newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

בדרום, נתניהו הוא הכתובת המרכזית לביקורת, מימין ומשמאל

נתניהו וממשלתו נאלמו ונעדרו כמעט לגמרי מהלוויות ההרוגים הישראלים, וביישובי הדרום התושבים אומדים את היקף הנזק שנגרם כתוצאה ממתקפת הטילים ומתקוממים נגד העדר המדיניות של ראש הממשלה

מאת:

דווקא עם ההגעה להפסקת אש, זמנית יותר או פחות, חשוב להזכיר איך החל הסבב הנוכחי. בתקשורת הישראלית הוצג במהלך סוף השבוע הנרטיב לפיו הירי מעזה ופציעתם של חייל וחיילת בזמן הפגנות יום בשישי בגבול הם שהובילו לתגובה הישראלית. אך עוד לפני הירי על החיילים חזרו בצבא להשתמש באש צלפים, ממנו נהרגו שני מפגינים (לפחות אחד מהם עוד לפני הירי על החיילים). זאת בניגוד להבנות מסבב האלימות הקודם, לפיהן ההפגנות ירוסנו והמפגינים לא יתקרבו לגדר, והצבא ישתמש בנשק פחות קטלני.

לאחר ששני חיילים נפצעו, ישראל הגיבה בתקיפה אווירית ובירי טנקים. מהירי אל מוצב חמאס נהרגו שניים מהזרוע הצבאית של הארגון. בשבת בבוקר הגיעה התגובה: ירי רקטות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי. ההתמהמהות במימוש ההקלות מצד ישראל שהושגו בסוף מרץ, שהיו אמורות לשפר ולו במעט את המצב של הפלסטינים בעזה לקראת חודש הרמדאן, היא חלק לא פחות חשוב מהסיבות להסלמה.

ההתמהמהות במימוש ההקלות מצד ישראל שהושגו בסוף מרץ, שהיו אמורות לשפר ולו במעט את המצב של הפלסטינים בעזה לקראת חודש הרמאדן, היא חלק לא פחות חשוב מהסיבות להסלמה. טילים לעבר הדרום (אורן זיו / אקטיבסטילס)

בשטף החדשות והדיווחים מהדרום ומרצועת עזה, נעדר קולו של איש אחד – בנימין נתניהו. מי שלפני תשעה באפריל, כמו לפני כל מערכת בחירות, רץ בין אולפני הטלוויזיה, פשוט נעלם. בהלווייתם של ההרוגים הישראלים, ששלושה מהם נקברו אתמול (ראשון), לא היתה כמעט נציגות רשמית של הממשלה או הליכוד- רק ח״כ יואב קיש והשר אופיר אקוניס הגיעו להלווייתו של משה אגדי באשקלון. ח״כ קיש סירב להתייחס למדיניות של הממשלה או לתוכנית הפעולה שלה. בהלווייתו של זיאד אל-חמאמדה, שנהרג מפגיעת טיל במפעל באשקלון וחי בכפר לא מוכר סאוויאן שליד שגב שלום, ובהלווייתו של פנחס מנחם פשווזמן מאשדוד לא נכחו גורמים רשמיים.

בעוד נציגי הממשלה ממהרים להגיע להלווייתו של כל הרוג בגדה המערבית או בישראל מאלימות של פלסטינים ולפזר הצהרות, כאן נראה שלא רק שאין רווח פוליטי להשיג, אלא שיש להם הרבה מה להפסיד.

הלווייתו של משה אגדי ז"ל (אורן זיו / אקטיבסטילס)

הסלמה בדרום. עשן מיתמר לאחר הפצצה של חיל האוויר ברפיח, רצועת עזה. 4 במאי 2019 (עבד רחים חטיב / פלאש 90)

את המתים שם איש לא סופר. עשן מיתמר לאחר הפצצה של חיל האוויר ברפיח, רצועת עזה. 4 במאי 2019 (עבד רחים חטיב / פלאש 90)

הסבב הנוכחי הגיע בעיתוי רגיש מבחינת נתניהו; לא רק בגלל האירוויזיון וימי הזיכרון והעצמאות, אלא גם בגלל המשא ומתן הקואליציוני. בצלאל סמוטריץ' צייץ הבוקר ״המערכה בעזה היתה חייבת להסתיים בשבע מאות מחבלים הרוגים (אחד על כל טיל)״. כשהדרישה מצד מפלגתו של סמוטריץ' היא סיפוח הגדה ודילול האוכלוסייה ברצועה (״את הפתרון האסטרטגי שלי אתם כבר מכירים״ כתב סמוטריץ׳ באותו ציוץ), מרחב התמרון של נתניהו לא גדול במיוחד, בקואליציה בה הוא תלוי בכל קול.

אך בניגוד לשתיקה של הממשלה, בערים ובישובים בדרום, בין אזעקה לאזעקה, נתניהו היה נושא השיחה העיקרי, אם לא היחיד. כל מי שאיתו דיברתי הדגיש ש״ככה אי אפשר להמשיך״ ו״שזו לא דרך לחיות״. לכל אחד יש הצעות שונות, מהפעלת יותר כוח ועד להדברות ושיפור המצב ברצועה.

באחת השכונות הדרומיות והוותיקות באשקלון, שבכל סבב סופגת פגיעות ישירות, התושבים זועמים קודם כל על העירייה שפתחה את המקלטים רק בשעה ארבע לפנות בוקר, אחרי שטיל שנורה מהרצועה נחת בכניסה לבניין שיכון והסב נזק רב ליותר מעשר דירות. ״מי שבחר בביבי, זה מה שהוא קיבל״, אומרת אחת השכנות, שחיה מול הבניין שנפגע בלילה הקודם. היא תומכת בהפעלת כוח מאסיבי על הרצועה. מערכת הבחירות האחרונה היתה מאבק מחנה ביבי ומחנה אנטי-ביבי, אך גם אתמול, ההרגשה היא שדבר לא השתנה – נראה ששבעים וחמישה אחוז האזרחים שלא בחרו בנתניהו, מימין ומשמאל, מתקוממים נגד חוסר המדיניות שלו.

אומדים את הנזקים ומבקרים את נתניהו (אורן זיו / אקטיבסטילס)

״אם תהיה הפסקת אש, צריך להתקומם. כל הדרום צריך לעשות הפגנות אם בגלל האירוויזיון הם יגיעו להסדר״. אשקלון אחרי הירי (אורן זיו / אקטיבסטילס)

תושבים רבים עומדים מחוץ לבניין, מסתכלים על הנזק הכבד. גם בסבב הקודם, וגם בסבב שקדם לו, הגעתי למקום ביום לאחר פגיעה של רקטות שנורו מעזה. ״אם תהיה הפסקת אש, צריך להתקומם. כל הדרום צריך לעשות הפגנות אם בגלל האירוויזיון הם יגיעו להסדר״, אומרת אחת התושבות. בניגוד לסבבים קודמים, נראה שהפעם הביקורת על נתניהו ישירה. ״כל עוד אין ממשלה אפשר להפיל אותו״, היא מוסיפה. במלון לאונרדו באשקלון, לשם פונו חלק מהתושבים שביתם נפגע, אישה שפונתה מביתה מספרת שלפני עשור נתניהו הבטיח לה בביקור בעיר שבקרוב יהיה לה ממ״ד. ההבטחה לא קוימה. לרבים בעיר אין ממ״ד בבית ואפילו לא גישה למקלט קרוב.

בשונה מסבבים קודמים, הפעם האזעקות מגיעות ברצף בזו אחר זו. בשעות הצהריים, אחרי שמשה פדר נהרג מפגיעת טיל נ"ט ברכבו בעוטף עזה, הרחובות באשקלון ושדרות מתרוקנים.

״נתניהו לא מסוגל לקבל החלטה, הוא רק עסוק במשפטים שלו״, אומר לי תושב שדרות שלאחרונה עבר לאשקלון בזמן שהוא ממהר לחזור לביתו. ״בכוח אי אפשר לפתור כלום״, הוא מוסיף. גם את הקולות הקוראים להפסקת האלימות ולתת תקווה לתושבי עזה אלה שומעים בדרום, ולא רק במושבים ובקיבוצים.

בישובים שקרובים יותר לגדר עם עזה, הרחובות ריקים ואף אחד לא יוצא מהבית. ההתראה על פצצות המרגמה מגיעה רק שניות לפני הפגיעה. מהמצפה בנתיב העשרה, ניתן לראות נוף פנורמי של צפון הרצועה ועד לאשקלון ואשדוד. לקראת הערב ניתן להבחין בעשרות שיגורים מהרצועה לכיוון ישראל – הרקטות משאירות שובל עשן על רקע השקיעה, וגם את היירוטים של כיפת ברזל אפשר לראות. הביקורת ששמעתי על נתניהו היא על הניסיון שלו לשמור על הסטטוס קוו ולא להוביל מדיניות ברורה. אי אפשר להתעלם מכך שלרבים בדרום, ובכלל בישראל, אין שום בעיה עם הסטטוס-קוו הזה – כל עוד יש שקט מכיוון הרצועה ואין הפרעה לשגרת החיים שלהם. בהודעה לקונית שפרסם הבוקר נתניהו, הוא התגאה בתקיפה של למעלה מ-350 מטרות, חלקן אזרחיות. "המערכה לא הסתיימה והיא דורשת אורך רוח ושיקול דעת. אנחנו נערכים להמשך", נאמר בהודעה שאפילו לא מנסה להסתיר את העובדה שהסבב הבא יגיע בקרוב.

את עשרים ושלושה הפלסטינים שנהרגו ביומיים האחרונים, כמעט אף אחד לא סופר בישראל. גם את הקולות של תושבי עזה כמעט אף אחד לא רוצה לשמוע. ביום שישי האחרון, עוד לפני ההסלמה, הגיעו כ-25 פעילים ישראלים לאזור נחל עוז מול ההפגנה המרכזית ברצועה, כדי להביע סולידריות עם המפגינים בצד השני. כמו בפעמים קודמות, הם נופפו בדגלים כדי שיראו אותם ושוחחו בטלפון עם המפגינים שעמדו רק כקילומטר מהם, בצד השני של הגדר. במהלך המחאה הפעילים עוכבו ושניים מהם נעצרו. הפעולה הסמלית, שלא זכתה לסיקור תקשורתי, מבקשת להזכיר את מה שאמור להיות ברור מאליו: יש אנשים בצד השני של הגדר, ובלי שתהיה לתושבי עזה אפשרות לחיים נורמליים, כולל הסרת המצור, לא יהיה פתרון.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf