newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

שורה של תקיפות עיתונאים על ידי חיילים: צלם פלסטיני נורה ונפגע בעינו

צלם העיתונות נידאל שתייה הגיע לסקר הפגנה באזור שכם, ולמרות שעמד במרחק וסומן בבירור כעיתונאי - נורה ונפגע בעינו. בחודשים האחרונים הותקפו ונעצרו מספר צלמים בשטחים. עו"ד איתי מק: "הם עושים מטווח בעיתונאים"

מאת:

צלם עיתונות פלסטיני נורה היום (שבת) על ירי חיילים, נפגע בעינו ואושפז בבית חולים בשכם.

הצלם נידאל שתייה, שעובד עם סוכנות ידיעות סינית, הגיע הבוקר לתעד את הפגנת יום הנכבה במחסום חווארה שליד שכם, שם התחילה בשעה 11 בערך הפגנה לציון יום הנכבה. "זו הייתה הפגנה שקטה, בלי אבנים, והיא רק התחילה", סיפר שתייה ל"שיחה מקומית".

נידאל שתייה, שנורה על ידי חיילים ונפצע בעינו, בבית החולים (צילום: אחמד טלעת חסן)

נידאל שתייה, שנורה על ידי חיילים ונפצע בעינו, בבית החולים (צילום: אחמד טלעת חסן)

"אנחנו העיתונאים עמדנו בצד, במרחק מההפגנה. היו כמאתיים מפגינים וכעשרים עיתונאים, כשכולנו עם מצלמות וציוד שמזהה אותנו כעיתונאים. יש לי גם תעודת עיתונאי, אבל החיילים לא מפרידים בין מפגינים לצלמים, והם פשוט ירו בנו. צלמת אחת מחו"ל נפגעה קל, ובי הם ירו כדור גומי שפגע במסכת הגז שלי. הזכוכית של המסכה נשברה וחדרה לי לעין, ופינו אותי לבית חולים. עכשיו אני מתקשה לראות והעין שלי עדיין מדממת".

אחר הצהריים שוחרר שתייה מבית החולים לאחר שקיבל טיפול, צילום וחבישה. בבית החולים אמרו לו כי רק בעוד יומיים יוכלו לתת הערכה מה יקרה עם העין.

בדובר צה"ל טרם הגיבו לדברים.

זה לא המקרה הראשון שבו נידאל שתייה מותקף על ידי חיילים. רק לפני שבועות בודדים נפגע קלות מירי רימון גז מדמיע בהפגנה אחרת באזור. כמו כן, בספטמבר 2013 הותקף שתייה על ידי חיילים שגנבו את המצלמות שלו, מסרו אותן למתנחל, וזה הרס אותן וגנב את כרטיסי הזיכרון שלו. שתייה פנה אז לבית המשפט וכפי שדיווחה עמירה הס ב"הארץ" לאחרונה נפסקו לו פיצויים על הנזק שנגרם למצלמות. עם זאת, טרם הוגש כתב אישום נגד החיילים התוקפים.

רק לפני כשלושה שבועות פרסמנו כאן תיעוד בלעדי של צלם אקטיבסטילס, מיקי קרצמן, שהראה שני קצינים תוקפים במכות ובאבנים שני צלמי עיתונות – ישראלי ופלסטיני – בהפגנה בכפר נבי סאלח. בעקבות חשיפת "שיחה מקומית" ו-972 הועמדו שני הקצינים לדין ונשפטו, האחד לריתוק והשני למחבוש.

גם בדצמבר האחרון ירו חיילים בהפגנה בכפר קדום ברגלו של צלם עיתונות פלסטיני, הפעם באש חיה. כפי שדיווחה גם כאן הס ב"הארץ", הצלם אושפז ויכולתו ללכת נפגעה. עו"ד איתי מק מייצג גם את הצלם הזה, ואומר שנכון להיום – כחצי שנה לאחר התקרית – טרם הוגש כתב אישום נגד החיילים היורים.

מכל המקרים האלה יחד, ואחרים, מתקבל הרושם של גל תקיפות עיתונאים על ידי חיילים במקומות שונים בגדה המערבית, שלא זוכה לתגובה רצינית מצד הצבא. "הם עושים מטווח בעיתונאים", אומר עו"ד מק. "בתקופה האחרונה יורים הרבה מאוד בצלמים פלסטינים בשטחים, פעם אחר פעם, ולא עומדים על זה לדין".

לא רק בירי ובמכות מאיים הצבא על עיתונאים פלסטינים. על פי ארגון העיתונאים הפלסטיני, ישראל מחזיקה כרגע 20 עיתונאים פלסטינים במעצר או מעצר מנהלי. הפלסטינים מתארים את גל המעצרים הזה כצעד פוליטי, בעוד ישראל טוענת כי כל העצורים היו מעורבים לאחרונה ב"פעילות חמאס". על פי מקורות פלסטינים במהלך מבצע המעצרים החיילים החרימו עשרות אלפי שקלים במזומן, מחשבים ניידים, כלי רכב, ומכשירים סלולריים.

כפי שדווח לאחרונה באתר "העין השביעית", באוקטובר האחרון הכריז הצבא על כך שלא רק החמאס עצמו אלא גם ערוץ הטלוויזיה שלו מהווה "התאחדות בלתי מוכרת", ומאז נעצרים ומועמדים משפט עוד ועוד עיתונאים המשוייכים לחמאס. אף על פי כן, חלק מהעיתונאים מוחזקים במעצר מנהל במשך חודשים ללא כל כתב אישום.

הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+

> תקיפות עיתונאים: מחאה נגד מעצר מנהלי של עיתונאי פלסטיני

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf