newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

המחאה הישירה שהשתיקה את גלעד ארדן ודוד פרידמן

השר לביטחון פנים והשגריר האמריקאי החדש לישראל נאלצו לקטוע את נאומיהם השבוע מול מוחים שלא הסתפקו בהפגנות מנומסות. בעידן של פוסט-אמת, ככה אומרים אמת לפרצוף

מאת:

דוד פרידמן, מועמדו של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ לכהן כשגריר ארה"ב בישראל, ישב השבוע מול ועדת השימוע בסנאט בתשאול שגרתי שמתבצע בטרם אישור המינוי. הוא לא ממש ציפה להפתעה שהכינו לו פעילים פוליטיים פלסטינים ויהודים (אזרחי ארה"ב).

במהלך השימוע דבריו של פרידמן נקטעו על ידי צעירים, שהטיחו בו האשמות סביב התנהלותו בנושא פתרון הסכסוך המתמשך בין הפלסטינים לישראלים וכן בשל תמיכתו במפעל ההתנחלויות בגדה המערבית (ראו סרטון להלן). פרידמן, ההוגה של רעיון העברת השגרירות האמריקאית לירושלים, גילה שהדרך להר הבית לא מקושטת בוורדים. יעידו על כך פניו החתומות ומבטו הקפוא בכל פעם שאחד הפעילים התפרץ לדבריו והובל מחוץ לאולם.

הצעירות והצעירים שהביעו את דעתם מול השגריר המיועד, ללא כל מחיצה ובאופן ישיר, יכלו לקיים הפגנה ידידותית למשטר מחוץ לאולם, אך בחרו בדרך שהופכת לכלי בולט יותר ויותר במחאות נגד מקבלי ההחלטות: מחאה ישר לפרצוף.

> בתום 12 שנות מאבק בבלעין, גם הצבא אימץ התנגדות לא אלימה

מחאה דומה התרחשה בחמישי בערב השבוע גם בארץ (ראו וידאו בהמשך). באולם קטן ושקט עמדו השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, ומפכ"ל המשטרה, רוני אלשיך, בטקס חנוכת תחנת משטרת יפו. השניים ניצבו מול עשרות נוכחים, ביניהם רב העיר תל אביב, מכובדים מיפו, ניצבים, שוטרים ואורחים מהציבור הרחב – ובהם פעילים חברתיים ופוליטיים שהכינו הפתעה דומה לזו שקיבל החבר פרידמן.

הפעילים ענבל סיני, יגאל רמב"ם וח'אלד ג'בארין קטעו את דבריו של השר ארדן, עת זה עלה לשאת את דבריו. רמב"ם האשים אותו בהסתה וגזענות נגד פלסטינים ואתיופים. ג'בארין ביקש לדעת מי ירה למוות ביעקוב אבו אלקיעאן במהלך הפינוי האלים של אום אל-חיראן בינואר האחרון, וקרא. סיני מצדה דרשה מארדן התנצלות על ההסתה נגד פלסטינים אזרחי ישראל סביב "גל ההצתות" שלא היה ו"פיגוע הדריסה של דאעש" בנגב. שלושת המוחים הוצאו מהאולם, עוכבו ושוחררו בתנאים מגבילים, ובהם איסור להפגין בחודש הקרוב.

המחאה הישירה מול מקבל ההחלטות הוכיחה כי היא יכולה לייצר הד ולעורר מודעות, על אף שלא מדובר בהפגנה בה משתתפים רבבות של בני אדם אלא מחאה של בודדים. המחאה מצליחה ליצור רעש ממוקד שמעביר את המסר באופן מובהק. הדוגמאות לכך רבות ומגוונות, כאשר קשה במיוחד להתעלם מהתהודה שמעוררים מאבקיו של עורך הדין ברק כהן.

חמוש במגפון וברשת של חברים ומודיעים חדורי מוטיבציה להילחם בעוולות, ברק כהן החל את מאבקו הממוקד הראשון נגד העומדת בראש הקבוצה של בנק לאומי, רקפת רוסק-עמינח. מאז המאבק התרחב ופגש דמויות שונות ומשונות, האחרונה הייתה אפי נווה, ראש לשכת עורכי הדין. ברק כהן משלם מחיר אישי כבד, מחיר שבא לידי ביטוי בפגיעה גופנית מצד שוטרים וניהול משפטים ארוכים כאשר הוא עומד מול בעלי שררה מהחזקים בארץ.

עידן הפוסט-אמת והאמיתות האלטרנטיביות הוא עידן חדש לתנועות המחאה ולאקטיביסטים בכל העולם. זה עידן בו משטרים לא בוחלים באמצעים כדי להעביר מסרים שקריים ולהזריק חומרי הרדמה למי שהם אמורים לשרת באמת. מאבק בדורסנות המשטר הפך קשה יותר בצל פילוג הדעות בחברה – ויותר מזה, פילוג מקורות המידע ותפיסת המציאות – פילוג שלמשטר יש יכולת להשתלט עליו ולטפחו. עם זאת, מחאות הבודדים והפעולות הישירות הופכות את הקערה על פיה, מאחר שאפקט ההפתעה במחאות וההתפרצויות, לצד העברת המסר הישיר, מערערים את היציבות והביטחון העצמי של בעלי השררה.

זהו עידן חדש למחאה, עידן בו האדם עומד היישר מול יריבו מקבל ההחלטות, שהוא גם אדם, ומבהיר לו בדיוק מה הוא חושב ומה רבים אחרים חושבים. בזמנים טרופים אלה, משתרשת ההבנה כי מקבל ההחלטות הוא לא תפקיד או סתם תואר מתחלף. אדרבא, הוא בשר ודם עם שם וכתובת. הוא לא ישות נפרדת ממעשיו, והוא נושא באחריות על כל צעד שהוא עושה, ואם הוא ימעל בתפקידו שעיקרו הוא שירות הציבור ללא משוא פנים, הוא עלול להתקל במחאה כואבת במיוחד.

> פלסטינים ונוצרים? הכנסת רוצה לקרוא לכם "ארמים"

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf