newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

"אל תשרפו לנו את העתיד". מחאה מול משרדי שברון בישראל

עשרות פעילי סביבה חסמו את הכניסה למשרדי החברה בהרצליה. שברון, שנחשבת לאחת האחראיות הגדולות בעולם לפליטת גזי חממה, רכשה את נובל אנרג'י ומחזיקה במניות בקידוחי הגז מול ישראל

מאת:
"ההגדרה היא פושעי אקלים". מחאה מול משרדי חברת שברון בהרצליה, 25 באוגוסט 2021 (צילום: אורן זיו)

"ההגדרה היא פושעי אקלים". מחאה מול משרדי חברת שברון בהרצליה, ב-25 באוגוסט 2021 (צילום: אורן זיו)

עשרות פעילי סביבה חסמו את הכניסה למשרדי תאגיד האנרגיה שברון בהרצליה, במחאה על תרומת החברה למשבר האקלים.

הפעילות והפעילים מארגוני מגמה ירוקה, המרד בהכחדה, עומדים ביחד, וכאןתוקם, ריססו את חלונות בניין המשרדים עם מטפי כיבוי אש. הם קראו לשברון "לא לשרוף לנו את העתיד", והוסיפו קריאות בנוסח "שברון שיקרו, יערות נשרפו", "ישראל דורשת אנרגיה מתחדשת", ו"הגיע זמן ומהר מהגז להיגמל".

שוטרים שהגיעו למקום עצרו מפגינה אחת, ולאחר כשעה וחצי של חסימה המחאה הסתיימה.

"משבר האקלים כבר כאן, ויש לו אשמים ברורים: תאגידי הענק המזהמים", נאמר בהודעה לתקשורת של מארגני ההפגנה. "אין דרך אחרת לומר זאת, מדובר בפושעי אקלים".

ענקית האנרגיה שברון אחראית לפליטה נרחבת של גזי חממה. מחקר של המכון לאחריות אקלימית שצוטט בגרדיאן ב-2019 הראה כי היא החברה השנייה בעולם בכמות פליטת גזי חממה – יותר מ-43 מיליארד טונה של גזי חממה מאז 1965.

המחאה מול משרדי שברון. צילום: יונתן המפל 

באוקטובר 2020 סיימה שברון את רכישת חברת נובל אנרג'י בעסקת חילופי מניות בסכום שנאמד בכ-4.2 מיליארד דולר, ועכשיו היא מחזיקה בכ-25% מהזכויות בקידוח הגז תמר ובכ-40% מקידוח לווייתן מול חופי ישראל. בסוף 2020 קיבלה החברה קנסות על פליטת יתר וזיהום הים בסך כולל של 7 מיליון שקל.

"זה הסיפור האמיתי של משבר האקלים", אמר איתמר אבנר מעומדים ביחד. "תעשיות של נפט וגז מזהמות ורווחיות. הן יודעות שהפעילות שלהן הורסת לנו את העתיד, אבל חושבות שיוכלו להמשיך להרוויח הון עתק. לא ניתן לזה להימשך. אנחנו אומרים לחברות: זמנכן עבר. לממשלה אנחנו אומרים: הגיע הזמן להתעורר".

"אני מפחד על העתיד שחברות כמו שברון גונבות", אמר יונה, פעיל במגמה ירוקה. "ראינו מה קורה כשחברות כאלה נכנסות: יותר שחיתות, יותר הרס הסביבה ויותר פגיעה בחיים של כולנו. הם חושבים שהם יכולים להפחיד אותנו, אבל נמשיך לבוא לפה".

שוטרים מפנים מפגינה מול משרדי שברון (צילום: אורן זיו)

שוטרים מפנים מפגינה מול משרדי שברון (צילום: אורן זיו)

"הגעתי כי אני אמא לשתיים ואני מפחדת על העתיד של הבנות שלי", אמרה מיכל, שהשתתפה במחאה. "בלתי נתפס שהאנשים שאחראים לכך לא מתכוונים לעשות כלום. גם כשהסכנה ידועה וקרובה, ממשיכים לשרוף גז ונפט. אנחנו דורשים גרין ניו דיל".

המפגינים גם התייחסו לדו"ח של הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי אקלים (IPCC) שפורסם בתחילת החודש, ולפיו גם לפי התרחיש האופטימי ביותר, אי אפשר למנוע את התחממות כדור הארץ מעבר לרף קריטי של 1.5 מעלות צלזיוס בממוצע. לפי הדו"ח, אסונות אקלים כמו שריפות ענק ושיטפונות יילכו ויתגברו בשנים הקרובות.

"הדו"ח צריך לשמש כתב אישום כנגד כל מי שהיו שותפים לפשע התרמית, שבו הפכנו למשק שמקדש שימוש באנרגית גז פוסילי בתור אנרגיה ירוקה", כתבו מארגני המחאה. "הכסף והכוח של האשמים, שדירדרו את כולנו למשבר אקלימי חמור ביותר, איפשרו להם להמשיך במעשיהם יותר מדי זמן ולחמוק מעונש.

"את תעשיית דלקי המאובנים הגיע הזמן לסגור, ואת הרווחים שנעשו בה על חשבון העתיד שלנו צריך להשקיע חזרה במאמץ להיערכות לקראת משבר האקלים".

שברון משמשת יעד למחאה על פגיעה בסביבה מאז שנות ה-90 של המאה הקודמת. בניגריה דייגות יצאו למחאה נגד החברה בעקבות כמה אירועים של דליפת נפט בדלתה של נהר הניז'ר. ב-2019 החברה הואשמה בכך ששפכה חמישה מיליון ליטר של נפט גולמי לערוץ נחל בקליפורניה.

באקוודור זוהמו מי יובלים של האמזונס וקרקעות בנפט שדלף משדה של חברת טקסקו, חברה שנרכשה על ידי שברון ב-2001. בית המשפט העליון באקוודור חייב את שברון לשלם 9.5 מיליארד דולר לתושבים הילדים, שהגישו תביעה ייצוגית.

החברה טענה שהיא לא אחראית לזיהום שהתרחש לפני הרכישה של טקסקו. שברון גם תבעה בארה"ב את עורך הדין של התושבים, סטיבן דנציגר, וטענה כי שיחד את אחד השופטים באקוודור. חלק מהטענות של שברון התקבלו על ידי השופטים האמריקאים, ודנציגר יושב מאז 2019 במעצר בית. במקביל נפתח נגדו הליך פלילי ורישיון עריכת הדין שלו נשלל, לאחר שסירב להעביר את המחשב ואת הטלפון הנייד שלו לבדיקה אצל החברה.

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

מבט על ורשה מהמרפסת של הטירה המלכותית, ציור של ברנרדו בלוטו מ-1773 (באדיבות המוזיאון הלאומי של ורשה)

המהפכה החינוכית שהקדימה את זמנה

כבר ב-1774 הבינו בחבר העמים של פולין וליטא ש"אין לכפות משמעת באמצעות פחד, אלא באמצעות מנהיגות והבנה", שהכיתות צריכות להיות מעוצבות "כך שהילד לא יראה את בית הספר כבית סוהר", ושרק הממסד האזרחי יכול להניב חינוך אוניברסלי שוויוני וחופשי

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf