newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

ארגון זכויות אדם: לחקור את חמאס והרשות בשל שימוש בעינויים

דו"ח חדש של ארגון Human Rights Watch מתעד עשרות מקרים בהם עשו מנגנוני הבטחון של חמאס ושל הרשות הפלסטינית שימוש במעצרים שרירותיים, התעללות ועינויים נגד מתנגדים פוליטיים

מאת:

דו"ח חדש שפרסם היום (שלישי) ארגון זכויות האדם Human Rights Watch (בקיצור HRW), בהתבסס על תחקיר של 86 מקרים, חושף את השימוש שעושים מנגנוני הבטחון של פת"ח וחמאס בגדה המערבית וברצועת עזה במעצרים שרירותיים, התעללות ועינויים נגד מתנגדים פוליטיים, עיתונאים ומי שמתבטאים ברשתות החברתיות באופן שאינו נושא חן בעיני הרשויות. מחברי הדו"ח קוראים לפתוח בחקירה של בית המשפט הפלילי הבינלאומי ולהשעיית הסיוע המוענק לכוחות הבטחון הפלסטינים. על פי מחברי הדו"ח, מעשי הדיכוי שמבצעות שתי הרשויות הפלסטיניות "עשויים להוות פשע נגד האנושות".

מחברי הדו"ח מדגישים את הצהרתה של הרשות הפלסטינית על הצטרפותה ל"מגוון של אמנות בינלאומיות", לרבות אמנת האו"ם נגד עינויים, שגם ממשלת החמאס השולטת בעזה טענה כי היא מחוייבת לה.

החוקרים מגיעים למסקנה כי השימוש בעינויים בשני הגופים הוא שיטתי ומגיע לכדי מדיניות רשמית. הם טוענים לשימוש שכיח, מכוון וידוע לכל בטקטיקות עינויים דומות, לאורך שנים, ומציינים כי העובדה שגורמים בכירים אינם נוקטים בפעולות כדי לעצור את ההתעללות "הופכת את הפרקטיקות האלו לשיטתיות". מצב זה מצביע על כך "שעינויים הם מדיניות ממשלתית הן של הרשות הפלסטינית והן של חמאס".

שוטרים פלסטינים מתעמתים עם מפגינים שמבקשים להגיע אל מול ביתו של הנשיא אבו מאזן ברמאללה. אוגוסט 2013 (עיסאם רמאווי / פלאש 90)

שוטרים פלסטינים מתעמתים עם מפגינים שמבקשים להגיע אל מול ביתו של הנשיא אבו מאזן ברמאללה. אוגוסט 2013 (עיסאם רמאווי / פלאש 90)

במקרה אחד שמתואר בדו"ח, עובד מדינה בעזה נעצר רק בגלל שחבר תייג אותו בפייסבוק בפוסט שקרא להפגנות נגד משבר החשמל המתמשך. כמו בעדויות נוספות שמציג הדו"ח, גם הוא סיפר לחוקרים כי היה נתון להתעללות פיזית בשיטה המכונה "שאבח", איזוק בתנוחה מכאיבה במיוחד – פרקטיקה שבה עושים חוקרים ישראלים שימוש נרחב – שגרמו לו לחוש "כאב חמור בעמוד השדרה ובכליות", עד כי חשש שהצוואר שלו עומד "להישבר", וכי "הגוף שלי עומד להיקרע מבפנים".

עבדאללה אבו שרח', מורה למתמטיקה בן 55 מעזה, נעצר מספר פעמים בין ינואר 2017 לינואר 2018 בגין ביקורת שכתב בפייסבוק על מנהיג חמאס. הוא שהה זמן רב בחדר שנקרא "האוטובוס", שבו סוכני בטחון הפנים הכריחו את העצורים לעמוד או לשבת בכסא קטן של ילדים במשך שעות, לפעמים ימים. "אתם לא יכולים לתאר לעצמכם כמה זה כואב", הוא אמר ל-HRW.

מקרה נוסף המתואר בדו"ח הוא של עלאא זקיק מהגדה המערבית, שנעצר בשל פעילותו באוניברסיטה עם "הגוש האיסלאמי", קבוצת סטודנטים המקושרת עם חמאס. קציני מודיעין אזקו את ידיו, כיסו את עיניו, הטיחו אותו כנגד הקיר והעבירו אותו עינויים. זקיק אמר למחברי הדו"ח כי חוקר המכונה "המסחטה", איים עליו שהוא "יעזוב את המקום הזה על כיסא גלגלים".

פעיל זכויות האדם הפלסטיני עיסא עמרו נעצר על ידי שוטרים פלסטינים בביתו בחברון ב-7 בספטמבר 2017, לאחר שמתח ביקורת ברשתות החברתיות על מעצרו של עיתונאי פלסטיני (וויסאם השלמון / פלאש 90)

פעיל זכויות האדם הפלסטיני עיסא עמרו נעצר על ידי שוטרים פלסטינים בביתו בחברון ב-7 בספטמבר 2017, לאחר שמתח ביקורת ברשתות החברתיות על מעצרו של עיתונאי פלסטיני (וויסאם השלמון / פלאש 90)

ממצאי הדו"ח מתבססים על תחקיר בן שנתיים שכלל ראיונות נרחבים עם עצורים לשעבר, בני משפחה, עורכי דין, נציגי ארגונים לא ממשלתיים ורופא. המידע המובא בדו"ח כולל גם חלופת מכתבים של הארגון עם רשויות הבטחון המעורבות ברמאללה ובעזה.

לדברי עומר שאקר, מנהל תחום ישראל ופלסטין בארגון, פרסום הדו"ח תוכנן ליום השנה ה-25 להסכם אוסלו, שהעניק לפלסטינים מידה מסוימת של שלטון עצמי בגדה המערבית ובעזה. "בגלל הקיבעון של הקהילה הבינלאומית סביב פיתוח היכולות של הרשויות הפלסטינית היא לא התייחסה מספיק בחומרה לדפוסי הדיכוי שלה", אמר שאקר.

סאמר בדאווי הוא בלוגר באתר 972+, שם פורסם הפוסט במקור באנגלית.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf