newsletter
השיחה מגיעה אליך
רוצה לקבל את מיטב הסיפורים של שיחה מקומית ישר למייל? הניוזלטר השבועי שלנו הוא התשובה בשבילך.

אחרי הקפאת ההסעות של זזים, אזרחים מתגייסים להסיע בדואים לקלפי

מחשש שפעילי ימין ישבשו את הבחירות, שורה של ארגונים אזרחיים ומפלגות יפעילו יוזמות ויתגברו נוכחות בשטח כדי לאפשר הצבעה ללא הפרעות בישובים הערבים. "זה שווה כל מאמץ", אומרת מתנדבת שתסיע ברכבה בוחרים לקלפי

מאת:

ועדת הבחירות המרכזית קיבלה אתמול את עתירת מפלגת הליכוד, והקפיאה את מערך ההסעות שתכנן ארגון "זזים – קהילה פועלת" להסעת מצביעים בדואים מהכפרים הבלתי מוכרים בנגב לקלפיות המרוחקות מביתם קילומטרים רבים. אולם ברגע שנודע על הקפאת ההסעות, הודיעו עשרות אזרחים ואזרחיות כי הם מתכננים לנסוע לנגב ולספק הסעות מהכפרים הבלתי מוכרים לקלפיות בכלי הרכב הפרטיים שלהם.

הנהגים המתנדבים יסיעו את התושבים שרוצים להצביע לקלפי הקרובה לביתם, שלעתים נמצאת במרחק של 20-30 ק"מ. המתנדבים שעמם שוחחנו מדגישים כי היוזמה אינה קשורה לאף ארגון, וניתן להצטרף אליה במייל negev.vote@gmail.com. בכפרים הלא מוכרים מתגוררים כ-50 אלף בעלי זכות בחירה.

אחד המתנדבים אמר כי ייסע דרומה לאחר שיצביע בעצמו, וכי "זה שווה כל מאמץ. כל אחד בכל מקום צריך להסיע בוחרים לקלפי. זה דבר בסיסי".

מתנדבת אחרת אמרה כי "ברגע שהבנו שהליכוד הצליח לטרפד את המיזם של 'זזים' ושהוא הוקפא, התחילה התארגנות אזרחית עצמאית. אני מתכננת מחר להצביע בבוקר, ואז להסיע במכוניתי ועל חשבוני הפרטי אזרחיות ישראליות שהמדינה ומפלגת הליכוד שוללות מהן את זכות ההצבעה".

בין המתנדבים יהיו נשים שיסייעו להסיע נשים בדואיות שירצו להצביע. כמו ביוזמה של "זזים" שהוקפאה, גם ביוזמה הפרטית לא תהיה כל התערבות למי יצביעו הנוסעים. "כמוני, עוד עשרות ישראליות מתכננות להתגייס מחר לצעד של סולידריות עם תושבי הכפרים הלא מוכרים בנגב, שמעוניינים לממש את זכות הבחירה שלהם", אמרה המתנדבת.

המדינה מתכננת לרכז את ארבעת היישובים הבדואים בהר הנגב ליישוב אחד. שלושת הכפרים האחרים יהפכו ל"כפרי אירוח". ישוב בדואי בנגב (צילום: הדס פרוש / פלאש 90)

סולידריות עם תושבי הכפרים הבלתי מוכרים. יישוב בדואי בנגב (צילום: הדס פארוש / פלאש 90)

קו חם נגד הפרעות להצבעה

החשש שביום הבחירות ראש הממשלה נתניהו והליכוד ייקחו את קמפיין "הערבים גונבים את הבחירות" כמה צעדים קדימה ויעוררו פרובוקציות בקלפיות ביישובים ערביים – הוביל שורה של ארגונים אזרחיים להיערכות מיוחדת, כדי לאפשר הצבעה ללא הפרעות. כמה מהיוזמות מבקשות ליצור תחושת ביטחון ולעודד מצביעים להגיע לקלפיות, ובמקרה הצורך גם לתת מענה לאירועים חריגים.

תנועת "זזים" תפעיל לאורך כל יום הבחירות קו חם בערבית לדיווחים על הפרעות למהלך ההצבעה ביישובים הערביים. המתנדבים, דוברי ערבית, יאיישו את המוקד הטלפוני שמספרו 6708*, ויקבלו דיווחים על הפרעה להצבעה בקלפיות ומחוצה להן. הם יפעלו מרחבי הארץ באמצעות אפליקציה ייעודית, וינתבו את כל המידע שיתקבל לחדר מצב מיוחד, שירכז את הדיווחים וייתן מענה מיידי.

עורכי דין מעדאלה – המרכז המשפטי לזכויות המיעוט הערבי בישראל, שנותן את הליווי המשפטי ליוזמה, יעמדו לרשות הפונים כדי להעניק ייעוץ ולפעול משפטית במקרה הצורך.

מארגון "זזים "נמסר כי "אחרי מבצע הצבת המצלמות בקלפיות ביישובים הערביים בבחירות באפריל, הדיווחים על כוונה לבצע חיפוש מתחת לרעלה של מצביעות ערביות, וקמפיין ההסתה הגובר נגד האזרחים הערבים, עולה החשש לניסיונות לשבש את הבחירות ביישובים ערביים ובערים המעורבות".

מנכ"לית זזים, רלוקה גנאה, הוסיפה כי "ביום הבחירות נעמוד בסולידריות אזרחית נגד המאמצים לדכא את ההצבעה של האזרחים הערבים. הפעלת הקו החם היא עוד דרך של פעילי התנועה שלנו לקדם שוויון – בקלפי ומחוצה לו".

עידוד הצבעה והגברת מעורבות

קואליציית 17.9, שהוקמה כדי לעודד הצבעה בקרב פלסטינים אזרחי ישראל, תפרוס מחר אנשים בעשרות יישובים. לדברי סאמר סווייד, ממובילי היוזמה, "אנחנו נהיה ביישובים שלפי הבדיקה שלנו היה בהם את הפער הכי גדול בין בחירות 2015, שאז קמה הרשימה המשותפת, לבין הבחירות באפריל 2019". לדבריו, הם ממקדים את הפעילות ביישובים האלה בתקווה לעודד הצבעה.

הקואליציה מורכבת מקבוצת ארגוני חברה אזרחית, שהתאגדו כדי לקדם את מעורבות האזרחים הערבים בבחירות, תחת הסיסמה "הפעם אנחנו נצביע". סוויד מוסיף כי "הפעילים יהיו מחוץ לקלפיות ויעודדו אנשים להצביע עד הרגע האחרון". בנוסף, הקואליציה תפעיל מטה בחיפה שממנו יטלפנו כדי לעודד אנשים לצאת לקלפיות.

צעירים בקמפיין קואליציית 19.7 (באדיבות קואליציית 19.7)

יוזמה נוספת של כמה מועצות מקומיות ערביות תקיים "משאלי ציבור" מקומיים מחוץ לקלפיות ביום הבחירות, שבהם יתבקשו התושבים להביע את עמדתם בנוגע לסוגיה בוערת ברמה המוניציפלית, תחת הכותרת "התושבים משפיעים". היוזמה כוללת תשעה יישובים, מטמרה בצפון דרך אום אל פחם ועד רהט בנגב, שבהם העלו ראשי היישובים שאלות שנוגעות לסוגיות מקומיות, כמו ביטחון אישי במרחב הציבורי ופיקוח עליו, תברואה ותשתיות, פיקוח עירוני ועוד.

בהודעת המועצות המקומיות נכתב כי "ראשי המועצות מאמינים כי מהלך זה יוביל למעורבות אזרחית-חברתית ולהשתתפות ציבורית נרחבת בקבלת החלטות ובעיצוב המרחב המשותף. זהו פרויקט שלוקח את הכלי של שיתוף הציבור צעד אחד קדימה, וצפוי להרחיב את הפעילות הדמוקרטית והאזרחית ביישוב ולתת לתושבי הערים והיישובים את האפשרות להשפיע באופן ישיר על תהליכי קבלת ההחלטות במקום מגוריהם".

בעראבה, למשל, שתי השאלות שיופיעו במשאל יהיו: האם אתה מוכן שיהיה בעראבה סניף של שיטור עירוני? ואם תהיה ועדה מפקחת של הציבור על עבודת השוטרים, האם תתמוך בשיטור עירוני? בכפר קאסם התושבים יישאלו אם הם מוכנים שהעיר תרושת במצלמות.

תור לקלפי בבחירות המוניציפליות בכפר קאסם, באוקטובר 2018 (צילום: רועי אלימה / פלאש90)

ראשי המועצות מקווים להגדיל את המעורבות האזרחית. תור לקלפי בבחירות המוניציפליות בכפר קאסם, באוקטובר 2018 (צילום: רועי אלימה / פלאש90)

"ההסתה של נתניהו תפעל כמו בומרנג"

גם במפלגות נערכים לאפשרות של הפרעה להצבעה ביישובים הערביים. לפני שבוע הכריזו במפלגת העבודה-גשר שישלחו חיילים קרביים לשעבר להגן על המצביעים הערבים. היוזמה הזאת נגנזה בינתיים, אחרי שחוק המצלמות נפל בכנסת.

לדברי גברי ברגיל, נציג הקיבוצים ומספר 12 ברשימת העבודה-גשר, "אין לנו כוונה לחמם את השטח. אם הליכוד לא מגיע לצלם, אין לנו צורך להגיע". לדבריו, קבוצה קטנה של פעילים נמצאת בכוננות להגיע לשטח במקרה חירום, "אם אחת המפלגות תחליט להגיע לקלפיות ולהפריע להצבעה".

ברשימה המשותפת מתכננים לתגבר את הנוכחות בקלפיות ביישובים הערביים. מלבד חברי ועדה ומשקיפים בכל קלפי, הם מתכוונים לקיים נוכחות גדולה גם מחוץ לקלפיות. לדברי פאדי אבו יונס, ראש המטה הארגוני של חד"ש, "אנחנו רוצים לשמור על השקט, שאנשים ילכו להצביע, שלא יענו לפרובוקציות, כי ברור שזה יפגע בנו ובהצבעה. אנחנו משדרים ביטחון לאנשים – נהיה בכל מקום, בכל פינה, בכל קלפי". לדבריו, ההסתה של נתניהו "תפעל כמו בומרנג. אנחנו מרגישים שאנשים רוצים ללכת להצביע".

במחנה הדמוקרטי, שפעיליו הותקפו באלימות בשוק מחנה יהודה ביום שישי האחרון, נערכים ליום בחירות מתוח. בהודעה שהוציאה המפלגה נכתב כי "הבקשה שלנו לפעילים היא להיערך ליום בחירות אלים". לדבריהם, לפי המידע שקיבלו "בקלפיות גוש המרכז שמאל, כמו גם בקלפיות ביישובים ערביים, יהיו ניסיונות לפרובוקציות".

אנחנו המומות ומזועזעים, דואגות ומפוחדים מאירועי התקופה האחרונה.

בימים כאלה יש מי שדורשים מעיתונות "לבחור צד". הצד שבחרנו ברור: אנחנו עומדים לצד כל מי שאיבדו את יקיריהם במלחמה הזו; לצד כל מי שנאלצו לנוס על נפשם ולהותיר אחריהם בית; לצד כל מי שחרדים לחייהם ולחיי משפחתם ואהוביהם, בישראל, בעזה ובגדה המערבית.

בימים אלה, אנחנו מרגישות ומרגישים שקולנו, הקול של פלסטינים וישראליות נגד הכיבוש ולמען שלום צודק, ביטחון וחירות לכל, חשוב מתמיד. הסיפורים החשובים שלא מסוקרים בתקשורת המיינסטרים רבים מספור, אך משאבינו מוגבלים. בעזרתך נוכל להביא לציבור הולך וגדל סיפורים כמו זה שקראת עכשיו, ולהציע את הניתוח, ההקשר, והסיקור הנחוצים כל כך, במיוחד בתקופה הקשה והדרמטית הזו. הדרך הכי טובה להבטיח את היציבות והעצמאות שלנו היא התמיכה של קהילת הקוראות והקוראים באמצעות חברות בשיחה מקומית.

זה הזמן להיות חברות בשיחה מקומית

לתמיכה – לחצו כאן
ישראל האיצה את הטיהור האתני בגדה בעזרת חיילים במדים, וחיילים לא במדים, מתנחלים. חיילים על רקע עשן העולה משריפות בכפר דומא בגדה, אפריל 2024 (צילום: איתי רון / פלאש 90)

ישראל האיצה את הטיהור האתני בגדה בעזרת חיילים במדים, וחיילים לא במדים, מתנחלים. חיילים על רקע עשן העולה משריפות בכפר דומא בגדה, אפריל 2024 (צילום: איתי רון / פלאש 90)

בעזה וג'נין, נצרת וירושלים – ישראל מנהלת את אותה המלחמה

מיקוד המבט בחורבן ובמוות שישראל המיטה על עזה הוא מובן, אבל מה שישראל עושה שם הוא חלק מההיגיון המסדר של האפרטהייד הישראלי בכל המרחב שבין הירדן לים

X

אהבת את הכתבה הזאת?

כדי לעשות עיתונות עצמאית שיחה מקומית צריכה גם את התמיכה שלך. לחץ/י כאן כדי להיות חלק מההצלחה שלנו
silencej89sjf