newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

האם אנרגיה סולארית יכולה לפתור את משבר החשמל בעזה?

היא זולה יותר, ידידותית לסביבה וישראל לא יכולה לשלוט בה. בעוד משבר החשמל בעזה מחריף, השימוש של פלסטינים באנרגיה סולארית נמצא במגמת עליה

מאת:

לפני כשנתיים, כשהאורות כבו באזור חוף הים של עזה, הדליקה משפחת הינדי נרות בביתה. התוצאה היתה טראגית: ביתם נשרף, והם איבדו שלושה מילדיהם באש. למרבה הצער, מקרים כאלה אינם נדירים בעזה.

רצועת עזה, שבה מתגוררים כשני מיליון פלסטינים, סובלת מזה שנים ממשבר חשמל חמור, והתושבים למדו להתאים את עצמם לחיים עם אספקת חשמל ממוצעת של ארבע שעות ביום. יוזמה חדשה מנסה לרתום את אנרגית השמש כדי להתגבר על המשבר ולהפחית את התלות של עזה בישראל לצורך אספקת חשמל.

ח'אלד נסמאן, מהנדס חשמל מעזה, החליט להתקין מערכות סולאריות על גגות המבנים בשכונה בה הוא מתגורר. הוא הצליח לגייס תמיכה של 15 בתים פרטיים ועסקים, שאספו ביחד 37 אלף דולר לרכישת הפאנלים לקליטת השמש. "העלות של הפאנלים נמוכה, יחסית לאנרגיה הקונבנציונלית המבוססת על מאובנים, כמו גז טבעי או נפט, שמחירה אינו יציב. לאורך הזמן השימוש באנרגייה הקונבנציונלית נעשה גם חסר תועלת מבחינה כלכלית ופרקטית, לאור התכיפות של סגירת המעברים", אומר נסמאן.

התאים הסולארים הם מקור לתקווה, הוא מוסיף – הם יכולים לספק חשמל למשך 24 שעות ולפצות על המחסור שנגרם לשכונה בזמן הפסקות החשמל. אנרגיה סולארית אפשרה לתושבים להפעיל בקיץ האחרון מכשירי חשמל בביתם, כגון מאווררים שהיו מועלים מאוד במיוחד במהלך גלי החום.

ילדה בעזה עושה שיעורי בית לאור נרות. מחנה הפליטים רפיח, פברואר 2018 (עבד רחים ח'טיב / פלאש 90)

ילדה בעזה עושה שיעורי בית לאור נרות. מחנה הפליטים רפיח, פברואר 2018 (עבד רחים ח'טיב / פלאש 90)

לדברי נסמאן, פרויקטים בתחום האנרגיה המתחדשת ברצועת עזה מתרחבים בהתמדה. ארגונים בינלאומיים ממנים פיתוח של יותר ויותר פרויקטים שמספקים חשמל למאות בתים, מרכזי רפואה, בתי ספר, מתקני טיהור שפכים והתפלת מים – בעזרת תאים סולאריים. ישנם מוסדות שמציעים הלוואות ירוקות, במטרה לעודד אנשים לחסוך באנרגיה בבתים ובעסקים.

מי יכול לחסום את אנרגית השמש?

המחסור הכרוני בחשמל בעזה התגבר לאחר שחמאס השתלט על הרצועה ב-2006. באותו קיץ, לאחר שחמושים של חמאס שבו את החייל הישראלי גלעד שליט (ששוחרר במסגרת עסקת חילופי השבויים ב-2011), הפציצה ישראל את תחנת הכוח היחידה ברצועה, שהיתה אחראית אז על אספקת 43 אחוז מהחשמל בעזה. כיום, רצועת עזה זקוקה לכ-500 מגה וואט ביום, אבל מקבלת רק כשליש, משלושה מקורות שונים. תחנת הכוח בעזה מייצרת כ-23 מגה וואט ביום, 120 מגה וואט מיובאים מישראל ועוד כ-30 מגה וואט מגיעים ממצרים.

מוקדם יותר השנה הזהיר משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים בשטחים הפלסטינים הכבושים (OCHA) כי רצועת עזה נמצאת "על סף אסון" בשל מחסור בחשמל ובדלק. ביוני הודיעה חברת החשמל היחידה בעזה על צמצום נוסף באספקת החשמל, לאחר שתחנת הכוח היחידה שלה הפסיקה לפעול.

"אנרגיה מתחדשת היא נקיה ואינה מייצרת פליטות מזיקות. חשוב מכל – הוא לא מאפשרת לישראלים לשלוט בה. לכן ניתן להסתמך עליה לצורך אספקת חשמל לבתים ולמגוון של מתקנים ובתי ספר בעזה ובגדה המערבית, במיוחד לאור עלויות התפעול הנמוכות ביחס לאנרגיה הקונבנציונלית", אומר איימן איסמעיל, מנהל המרכז הפלסטיני לחקר אנרגיה וסביבה ברמאללה.

בשנת 2017 בלבד חיברה הרשות הפלסטינית 82 בתי ספר לרשתות של פאנלים סולארים, הוסיף איסמעיל. קרן ההשקעות של הרשות מתכננת לבנות חוות סולאריות על גגות של כ-500 בתי ספר ציבוריים, ולמכור את העודפים לחברות הפצת חשמל פלסטיניות כהשקעה. לדברי איסמעיל עד שנת 2030 מתכננת הרשות הפלסטינית לספק עשרה אחוז מצריכת החשמל הביתית בגדה המערבית באמצעות אנרגיה מתחדשת.

עובדי חברת החשמל בעזה מבצעים תיקונים. יולי 2010. (עבד רחים ח'טיב / פלאש 90)

עובדי חברת החשמל בעזה מבצעים תיקונים. יולי 2010. (עבד רחים ח'טיב / פלאש 90)

פאדי בכיראת, מהנדס וממייסדי הפדרציה הפלסטינית לתעשיות אנרגיה מתחדשת, אומר שהמחסור במקורות חשמל מסורתיים בגדה ובעזה מספק מוטיבציה לחפש מקורות חלופיים לייצור חשמל, ובכלל זה אנרגיה סולארית. "זה גם מקטין את החשבון שצריכה לשלם חברת החשמל הפלסטינית לישראל, שיכול להגיע למיליארדי דולרים בשנה", הוא מוסיף.

כדי למשוך משקיעים בתחום, ניתן בפלסטין פטור מלא מתשלום מכס ומע"מ על ציוד ומכשור של אנרגיה מתחדשת. אבל בגלל מציאות החיים והמסחר תחת כיבוש צבאי, המשקיעים מהססים לתמוך ביוזמות בתחום, אומר בכיראת.

בעוד שהשימוש באנרגיה מתחדשת נותן לפלסטינים מידה מסוימת של עצמאות, הם עדיין תלויים בישראל כדי להעביר לשטחם את הציוד הדרוש. את התאים הסולארים והציוד המתאים יש לייבא מחו"ל, והם נכנסים לעזה דרך מעבר כרם שלום שנמצא תחת שליטה ישראלית – המעבר היחיד המשמש ליבוא ויצוא של סחורות.

בשנת 2005 הוציאה ישראל את כוחותיה והתנחלותיותיה מרצועת עזה, אבל זמן קצר אחר כך הטיל צה"ל מצור על מובלעת החוף המבודדת. הצבא הישראלי שולט על גבולות הרצועה, קובע מי ומה ייכנס או יצא מאדמותיה, ויכול להחליט באופן שרירותי אם ומתי לפתוח את מעברי הגבול. לפיכך, המדיניות של ישראל היא זו שקובעת בדרך כלל את משך הזמן שיידרש להשלמת פרוייקט של אנרגיה מתחדשת, והאם הציוד הנדרש בכלל יצליח להגיע ליעדו.

לדברי מועין רג'ב, מומחה לכלכלה עמו שוחחתי, השקעה באנרגיה מתחדשת יכולה לייצר מאות משרות נוספות ברצועה ובגדה, מה שעשוי לעזור בהפחתת שיעורי האבטלה הגבוהים בחברה הפלסטינית. השקעות כאלו יכולות לתרום לתוצר הגולמי הפלסטיני, הוא הוסיף. אנרגיה היא גורם מפתח בהנעת צמיחה כלכלית בכל מדינה, ואם היא הופכת לחלק משמעותי מתהליכי הייצור "היא יכולה לספק הזדמנויות ארוכות טווח להשקעות בתחום האנרגיה".

אבראהים עבד אלהאדי הוא עיתונאי פלסטיני עצמאי מעזה שעוסק בנושאים הומניטריים וחברתיים. הוא בוגר תואר ראשון בעיתונות ובמדיה מאוניברסיטת אל-אקצא. הפוסט פורסם לראשונה באנגלית באתר 972+ ותורגם על ידי יעל מרום.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

קישוטי רמדאן בבית החולים האירופי בח'אן יונס, בדרום רצועת עזה, במרץ 2024 (צילום: רווידה כמאל עמאר)

בבית החולים האירופי בעזה משתדלים ליצור אווירת רמדאן

משפחות ואנשי צוות קישטו את בית החולים, שבו מצאו מקלט אלפי עקורים מרחבי עזה, בניסיון נואש להרגיש קצת חגיגיות גם בתנאים האיומים שבהם הם חיים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf