newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

הבעיה היא איפא"ק, לא דונלד טראמפ

יהודים בארה"ב נערכים למחות נגד הופעתו של דונלד טראמפ ביום שני בוועידת איפא"ק. אם הם רוצים להגן על זכויות אזרח ושוויון - הם צריכים להפגין נגד השדולה עצמה

מאת:

כותבת אורחת: מרב זונשיין

רוב הכותרות על דונלד טראמפ בשבועות האחרונים עסקו בגל הנצחונות שלו בפריימריז של המפלגה הרפובליקנית, שמסמן אותו כמי שעשוי להיות מועמד המפלגה לנשיאות. אבל בימים האחרונים מתמקדת התקשורת היהודית-אמריקאית בעניין אחר: הופעתו הצפויה של טראמפ בכנס השנתי של איפא"ק ביום שני הקרוב (לצד הילרי קלינטון, ג'ו ביידן, טד קרוז וג'ו קייסיק, שגם אמורים לנאום בוועידה. ברני סנדרס הודיע שלא יגיע).

שני רבנים מהחוף המזרחי ארגנו קבוצת פעילות אד הוקית, תחת הכותרת "מתאחדים נגד השנאה", שמתכננת לקום ולצאת במחאה שקטה בזמן נאונו של טראמפ בוועידה. קבוצה אחרת, "יהודים נגד טראמפ", השיקה עצומה מקוונת שקוראת ללובי היהודי בארה"ב לבטל את הזמנתו. גם התנועה הרפורמית פרסמה ביקורת על "נאומי השטנה" של טראמפ ורמזה שתמחה על נוכחותו באיפא"ק, אך לא הבהירה איך.

> קחו את דונלד טראמפ ברצינות

דונלד טראמפ (Gage Skidmore CC BY-SA 2.0)

דונלד טראמפ (Gage Skidmore CC BY-SA 2.0)

בקבוצת הפייסבוק של "מתאחדים נגד השנאה", שמונה כ-1,500 חברים כרגע, נכתב: "אנחנו תומכים באיפא"ק, מכירים בחשיבות שבהמשך בניית שותפות אמריקאית-ישראלית, ומוקיעים את השנאה… דונלד טראמפ לא מייצג אותנו ולא מדבר בשמנו, וערכיו אינם ערכי איפא"ק".

באתר JewSchool כותבת שרה ברמר-שלי ש"כשאנחנו מרשים לטראמפ לדבר באירוע מרכזי של הקהילה היהודית אנחנו מפנים את גבנו לקהילות מודרות. זה פשוט: אנחנו לא ניטרליים, אנחנו שותפים לפשע".

בין איפא"ק לאיראן

מה שמשותף לכל הקבוצות והאנשים האלה הוא שכולם משוכנעים שהמועמד הרפובליקני המוביל מתריס נגד הערכים שלהם כיהודים ולא מייצג את הקהילה היהודית בארה"ב בכללותה. הם חושבים שנאומי ההסתה שלו והרטוריקה נגד מהגרים היא קו אדום, ושגם אם הוא מסתמן כמועמד לנשיאות – אין לתת לו במה באירוע הגדול והחשוב ביותר של הקהילה היהודית האמריקאית.

אבל מה הם בעצם הערכים של איפא"ק, שלכאורה מנוגדים למסריו של טראמפ? באתר הלובי לא מופיעים ערכים כלשהם. אין שם כל עיסוק בשוויון זכויות או בחירויות, אלא רק בצורך "לחזק, להגן ולקדם שותפות אמריקאית-ישראלית בדרכים שיעצימו את הביטחון של ארצות הברית וישראל".

כל מי שמכיר את מדיניות הלובי הישראלי ואת פעילויותיו בעשרות השנים האחרונות יודע שמדובר בגוף שמזמן הפנה גב לקהילות מודרות, בכך שהוא מייצג מדינה שבעקביות מונעת זכויות בסיסיות ממיליוני בני אדם שחיים תחת שליטתה. התמיכה הבלתי מסויגת של איפא"ק בכיבוש הישראלי, שחוגג 50 שנים בקרוב, היא הסיבה הברורה ביותר לכך שהלובי לא יכול לייצג את ערכיהם של רוב היהודים בארה"ב.

גם אם נבחן את שאר הסוגיות שבהן ישנן מחלוקות בין יהדות ארה"ב לבין ישראל בשנים האחרונות נמצא שאיפא"ק מתייצב פעם אחר פעם נגד הלך הרוחות בקהילה. בעוד שסקרים הצביעו על רוב יהודי שתמך בהסכם עם איראן, איפא"ק ניהל קמפיין שדולתי ותקשורתי אגרסיבי ומתוקצב היטב נגד ההסכם. הוא אימץ לחלוטין את הדוקטרינה של נתניהו, והתעלם לגמרי מדעת הקהל של יהדות ארה"ב, שלא לדבר על האינטרס הביטחוני הלאומי האמריקאי.

בכל הנוגע לאפשרות להקים מדינה פלסטינית של ממש לצד ישראל – איפא"ק תמיד פעל נגד הרעיון. כשהפלסטינים הכריזו שיפנו להכרה באו"ם ב-2011ת איפא"ק עזר לשכנע 446 חברי קונגרס לכתוב הצעות חקיקה נגד היוזמה. כשריבוי האזרחים ההרוגים בעזה בקיץ 2014 הוביל יהודים מתקדמים בארה"ב להטיל ספק בצדקת המלחמה, איפא"ק העצים את תמיכתו במלחמה.

כך שמי שמכיר את ההיסטוריה של איפא"ק, את הנכונות של השדולה לתת לישראל גיבוי גורף לכל פעולה צבאית באשר היא, יהיו אשר יהיו ההצדקה והתוצאות, ואת תמיכתו בשלילת זכויות אדם ואזרח בסיסיות ממיליוני פלסטינים – לא צריך להזדעזע כל כך מהופעתו של טראמפ בוועידה ביום שני הקרוב.

> עיתונאים בעד צנזורה: על כתבת שוברים שתיקה בערוץ 2

בנימין נתניהו בוועידת איפא"ק, 2012 (עמוס בן גרשום / לע"מ)

בנימין נתניהו בוועידת איפא"ק, 2012 (עמוס בן גרשום / לע"מ)

לא טראמפ הוא מי שאינו מייצג את ערכי יהדות ארה"ב. איפא"ק מחזיק בתפקיד הזה לפני כל אחד אחר. יהודים אמריקאים לא צריכים להזדעזע מההזמנה של טראמפ לנאום בוועידה, אלא מכך שאיפא"ק הוא לא ארגון של ערכים, ובעיקר לא של ערכיהם שלהם. כל תכליתו של איפא"ק היא לוודא שישראל נהנית מהתמיכה הפוליטית והכלכלית הנדרשת כדי לשמר את מעמדה במזרח התיכון – בכל מחיר. הארגון מעולם לא הוטרד מהפרות זכויות האדם והאזרח בישראל – אז למה שיפריעו לו דבריו של טראמפ?

מארגני המחאות לקראת יום שני לא צריכים להתרכז בטראמפ, אלא באיפא"ק עצמו. היהודים האמריקאים המוחים צריכים להכיר בכך שאיפא"ק מעולם לא ייצגה את הערכים שלהם, ולהפנות את זעתם כלפי השדולה – לא כלפי המועמד עם הפה הגדול.

מרב זונשיין היא עיתונאית עצמאית, עורכת וכותבת באתר 972+. הפוסט פורסם במקור באנגלית באתר 972+ ותורגם על ידי חגי מטר.

> כך המאבק בטראמפ מעצים את סנדרס

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"רציתי לטפל בחוויות בלתי פתורות שנשאתי בכאב כל חיי". נעמי אברהם, מחברת הספר "חקירה במסדרונות בית הספר" (צילום: אלון אלוניס)

"לחזור לזירת הפשע": התלמידה הבעייתית שהפכה יועצת חינוכית

כשהיתה תלמידה, התייחסו לנעמי אברהם כ"ילדה רעה". כמבוגרת, ניסתה לתקן את החוויה והיתה למורה וליועצת. בספר שכתבה היא מנסה לשלב בין תובנות שצברה לחוויותיה האישיות. למרות ההצלחות, המסקנה עגומה: מערכת החינוך לא יודעת לגלות אנושיות

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf