה ובמיוחד לאחר כיבוש מערב עיראק הופצו סרטונים שבהם נראים פעילי דאע"ש מוציאים להורג את כל מי שלא תומך בארגונם: בין אם זה הצבא המקומי, מאמינים שיעים ונוצרים או תושבים סונים שאינם מקדישים את חייהם לפעילות הדתית. סרטונים אלו מעידים על פעילות ענפה במדיה החברתית, שדרכה הארגון מפיץ את מסר התמיכה הוויראלי שלו לג'יהאד העולמי. כך הוא גם משיג תרומות מרחבי העולם וגם מגייס מתנדבים ללחימה. כיום רוב המתנדבים מגיעים ממרכז אסיה, במיוחד מאזור פקיסטאן וצ'צ'ניה, אך חלק מהלוחמים מגיעים גם ממרכז אירופה כשהם בעלי אזרחות הולנדית, צרפתית ובלגית.

יתרה מזאת, בשביל להגביר את ייצוגו כמאין שליח האסלאם הסוני המודרני הארגון קשר עצמו לסמלים ומוסדות מרכזיים מההיסטוריה המוסלמית כמו צלאח א-דין, והכריז לאחרונה על הקמת מדינה אסלאמית הנאמנה לח'אליפות החדשה שהעומד בראשה הוא הח'אליף אבו בכר אל-בגדאדי.

כמו כן הארגון שב וקרא למוסלמים ברחבי העולם להצטרף לפעילות הג'יהאד תוך הכרזת מלחמה על המדינות השכנות (עם ציון מפורש של לבנון) או הצהרת חשיבות כיבושה של ירושלים. במקביל, יוזמות מקומיות שאינן מקבלות מימון או תכנון ישיר מראשי הארגון קושרות עצמן לדאא"ש כחלק מתנועת תמיכה לג'יהאד העולמי. הדוגמא המכריעה לכך נעשתה בימים האחרונים כשמהומות והפגנות מקומיות בעיירה מען בירדן החלו להיות מזוהות עם ארגון זה תוך הכרזה על נאמנות לח'אליפות החדשה.

באיזה צד חמאס

יוזמות מקומיות אלו מחזירות אותנו לסבב האלימות הנוכחי בין הירדן לים. כידוע, רוב הרקטות שנורו מעזה לישראל מאז 2012 לא נורו על ידי החמאס אלא על ידי הכוחות המזוהים עם הג'יהאד העולמי. מקורות שונים קושרים את הפעילות בסיני לפעילים של ארגון דאע"ש שמקורם בעזה או את הירי מסיני, סוריה ולבנון לארגוני גי'האד אחרים שחלקם פלסטינים.

אם נחזור לאירועים האחרונים של החטיפה והעימותים באזור ירושלים, יש לציין שכבר השנה נחשפה חוליה ממזרח ירושלים שתכננה פיגועים נרחבים ושקשרה את עצמה לג'יהאד העולמי. וכזכור, מיד לאחר החטיפה הופצו עלונים באזור חברון הקושרים את החטיפה לארגון דאע"ש ולג'יהאד העולמי ולא לארגון החמאס. לכן אין לשלול לחלוטין קשר בין פעילי ג'יהאד לסבב האלימות הנוכחית.

צעירים זורקים אבנים על שוטרים, שועפאט (אקטיבסטילס)

צעירים זורקים אבנים על שוטרים, שועפאט (אקטיבסטילס)

ההתפתחויות האלו משנות לחלוטין תפיסות מרכזיות במזרח התיכון. ערב הסעודית שולחת כוחות יבשתיים נרחבים לכיוון הגבול עם עיראק. איראן מצידה מגבה את הכוחות השיעים בעיראק וסוריה ואף החלה תיאום צבאי עם יריבתה הגדולה ביותר – ארה"ב. לאחרונה סוריה החלה בהתקפות אוויריות במערב עיראק וירדן החלה לרכז כוחות בגבולה הצפוני תוך תיאום מודיעיני וכלכלי הדוק עם ישראל. זאת מצידה מרחיבה את שיתוף הפעולה עם תורכיה ומצודדת בהקמת מדינה כורדית בצפון עיראק, אך ממשיכה גם כן להתבוסס בביצה של סכסוך לאומי מקומי.

לכן, כמו המדינות השכנות, על ישראל לשנות את הקונספציה השלטת בנוגע לפלסטינים ובכלל לעולם הערבי. דווקא היום היא חייבת לנהוג באיפוק, וכחלק מכך אסור לה להמשיך לראות את כל הפלסטינים תחת אותה הגדרה מכלילה (ומענישה קולקטיבית) המשייכת אותם לארגונים הקיצוניים ביותר. דווקא היום עליה להבין טוב יותר את ההבדלים בין הקבוצות השונות בעולם הערבי ולמצוא שותפים מתונים שאיתם יש להגביר את שיתוף הפעולה ואותם יש לחזק כלכלית, פוליטית וחברתית, גם על חשבון פשרות פוליטיות.

כאן עולה שאלה חשובה בנוגע לחמאס. בהיותו ארגון הקשור באחים המוסלמים הוא במהותו, למרות התפיסה הרווחת בישראל, ארגון פוליטי פרגמאטי יחסית, במיוחד אל מול ארגוני הג'יהאד. לכן, ובמיוחד לאור יכולתו להשפיע על דעת הקהל המקומית בקרב הציבור המוסלמי, על ישראל לשקול הידברות מסוימת ושיתוף פעולה גם לשם החלשת הג'יהאד העולמי. דווקא הסכמי התאהדיה בעבר, חילופי השבויים והצהרות הפיוס וקבלת מרות הרשות יכולים להראות על חלון הזדמנויות שבסיוע של מצרים יכול להפוך לברית משותפת של לוחמה בג'יהאד.

כדי ששותפות זו תצליח גם הציבור הישראלי חייב ללמוד על שכניו ולחתור להבדלה בין הזרמים השונים. בתוך כך, הציבור הישראלי חייב ליצור בריתות של מתונים כנגד הסתות מכלילות ובמיוחד כנגד פונדמנטאליזם דתי אלים שמגיע מצד כל הדתות. פעילות מסיתה, מכלילה ואלימה וחוסר רצון לכל שיתוף פעולה תביא רק להרחבת מעגל השנאה ולהתחזקות הקיצונים.

מכיוון שדאע"ש בכלל לא היה קיים בתחילת מלחמת האזרחים הסורית אלא צמח לאור חוסר היכולת של המערב לתמוך ולחזק את הקולות החילונים המתונים, עלינו המתונים חובה להלחם דווקא למען חיזוק האחד של השני ללא נפילה להפרדה מוחלטת כי ללא צעדים אלו, דווקא המתונים שהם כרגע הרוב יהפכו למיעוט נרדף.

* ליאל מגן הוא בוגר תואר ראשון במזרח התיכון מהאוניברסיטה העברית. חי בירושלים, עובד על התואר השני שלו בפיתוח חברתי ועוסק בפעילויות שעל התפר בין החברתי, הכלכלי והפוליטי בעיר.

> סדר אזורי: בלוג החדשות והפרשנות מהמזרח התיכון

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf