newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

עונש המוות של האמן הפלסטיני-סעודי הומר במאסר ומלקות

בית הדין הסעודי קיבל את ערעורו של האמן אשרף פיאד, אך לא ביטל את הסעיפים בהם הורשע, ביניהם "הטרדת היישות האלוהית". ההצלחה מיוחסת בין היתר לקמפיין הבינלאומי שנערך לטובתו, ממנו נעדרה במופגן הרשות הפלסטינית

מאת:

לאחר שנידון למוות באשמת "הטרדת" הישות האלוהית, רבבות התבשרו אתמול שהחרב הוסרה מעל ראשו של האמן הפלסטיני הסעודי אשרף פיאד: בית המשפט בסעודיה קיבל את ערעורו, והמיר את גזר הדין הקודם נגדו מהוצאה להורג בעריפת הראש, ל-8 שנות מאסר ו-800 מלקות, אך האשמות עצמן לא בוטלו.

האמן אשרף פיאד נמצא במעצר מזה שנתיים בידי הרשויות הסעודיות, לאחר שהוטחו בו האשמות בנוסח הטרדת הישות האלוהית, אתאיזם, הכרות וצילום עם נשים לא בנות משפחה, ועוד. בנובמבר האחרון החל קמפיין עולמי להצלתו לאחר שבית המשפט גזר עליו גזר דין מוות בגין אותן עבירות.

> אמן פלסטיני-סעודי נידון למוות באשמת "הטרדת היישות האלוהית"

התמונה שהובילה להסתבכות. אשרף פיאד במוזיאון (מחשבון האינסטגרם של פיאד)

התמונה שהובילה להסתבכות. אשרף פיאד במוזיאון (מחשבון האינסטגרם של פיאד)

סיפורו של פיאד התגלגל בצורה היסטרית מאמצע שנת 2013. מה שהחל בקיץ 2013 כוויכוח סוער בנושא אמנות ותרבות בין פיאד לבין מכר, אמן אחר, פונדמנטליסט סעודי, הגיע להאשמות בכפירה והשמצת הישות האלוהית, דברים שנמצאים בטיפולה וסמכותה של רשות המוסר בסעודיה, אשר פועלת ביד קשה ותוך שימוש באמצעים דרקונים לאכיפת חוקי הדת, כהגדרתה. התיק שנפתח נגד פיאד עבר לעסוק ביצירותיו הספרותית, ביניהם קובץ שירים שנכתב ב-2008. הרשויות החלו לפרש את כתיבתו לפי ראות עיניהם, והטקסטים שימשו בסיס לאשמת כפירה ואתאיזם. אליהם נוספו גם עבירות מוסר חמורות בהקשר הסעודי כמו צילומים ליד נשים, ואף להאשמה בטרור, שהוסרה בשלב מסוים.

איפה הרשות?

אומנם העונש החדש נחשב לסוכריה לעומת הקודם, ו-800 המלקות יחולקו לקבוצות של 50 בכל פעם, אך על-פי ההודעה של עורך דינו, ההגנה עדין דבקה בזכאותו של פיאד ומתכוונת להגיש ערר בימים הקרובים על פסק הדין החדש ולבקש את שחרורו. עם זאת, הדבר לא נראה סביר לקרות היות ובית המשפט כלל לא ביטל את ההרשעה; הפחתת העונש לא נקבעה כשיקול של מידתיות אלא מתוך רחמנות, אלמנט שמעוגן בחוקי השריעה (درئ الحدود). בפסק הדין החדש, בית המשפט אף קובע שזה מותנה בכך שהאסיר יתנער פומבית מכל האמירות והרעיונות שמיוחסים לו.

בעלי דעה רבים בתקשורת הערבית שיבחו ביומיים האחרונים את הקמפיין ההמוני שתמך בפיאד, וייחסו לו את ההצלחה בהצלתו תוך האשמה חוזרת של הרשות הפלסטינית שלא נקטה בשום צעד לשחרורו. כידוע, הרשות עצמה שומרת באדיקות על היחסים עם סעודיה, המדינה הגדולה והעשירה. כך, למרות משבר הנפט והגרעון הענק, סעודיה העבירה את חלקה במימון הרשות בסכום של 60 מיליון דולר בינואר האחרון. אבו מאזן מצדו משלם במטבע שונה: רק לאחרונה בנאומו הטלוויזיוני בבית לחם עמד איתן בחזית אחת עם סעודיה שנאבקת בתימן ואיראן, והצהיר "אנחנו עם סעודיה בכל מה שהיא עושה ומה שהיא עושה הוא הנכון".

לא ברור אם שינוי הכרעת הדין הושג בעקבות מאבק תרבותי ערבי ובינלאומי, או בשל צעדים של הרשות, גלויים או סמויים. מה שחשוב הוא שניצלו חייו של אדם אחד מבין 151 נידונים להורג בשנת 2015 בסעודיה.

נאומו של אבו מאזן: בחזית אחת עם סעודיה

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf