newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בית המשפט: צלמים שתיעדו הפגנה בנבי סלאח נעצרו ללא עילה

חיילים עצרו שלושה צלמים שתיעדו הפגנה בשטחים. לשני הישראלים הוצע שחרור בתנאים מגבילים אולם הם סרבו מאחר ואפשרות כזאת לא הוצעה לצלם הפלסטיני. בצעד נדיר בעקבות החלטת בית המשפט לשחררם הוחלט לשחרר ללא תנאים גם את הצלם הפלסטיני

מאת:

כתב: אורן זיו

נמשכת התנכלות הצבא לצלמים בשטחים הכבושים: שלושה צלמים שתיעדו את ההפגנה השבועית בכפר נאבי סאלח בגדה המערבית, נעצרו ביום שישי האחרון. במוצאי שבת, לאחר שקבע שלא היתה עילה למעצר, שחרר בית המשפט שניים מהם, שרית מיכאלי ודוד ריב. הבוקר, בצעד נדיר כלפי עצורים פלסטינים בהפגנות, הסכימה המשטרה לשחרר ללא תנאים גם את הצלם השלישי, בילאל תמימי, בעקבות בקשה של עורך דינו והחלטת בית המשפט אמש. תמימי עדיין מחכה לשחרורו.

מידי יום שישי מתקיימת בכפר נאבי סאלח שליד רמאללה הפגנה נגד הכיבוש. עשרות פלסטינים ופעילים ישראלים צועדים לכיוון המעיין שעליו השתלטו מתנחלים מההתנחלות הסמוכה, חלמיש. השבוע, לקראת סוף ההפגנה, בזמן שצעירים מהכפר התעמתו עם חיילים על הגבעות הסמוכות לכפר, עצרו החיילים את הצלם המקומי בילאל תמימי.

לאחר מכן, עצרו החיילים גם את דוברת בצלם, שרית מיכאלי, ואת האמן דוד ריב, שניהם מתעדים את ההפגנות בכפר במצלמותיהם באופן קבוע ולאורך שנים. השניים נעצרו לאחר שלא נענו לבקשתם של החיילים לפנות את האזור, לאחר שטענו כי המקום הוכרז כשטח צבאי סגור אך סרבו להציג את הצו המורה על כך.

> מה בדיוק התפקיד שלך, דן ממחלקת הפשיעה הלאומנית?

חיילים עוצרים את בילאל תמימי ודוד ריב במהלך הפגנה בנבי סלאח (צילום: חיים שוורצנברג)

חיילים עוצרים את בילאל תמימי ודוד ריב במהלך הפגנה בנבי סלאח (צילום: חיים שוורצנברג)

לאחר מעצרם נלקחו השלושה לתחנת משטרת בנימין, שם גילו כי בנוסף להפרת צו שטח סגור מואשמים ריב ותמימי גם בתקיפת שוטר, ומיכאלי מואשמת בהפרעה לשוטר. לאחר שנחקרו סרבו מיכאלי וריב לחתום על תנאי השחרור שהציע להם הקצין בתחנה – הרחקה מהכפר לשבועיים,הפקדת ערבות בסך אלף שקלים וערבות צד ג׳. השניים נלקחו למעצר. לתמימי לא הציעו תנאים כאלה והוא נלקח ישירות לבית המעצר בעופר.

"היה ברור שהמעצר לא חוקי", הסבירה מיכאלי לאחר ששוחררה. "העובדה היא שהסכימו לשחרר אותנו, גם אם בתנאים, בעוד שהיה ברור מכל התהליך שלא יציעו לבילאל תנאים כאלה. לכן החלטנו לסרב לתנאי השחרור שהציעו לנו, גם במחיר של לילה במעצר".

בשבת בלילה הובאו מיכאלי וריב בפני שופט בבית המשפט השלום בירושלים. עו"ד נרי רמתי, שייצג את העצורים מטעם משרדה של עו"ד גבי לסקי, שאל בדיון את נציג המשטרה האם החיילים הציגו בפני הצלמים את צו השטח הצבאי הסגור. כשהאחרון הודה שלא הוצגה להם שום מפה שמגדירה את השטח הסגור, הורה השופט גד ארנברג לשחרר את ריב ומיכאלי (שלא הובאה לדיון בעקבות טעות טכנית של שב"ס) ללא תנאים.

דוד ריב מובא לדיון בבית המשפט בירושלים (אורן זיו/אקטיבסטילס)

דוד ריב מובא לדיון בבית המשפט בירושלים (אורן זיו/אקטיבסטילס)

"במקרה הזה השופט החליט על שחרור כי לא רק שלא הראו לעצורים את צו השטח הצבאי הסגור, אלא שהם ביקשו לראות ועצרו אותם לפני כן, כמו כן השופט ציין שהעצורים צילמו, ולא היו קשורים להפרת הסדר", אמר עו"ד רמתי לאחר החלטת השופט.

חשוב לציין כי מכיוון שמפגינים לא מורשעים רק בהפרת צו שטח צבאי, ומאחר וספק אם בכלל מדובר בעבירה שמצדיקה מעצר ושחרור בתנאים, נוהגים פעמים רבות חיילים ושוטרים להוסיף לרשימה אישומים נוספים כגון הפרעה לסדר או תקיפה. "בישראל לא ברור שהקונסטלציה של שטח צבאי סגור חוקית", הסביר עו"ד רמתי. "זהו חוק צבאי שאין לו מקבילה ישראלית, עוד לא היה לנו מקרה שהאשימו מישהו רק בהפרת צו, תמיד מוספים האשמה נוספת".

מעצרם של השלושה מדגים פעם נוספת את משטר האפליה בשטחים. למרות שצו שטח צבאי סגור לא אמור לחול על תושבי המקום, ולמרות שנעצר בדיוק באותו מקום ובאותה שעה והואשם באותן עבירות נלקח הצלם בילאל תמימי לאחר חקירתו ביום שישי לבית המעצר הצבאי בעופר. כאמור, לא הוצעה לו אפשרות לחתום על שחרור בתנאי מגבילים כלשהם. בעוד העצורים הישראלים כפופים לחוק הישראלי על פיו תוך 24 שעות ממעצרם הם צריכים להיות מובאים בפני שופט, על תמימי, כמו על כל הפלסטינים בשטחים הכבושים, חל החוק הצבאי לפיו ניתן להחזיק בו עד 4 ימים מזמן מעצרו לפני שיובא בפני שופט.

אתמול הדגישה מיכאלי כי "דוד, בילאל ואני נעצרנו באותו מקום ונחקרנו על אותן עבירות, אבל לכל אורך הדרך טופלנו בנפרד, בגלל שבילאל כפלסטיני כפוף למערכת המשפטית הצבאית, ואנו כישראלים נהנים מהזכויות שמעניקה המערכת האזרחית שחלה עלינו".

בעקבות ההחלטה החד משמעית של בית המשפט אמש קיבלה הבוקר המשטרה את בקשתו של עו"ד רמתי לשחרר גם את תמימי ממעצרו ללא תנאים מגבילים.

> על כסא גלגלים, בשרב הכבד, מול מחסום קלנדיה

שרית מיכאלי משתחררת  ממעצר בנווה תרצה לאחר שבית המשפט החליט כי לא היתה עילה למעצר. 22 באוגוסט 2015. (אורן זיו/אקטיבסטילס)

שרית מיכאלי משתחררת ממעצר בנווה תרצה לאחר שבית המשפט החליט כי לא היתה עילה למעצר. 22 באוגוסט 2015. (אורן זיו/אקטיבסטילס)

השחרור של תמימי הוא מאורע לא שגרתי. רבים מהפלסטינים שנעצרים בשטחים הכבושים נשארים במעצר עד תום ההליכים. כמו כן, במערכת המשפט הצבאית בשטחים כמעט ולא ניתנות חלופות מעצר, כגון מעצר בית או הרחקה. אחוז ההרשעות בבתי המשפט הצבאיים עומד על מעל ל-99 אחוזים.

בחלקה הראשון של ההפגנה בנבי סלאח נכחו מספר צלמי עיתונות פלסטינים העובדים עבור התקשורת הזרה. אלו לא עוכבו בידי הצבא. בעת האחרונה נראה כי הצבא מעדיף להתנכל לצלמים מקומיים או עצמאים, שלא מחזיקים תעודת עיתונאי ואין להם גב מהמערכות של סוכנויות הידיעות- שנמצאות בקשר ישיר עם דובר צה"ל והמשטרה. הצלמים שנשארים פעמים רבות עד סוף ההפגנה הם בדרך כלל הצלמים העצמאיים והאקטיביסטים, אותם יותר קל לעצור, ולהאשים אותם שהיו "חלק מההפגנה".

לפני מספר חודשים, תקפו חיילים באלימות את הצלם חיים שוורצנברג ואת צלם סוכנות הידיעות הפלסטיני עבאס מומני. באופן חריג, לאחר שהתקרית תועדה ופורסמה לראשונה בשיחה מקומית, החליט הצבא להעמיד לדין את התוקפים.

הפוסט פורסם גם באנגלית באתר 972+.

> גם האסירים הפוליטיים היהודים ששבתו רעב בעיראק היו מחבלים?

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf